Άνοιγμα σε νέες αγορές ώστε να καλύψει τις απώλειες από την Κίνα, όπου μετά την πανδημία οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 50%, άδειες για νέα λατομεία στην Ελλάδα συνολικής έκτασης 300 στρεμμάτων, που θα αυξήσουν σημαντικά το capacity για πολλά χρόνια, αλλά και ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος 8,2 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό παραγωγής περιλαμβάνει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ικτίνος Μάρμαρα.
Όπως τόνισε χθες σε δημοσιογράφους στη Δράμα η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης μαρμαροβιομηχανίας, Ιουλία Χαϊδά, έως το τέλος του Ιουνίου αναμένει την άδεια για επέκταση κατά 100 στρέμματα στον Βώλακα Δράμας που είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο λατομείο της εταιρείας, εξέλιξη που θα αυξήσει σημαντικά τα αποθέματα για τα επόμενα πολλά χρόνια. Σημειώνεται ότι το λατομείο του Βώλακα έχει συνολική έκταση 68,4 στρέμματα ενώ η ετήσια παραγωγή του φτάνει τα 30.000 m3.
Παράλληλα, έως το τέλος του έτους αναμένει την άδεια για το λατομείο στην περιοχή Μανδριάς Δράμας, του οποίου η ετήσια παραγωγή εκτιμάται στις 20.000 κυβικά μέτρα, ενώ ακολούθως αναμένει την άδεια επέκτασης του λατομείου στο Νέστο κατά 200 στρέμματα. Εκεί, σύμφωνα με την κα Χαϊδά, θα δημιουργηθεί ένα υβριδικό λατομείο, δηλαδή θα έχει και υπέργειες αλλά και υπόγειες εξορύξεις.
Αναφορικά με τις νέες αγορές, η Ικτίνος έχει κάνει σημαντικό άνοιγμα και «χτίζει» σχέσεις με μεγάλους πελάτες σε χώρες όπως Ινδία, Αίγυπτο και Τυνησία, ώστε να καλύψει τις απώλειες από την Κίνα όπου οι εξαγωγές έχουν μειωθεί στο μισό έναντι των προ Covid-19 επιπέδων.
Όπως είπε η κα Χαϊδά, αυτές οι χώρες έχουν μικρότερες απαιτήσεις από πλευράς ποιότητας οπότε απορροφούν και μάρμαρο που δεν πάει σε άλλες αγορές και μολονότι οι τιμές είναι χαμηλότερες, οι μεγάλες ποσότητες που απορροφούν μπορούν να καλύψουν τη διαφορά. Μάλιστα, σε Αίγυπτο και Τυνησία τα μάρμαρα φεύγουν χύδην πάνω στα πλοία και όχι σε εμπορευματοκιβώτια, κάτι που μειώνει το κόστος, ενώ εξάγει έτοιμα και ημιέτοιμα προϊόντα σε χώρες της Νότιας Αμερικής όπως το Μεξικό, στις ΗΠΑ και τον Αραβικό Κόλπο.
Μπορεί κάποιες από αυτές τις αγορές να μη θεωρούνται ώριμες, όμως σταδιακά κάλλιστα μπορούν λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» για τις απώλειες της Κίνας, η αγορά της οποίας εύλογα λόγω των διαρκών προβλημάτων της πανδημίας αλλά και της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορικών, έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα.
«Φτάσαμε να πουλάμε στους Κινέζους πελάτες μας από φωτογραφίες και βίντεο καθώς δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε ενώ έχουν δυσκολέψει όλες οι επαφές με αυτή τη χώρα», είπε πολύ χαρακτηριστικά η κα Χαϊδά, εξηγώντας το πως η διεθνής υγειονομική και οικονομική κρίση επηρέασε τις εξαγωγές στην αγορά – ναυαρχίδα της εισηγμένης. Οι εξαγωγές της εταιρείας στην Κίνα έως το 2020, αντιστοιχούσαν στο 60% του συνολικού κύκλου εργασιών, μειώθηκαν στο 40%-45% το 2021 και το 2022, έπεσαν στο 30%. Βεβαίως, όπως τόνισε η κα Χαϊδά, από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε ανάκαμψη στην αγορά της Κίνας που συνεχίστηκε το Μάιο ενώ υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η βελτίωση της ζήτησης θα συνεχιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Από την άλλη πλευρά, η μείωση της εξάρτησης από μια αγορά μπορεί τώρα να φέρνει κάποιες αρρυθμίες, όμως μακροπρόθεσμα είναι μια θετική εξέλιξη για την εταιρεία, καθώς θα αυξήσει τη διασπορά κινδύνου και θα «απλώσει» περαιτέρω το αποτύπωμά της. Άλλωστε, όπως τόνισε κα Χαϊδά, η Ικτίνος είναι μια κατ’ εξοχήν εξαγωγική εταιρεία καθώς εξάγει το 97% της παραγωγής της σε πάνω από 100 χώρες ανά τον κόσμο.
Συνάμα, η εταιρεία έχει πάντα το βλέμμα της στη μεγάλη αγορά της Αμερικής που βρίσκεται σε τεράστιο οικιστικό κρεσέντο λόγω του πακέτου Μπάιντεν των 3 τρισ. δολαρίων, ενώ ήδη έχει ολοκληρώσει σημαντικά έργα στη χώρα. Η Ικτίνος έχει «ντύσει» έξι ξενοδοχεία της αλυσίδας καζίνο Wynn σε Λας Bέγκας, Βοστόνη και αλλού και συνεχίζει τις επαφές της. Η αγορά των ΗΠΑ πλέον αποτελεί κορυφαίο προορισμό για την εταιρεία, καθώς κατέχει το 15% στις συνολικές εξαγωγές της σε κατεργασμένα μάρμαρα.
Τα μεγέθη του 2021 και του α' τριμήνου 2022
Στη χρήση του 2021, παρά τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων στην Κίνα, ο κύκλος εργασιών της Ικτίνος διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ από 32,6 εκατ. (+1%) το 2020, ενώ είχε συγκρατημένη πτώση των ΕΒΙΤDA, στα 7,2 εκατ. ευρώ από 7,3 εκατ. ευρώ (-1%). Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά πάνω από 150%, στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 42,6 εκατ. ευρώ.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η μείωση πωλήσεων συνεχίστηκε με τον τζίρο να υποχωρεί κατά 23% (στα 6,56 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 8,5 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2021). Παράλληλα, καταγράφηκε και μείωση των κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) στο 1,16 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία προχώρησε από την 1η Ιουνίου - λόγω της συνεχούς αύξησης του ενεργειακού κόστους, κατά 8% με βάση στοιχεία Ιανουαρίου - σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων της, με μετακύλιση του κόστους στους πελάτες της.
Λατομεία και εμβληματικά έργα
Η Ικτίνος έχει στο χαρτοφυλάκιό της εντυπωσιακά έργα ανά την υφήλιο, από τα μάρμαρα της Μέκκας και της Μεδίνας, μέχρι το αεροδρόμιο Las Palmas στην Ισπανία και εντυπωσιακά πρότζεκτ στο Ντουμπάι, ξενοδοχεία στο Μακάο, το Λας Βέγκας και τη Βοστόνη, αλλά και έργα σε Σιγκαπούρη, Ρωσία και Ινδία. Έχει «ντύσει» το Dubai Mall, το Emirates Palace στο Αμπού Ντάμπι, το κτίριο της Γαλλικής Tηλεόρασης στο Παρίσι, το δημοτικό θέατρο στη Λίμα του Περού και πολλά άλλα.
Δέκα είναι τα ενεργά λατομεία της Ικτίνος σήμερα, τα οποία βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα: του Βώλακα, το “Marvelous” και το “Kάλλιστον” στον νομό Δράμας, τα τρία λατομεία της Θάσου (στη Θάσο εξορύσσεται το κυανόλευκο μάρμαρο, περιζήτητο σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία και αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη Μέκκα και τη Μεδίνα), τρία της Καβάλας (μεταξύ των οποίων αυτό της Χρυσής Αράχνης με το οποίο έχουν επενδυθεί ξενοδοχεία στο Λας Βέγκας και το λατομείο Νέστος, το λευκό ριγωτό μάρμαρο του οποίου είναι περιζήτητο στις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και τον Αραβικό Κόλπο) και ένα στην Πελοπόννησο (Βλαχέρνα).
Στο λατομείο Βώλακα εξορύσσεται το περιζήτητο παγκοσμίως λευκό δολομιτικό μάρμαρο και εξαρτάται το 70% της παραγωγής της. Η εξόρυξη μαρμάρου στον Βώλακα το 2021 άγγιξε τους 380.000 τόνους, εκ των οποίων οι 105.000 ήταν αξιόλογα εμπορεύσιμα μάρμαρα, τόνισε ο υπεύθυνος του έργου στον Βώλακα, Δευκαλίων Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως οι υπόλοιπες ποσότητες, που αφορούσαν χαμηλής διαλογής μάρμαρα, αποθηκεύτηκαν σε περίπτωση μελλοντικής ζήτησης.