Οι οδηγίες προς... ναυτιλλομένους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή του ΦΠΑ στους προμηθευτές της Μαρινόπουλος. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, δίνεται η δυνατότητα επιστροφής ή συμψηφισμού με τυχόν οφειλές των προμηθευτών εντός έξι μηνών από την αίτηση, που θα υποβληθεί στις εφορίες.
Ένα από τα βασικά θέματα που προέκυψαν για την εγχώρια βιομηχανία και λοιπούς προμηθευτές της Μαρινόπουλος ήταν ότι στο πλαίσιο των προβλεπομένων της εξυγίανσης της αλυσίδας προβλεπόταν το κούρεμα των οφειλών κατά 50%. Ωστόσο, όταν οι προμηθευτές είχαν πουλήσει προϊόντα στην αλυσίδα, εξέδωσαν τιμολόγια με όλο το ποσό και με όλο τον αναλογούντα ΦΠΑ. Οι προμηθευτές έχουν φορολογηθεί για το σύνολο του ποσού και έχουν καταβάλει ΦΠΑ επίσης για το σύνολο του ποσού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, το ποσό που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ, για τα περίπου 360 εκατ. ευρώ της απομείωσης των συνολικών χρεών της Μαρινόπουλος έναντι των προμηθευτών, ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν την αξία του ΦΠΑ έως και τα 100 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι μετά τη δικαίωση της Coca Cola Τρία Έψιλον στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας για συμψηφισμό του ΦΠΑ, τον περασμένο Μάρτιο, και άλλες εταιρείες επέλεξαν την δικαστική οδό. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει ενδεχομένως να διευκρινιστεί εάν οι προμηθευτές που έχουν εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα μπορούν να προχωρήσουν στην κατάθεση σχετικού αιτήματος στις κατά τόπους ΔΟΥ, ή θα πρέπει πρώτα να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την απόφαση της ΑΑΔΕ εξέφρασε χθες η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), χαρακτηρίζοντάς την ως «εξαιρετικά θετική ενέργεια».
Ο ΣΒΕ χαιρετίζει την απόφαση αυτή, «που έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της περιφέρειας, οι οποίες επανειλημμένα διαμαρτύρονταν και ήταν έτοιμες να προχωρήσουν σε δικαστικές ενέργειες για την επιστροφή - συμψηφισμό του ΦΠΑ που πλήρωσαν, για ποσά τιμολογίων που ποτέ δεν εισέπραξαν. Η κατάφωρη αδικία την οποία αναίτια υπέστησαν πλήθος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας αποκαθίσταται, καθώς οι επιχειρήσεις, ακολουθώντας τις οδηγίες υπαγωγής στην πρόσφατη απόφαση της ΑΑΔΕ, μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση περί μείωσης της φορολογητέας βάσης τους στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ, χωρίς να απαιτείται να ακολουθήσουν τη δικαστική διαδικασία».