Με τη λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων που θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 20% το 2024 και την επέκταση σε νέες αγορές προσπαθεί η εισηγμένη εταιρεία Ικτίνος Μάρμαρα να μετριάσει τις απώλειες από τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Κίνας στις εισαγωγές μαρμάρου από το 2020 και ύστερα.
Όπως ανέφερε η κυρία Ιουλία Χαϊδά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, οι εξαγωγές ακατέργαστου μαρμάρου στην Κίνα αντιπροσώπευαν το 65% των συνολικών πωλήσεων και σήμερα έχουν υποχωρήσει στο 35%. Γενικότερα, τα περιοριστικά μέτρα έχουν πλήξει ολόκληρο των ελληνικό κλάδου μαρμάρου αφού μέχρι και το 2020 το 80% της ελληνικής παραγωγής κατευθυνόταν στην Κίνα.
Σύμφωνα με την κυρία Χαϊδά, το επόμενο διάστημα θα διεξαχθεί το συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος στο Πεκίνο όπου ενδεχομένως θα υπάρξουν κάποια νέα σχετικά με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.
Προς το παρόν η εταιρεία λειτούργησε τέσσερα νέα λατομεία -δύο στη Δράμα και δύο στη Λειβαδιά- τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 10 που ήδη λειτουργεί η εταιρεία. Τα δύο στη Δράμα είναι στο Βώλακα και εξορύσσουν λευκό μάρμαρο το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως. Στη Λιβαδειά το ένα λατομείο παράγει μπεζ μάρμαρο και το άλλο γκρι, καθώς υπάρχουν αγορές και εφαρμογές για αυτού του τύπου μάρμαρα που πρέπει να ικανοποιήσει η εταιρεία.
Η λειτουργία των τεσσάρων νέων λατομείων εκτιμάται πως θα αυξήσει την παραγωγή το 2024 κατά 20%, ή κατά 20.000 τόνους. Ήδη, οι πρώτοι μήνες του 2024 «τρέχουν» με μια αύξηση πωλήσεων κατά 11%.
Παράλληλα, η εταιρεία επικεντρώνεται σε νέες αγορές όπως η Ινδία, η Βόρειος Αφρική, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία κ.α ώστε να αντικαταστήσει εν μέρει τις απώλειες από την Κίνα. Μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη είναι η προμήθεια με μάρμαρο Νέστου ενός μεγάλου ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη, ένας πύργος στο Βιετνάμ και ένα ξενοδοχείο στο Μεξικό που θα «ντυθούν» με μάρμαρο Βώλακα και ορισμένες παραγγελίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μάρμαρο Θάσου.
Η εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια, εκτός από τη μείωση των παραγγελιών, ήρθε αντιμέτωπη με τα αυξημένα κόστη ρεύματος (η ενέργεια αντιπροσωπεύει το 25% των συνολικών λειτουργικών εξόδων) τα αυξημένα επιτόκια, αλλά και τα αυξημένα ναύλα λόγω της αναταραχής στις μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα. Το 2022 και το 2023 ήταν χρήσεις ζημιογόνες. Το business plan που έχει συνταχθεί προβλέπει επιστροφή στην κερδοφορία το 2024 και κύκλο εργασιών 32 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ το 2023 σε επίπεδο μητρικής, καθώς η εταιρεία έχει δραστηριότητες και στις ΑΠΕ με αιολικό πάρκο 22MW.
Η εταιρεία πρόσφατα προχώρησε στην αναδιάρθρωση ενός τμήματος του δανεισμού της ύψους 9 εκατ. ευρώ με μετάθεση των λήξεων και μείωση στα spreads των επιτοκίων.
Η εταιρεία διαθέτει ένα μεγάλο asset στη Σητεία της Κρήτης. Μια έκταση 300 στρεμμάτων κοντά στη θάλασσα. Η έκταση είναι προς πώληση χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχει κάποια εξέλιξη. Στα βιβλία της εταιρείας η έκταση έχει αποτίμηση στα 31 εκατ. ευρώ, αλλά η νέα αποτίμηση που έγινε και θα καταγραφεί στις λογιστικές καταστάσεις του 2023 θα προβλέπει μια αύξηση της τάξης του 10%-15%.
Η κυρία Χαϊδά αναφέρθηκε στη δυσκολία που έχει η εταιρεία να βρει εργαζόμενους, ακόμη και ανειδίκευτους, ενώ επισήμανε και κάποιες στρεβλώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που καθυστερούν τις αδειοδοτήσεις, όπως για παράδειγμα ότι ένας δρόμος που οδηγεί σε ένα νέο λατομείο δεν λογίζεται ως σύνοδο έργο, με αποτέλεσμα να απαιτείται ξεχωριστή άδεια για το λατομείο και ξεχωριστή άδεια για το δρόμο.