Η Αθήνα πάντα αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα λειψυδρίας, με τους κατοίκους να προσπαθούν για αιώνες να φέρουν το νερό στην πόλη με τις κατασκευές υδραγωγείων και πλήθος δεξαμενών. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο που κατασκευάστηκε το 134 μ.Χ και η Δεξαμενή υδροδοτούσαν την Αθήνα μέχρι την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Με την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα δημιουργήθηκε η εταιρεία Ελληνική Εταιρεία Υδάτων των Πόλεων Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων που ενώθηκε το 1980 με τον Οργανισμό Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και δημιούργησαν την ΕΥΔΑΠ, τη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα.
Την πλούσια ιστορία της ΕΥΔΑΠ μπορεί να μάθει κάποιος στο Ιστορικό Αρχείο της εταιρείας, όπου διασώζονται ποικίλης μορφής τεκμήρια, τα οποία αποτυπώνουν την πολυετή ιστορία και διαδοχική λειτουργία της Εταιρείας (μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων των Πόλεων Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης), καθώς και τη σχέση της εξέλιξης του υδροδοτικού και αποχετευτικού συστήματος με την ανάπτυξη της αθηναϊκής κοινωνίας.
Το 2016 συστάθηκε η Υπηρεσία Εταιρικής Υπευθυνότητας & Ιστορικού Αρχείου, η οποία είναι αρμόδια για τη συγκέντρωση, φύλαξη, διαχείριση και αξιοποίηση (καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση βάσει διεθνών προτύπων, δημιουργία κατάλληλων συνθηκών διατήρησης) του Ιστορικού Αρχειακού Υλικού της ΕΥΔΑΠ. Υπάγεται στη Διεύθυνση Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων.
Το έργο του Ιστορικού Αρχείου εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Πολιτισμού της ΕΥΔΑΠ. Το Δίκτυο Πολιτισμού εκφράζει την ευρύτερη προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ, για την ανάπτυξη μίας ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας και πολιτικής, με στόχο την παραγωγή δράσεων που προάγουν την ιστορία της και τροφοδοτούν με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές παροχές την κοινωνία.
Η ορθή διαχείριση του αρχειακού υλικού ιστορικής σημασίας αποτελεί εργαλείο για τη μελέτη της ιστορίας της Ελλάδας, την εύκολη πρόσβαση στη γνώση και την αξιοποίηση του. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει «Πολιτική Διαχείρισης Ιστορικού Αρχείου», στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι διαδικασίες διαχείρισης, απόκτησης και πρόσβασης του κοινού σε αυτό.
Στο χαρτώο υλικό του Ιστορικού Αρχείου της ΕΥΔΑΠ, περιλαμβάνονται έγγραφα τα οποία αφορούν την ιστορία της Εταιρείας ανά τα χρόνια, μέσα από τη διαδοχική λειτουργία των Εταιρειών, της Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων των Πόλεων Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων (ΕΕΥ) και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΟΑΠ), μέχρι και τη συγχώνευση τους και τη σύσταση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Ειδικότερα, στο χαρτώο υλικό του Ιστορικού Αρχείου ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνονται διοικητικές αποφάσεις, επιστολές, ενημερωτικά σημειώματα, συμβάσεις, μελέτες, χάρτες και σχέδια, κανονισμοί προσωπικού, αποδείξεις πληρωμών, φάκελοι πληρωμών αποδοχών, βιβλία συντήρησης, κ.α.
Παράταση έως τις 29 Μαρτίου 2020 της Επετειακής Έκθεσης της ΕΥΔΑΠ
«Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα»
Η ΕΥΔΑΠ, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη προσέλευση και στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού για την Επετειακή Έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», ανακοινώνει την παράτασή της έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.
Το Φράγμα του Μαραθώνα, η κατασκευή της σήραγγας Μπογιατίου, των διυλιστηρίων και του πρώτου εκτεταμένου δικτύου ύδρευσης, αποτελούν έργα τεράστιας σημασίας, που σηματοδότησαν την εποχή του Μεσοπολέμου και έδωσαν λύση στο τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης της πόλης των Αθηνών, του Πειραιά και των περιχώρων.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «εξερευνήσουν» ποικίλα ιστορικά τεκμήρια όπως φωτογραφίες, χάρτες, αρχιτεκτονικά σχέδια, εργαλεία αλλά και αντικείμενα από την κατασκευή του σπουδαίου αυτού έργου και τη ζωή στον οικισμό του Φράγματος.
Το οπτικοακουστικό υλικό με την τρισδιάστατη απεικόνιση της κατασκευής του Φράγματος και η ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής μεταφέρουν νοερά τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο κατασκευής του έργου, ενώ τα φανταστικά πρόσωπα στους σελιδοδείκτες που δίδονται στους επισκέπτες κατά την είσοδό, τους ξεναγούν στην ΄Εκθεση μέσα από ένα ευρηματικό παιχνίδι.
Μία διαδραστική κατασκευή για τους μικρούς επισκέπτες, τους καλεί να ανακαλύψουν και να συλλέξουν στοιχεία, εστιάζοντας σε ό,τι τους κάνει εντύπωση, ώστε να αφηγηθούν στη συνέχεια τις δικές τους μοναδικές ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες.
Η Έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε την ΕΥΔΑΠ στα social media: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube ή επισκεφτείτε το www.eydap.gr