Σε πεδίο σκληρής μάχης έχει εξελιχθεί η δανειοδότηση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων από τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν εμπλακεί τους τελευταίους μήνες σε έναν άνευ προηγουμένου «πόλεμο τιμών» με στόχο την αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους.
Αυτό αναφέρουν στο BusinessDaily κορυφαία στελέχη τραπεζών που παραδέχονται ότι ο ανταγωνισμός έχει γίνει τόσο αδυσώπητος που, σε πολλές περιπτώσεις, οι όροι δανεισμού είναι μη βιώσιμοι -ή ακόμη και ζημιογόνοι- για τους ισολογισμούς των ίδιων των ιδρυμάτων. Κάνουν, μάλιστα, λόγο για δάνεια σε μεγάλους και αναπτυσσόμενους ομίλους με επιτόκια αρκετά κάτω από το 2% ή για δάνεια με κλειδωμένο επιτόκιο για 20 - 22 χρόνια.
Σε συνθήκες αυξανόμενων επιτοκίων και δεδομένων των μικρότερων μεγεθών των ελληνικών εταιρειών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι όροι δανεισμού που προσφέρουν οι τράπεζες στους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους εγείρουν αμφιβολίες για τη μελλοντική απόδοση αυτών των χρηματοδοτήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία α΄ τριμήνου 2022 που δημοσιοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η αγορά των επιχειρηματικών δανείων (συμπεριλαμβανομένων των corporate) ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι το στοίχημα της επόμενης ημέρας για τις ελληνικές τράπεζες εξακολουθεί να βρίσκεται στους μεγάλους πελάτες όπου μια νέα δανειακή σύμβαση έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση από πολλές συμβάσεις μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων.
Πέραν της πίεσης που νιώθουν τα στελέχη του wholesale banking να συνάψουν υψηλές δανειακές συμβάσεις (tickets) για λόγους ανταγωνισμού, η αύξηση του ενεργητικού ισοδυναμεί με αύξηση του παρονομαστή στον δείκτη NPEs, μειώνοντας έτσι το συνολικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να έχουν πετύχει μονοψήφιο δείκτη NPE έως στο τέλος του 2022, ωστόσο, απέχουν ακόμη σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2%.
Επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων
Το τελευταίο διάστημα, οι τραπεζικές διοικήσεις βρίσκονται σε συζητήσεις με τους corporate πελάτες τους για επαναδιαπραγμάτευση των spreads -κάτι που, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, προβλέπεται ούτως ή άλλως από τις δανειακές συμβάσεις σε περίπτωση σημαντικών μεταβολών στις συνθήκες της αγοράς. «Θα προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογή όσες φορές χρειαστεί», αναφέρει στο BD υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η retail αγορά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που αναπροσαρμόζονται ακόμη και κατά 40 μονάδες βάσης σε κάποιες τράπεζες που έχουν ήδη προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξήγγειλε πρόσφατα αύξηση επιτοκίων τον προσεχή Ιούλιο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, ενώ η αγορά προεξοφλεί συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έως και τον Σεπτέμβριο στην ευρωζώνη.