ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Σβήνουν» σε 5 χρόνια οι 6 στις 10 startups

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο δύσκολος κόσμος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας: ακόμη και καλές ιδέες δεν φτάνουν σε επιτυχημένη επιχειρηματική υλοποίηση. Ελάχιστες επιχειρήσεις επιζούν ύστερα από 10 χρόνια και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) ως το απαύγασμα της επιχειρηματικότητας. Τα strartups αποτελούν ένα από τα πιο ζωντανά επιχειρηματικά οικοσυστήματα μέσα από το οποίο ξεπηδούν νέες ιδέες, νέες τεχνολογίες και επιχειρήσεις που αλλάζουν δραστικά τα δεδομένα στην αγορά ακόμα και δημιουργούν νέες αγορές.

Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς IT αλλά και στελέχη των τραπεζών που παρακολουθούν τις νέες δράσεις, λίγες είναι οι startups που καταφέρνουν να περάσουν στο επόμενο στάδιο, και να καταστούν καθιερωμένες επιχειρήσεις:

  • Από τις 100 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι 70 θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα επόμενα 2  χρόνια, οι 40 τα επόμενα 5 χρόνια και ελάχιστες θα φτάσουν στα 10 χρόνια και θα γράψουν σημαντική βιώσιμη κερδοφορία. 
  • Συνεπώς, οι startups, μπορεί να ενσωματώνουν εξαιρετικές ιδέες και καινοτομίες, οι οποίες μάλιστα διακρίνονται στα διάφορα hackathons αλλά η επιχειρηματική υλοποίηση αυτών των ιδεών δύσκολα φτάνει στο τελικό στάδιο και στην αυτόνομη βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με παλαιότερες παρατηρήσεις συμβούλων επιχειρήσεων πάνω στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, τα πέντε πρώτα χρόνια είναι αρκετά δύσκολα για την προσέλκυση λειτουργικών κεφαλαίων από τις τράπεζες, γιατί οι περισσότερες start ups δεν θα αποσβέσουν άμεσα τα επενδεδυμένα κεφάλαια και τις δαπάνες τους. Έτσι υπάρχουν τα φωτεινά μυαλά που εργάζονται με ενθουσιασμό για ένα project, όμως ο ενθουσιασμός περνάει γρήγορα μετά από 1-1,5 χρόνο εξόδων χωρίς εισπράξεις. Ελάχιστοι μπορούν να επιβιώσουν με όνειρα.

Έτσι είναι πολύ συχνό το φαινόμενο στην Ελλάδα, τα στελέχη των startups που προσφεύγουν στις τράπεζες για χρηματοδότηση, να επιστρέφουν μετά από λίγους μήνες, ζητώντας δουλειά στα τμήματα ΙΤ των τραπεζών, των ασφαλιστικών ή των άλλων εργοδοτών.

Για τις τράπεζες η αγορά των startups έχουν ένα ειδικό ενδιαφέρον περισσότερο ως προσπάθεια ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας παρά ως ευκαιρία κερδοφόρων χρηματοδοτήσεων. Άλλωστε είτε πρόκειται για τράπεζα είτε για άλλου τύπου επενδυτή - χρηματοδότη η στρατηγική είναι να διοχετεύουν περιορισμένους πόρους σε πολλές ελπιδοφόρες stratups. Έτσι ακόμα και αν μια από τις δεκάδες που έχουν χρηματοδοτήσει, καταφέρουν να κάνουν τη διαφορά και να πετύχουν, τότε τα οφέλη για τους χρηματοδότες θα είναι μεγάλα.  

Η άλλη κατηγορία είναι αυτοί που καταφέρνουν να πάρουν κάποια χρηματοδότηση, αλλά αυτή τις περισσότερες φορές είτε δεν επαρκεί για να ολοκληρωθούν τα σχέδια, είτε χάνεται  σε διάφορες λειτουργικές δαπάνες, είτε, στο τέλος της ημέρας, τα στελέχη των start ups δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν επιχειρηματικά ή εμπορικά σ’ αυτά που ήθελαν, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το κεφάλαιο που είχαν συγκεντρώσει.

Αν, τέλος, καταφέρουν να φτάσουν μετά από πολλά δύσκολα και αγχώδη χρόνια σε ένα επιθυμητό επιχειρηματικά αποτέλεσμα, υπάρχουν οι παραδοσιακοί παίκτες της αγοράς τους (όποια και αν είναι αυτή), οι οποίοι θα θελήσουν να τους απορροφήσουν ως ανεπιθύμητους ανταγωνιστές.  Πολλές φορές μάλιστα οι ίδιοι οι ιδρυτές των start ups έχοντας ολοκληρώσει το σχέδιό τους, θεωρούν ότι είναι πολύ πιο κερδοφόρο για τους ίδιους να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους, παρά να τις κρατήσουν, λειτουργώντας έτσι κατά το αμερικανικό πρότυπο.

Οι νέες τάσεις χρηματοδότησης θεσμικών επενδυτών

Σε ότι αφορά τις νέες τάσεις χρηματοδότησης start ups, η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων και γενικά των χαμηλών αποδόσεων σταθερού εισοδήματος έχει οδηγήσει πολλούς θεσμικούς επενδυτές στην Ευρώπη (και ειδικά ασφαλιστικές και επενδυτικά σχήματα) να επενδύουν μέρος των κεφαλαίων τους και σε σχήματα start ups, στα πλαίσια απόδοσης, έστω και με μεγαλύτερο ρίσκο.

Έτσι, μεγάλες ασφαλιστικές σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Βρετανία επενδύουν λιγότερο από το 2,5% του ενεργητικού τους σε νεοφυή επιχειρηματικά σχήματα, προσδοκώντας μεγάλη απόδοση από την ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων, ή υπεραξίες από την πώληση των μετοχών τους.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Το egg – enter•grow•go είναι ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Eurobank. Προσφέρει ευκαιρίες για κατάλληλη χρηματοδότηση startup, mentoring, εμπορική δράση, δικτύωση και εξωστρέφεια με 2 πλατφόρμες, για:

  • Startup, νεοφυείς επιχειρήσεις, ομάδες ή πρόσωπα με καινοτόμες ιδέες, που αναζητούν κατάλληλα εφόδια και πόρους για να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις (START UP).
  • Νέες επιχειρήσεις που θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη τους για να επιχειρήσουν το επόμενο βήμα τους με νέο προϊόν ή σε νέες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (SCALE UP).

Από το 2013 που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρόγραμμα egg έχουν χρηματοδοτηθεί πολλές δεκάδες επιχειρηματικές ιδέες - πρωτοβουλίες. Στόχος του egg είναι η ενίσχυση της καινοτόμο επιχειρηματικότητα με κατάλληλες υποδομές και καθοδήγηση προσφέροντας ευκαιρίες για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση, δικτύωση και εξωστρέφεια των νεοφυών επιχειρήσεων. Συνολικά μέσω του προγράμματος έχουν χρηματοδοτηθεί 172 επιχειρηματικές ομάδες (730 άτομα) και έχουν δημιουργηθεί 100 επιχειρήσεις και 435 επιχειρηματίες. Σημειώνεται ότι 62 από αυτές έχουν υποβάλει 31 πατέντες ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιριών που έχουν δημιουργηθεί μέσω του egg φτάνει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Η Eurobank έχει προχωρήσει τα χρόνια αυτά στη χρηματοδότηση 25 εταιριών του egg με 1,6 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί από Equity Funding.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elikoptero
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η startup που φέρνει τις μετακινήσεις με ελικόπτερο στα ελληνικά νησιά

Στη hoper ενώνουν τις δυνάμεις τους σημαντικά επιχειρηματικά ονόματα. Θα εκτελεί προγραμματισμένες πτήσεις με ελικόπτερο προς 11 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Σχεδιάζει να φτάσει σε 24 τοποθεσίες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια πρωτοπορία από Ελληνοαμερικανό στα καθαρά καύσιμα αεροπλάνων

Η LanzaJet του Jimmy Samartzis έχει τα πρωτεία παγκοσμίως στα καθαρά καύσιμα για αεροσκάφη και κατατάσσεται από το Time στις 100 πιο επιδραστικές εταιρείες διεθνώς. Το εργοστάσιο στις ΗΠΑ και η συνεργασία με κολοσσούς.