Κινούνται τα μεγάλα κτηριακά έργα του Δημοσίου με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έπειτα από αρκετούς μήνες προετοιμασίας. Την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε στη δεύτερη φάση ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την κατασκευή σχολικών μονάδων, ύψους 159,2 εκατ. ευρώ που αφορά 17 σχολεία στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να προκηρυχθεί και το τέταρτο ΣΔΙΤ για φοιτητικές κατοικίες, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο στάδιο βρίσκονται οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί των πανεπιστημίων Κρήτης, Θράκης (Δημοκρίτειο) και Θεσσαλίας, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για την κατασκευή, συντήρηση και φύλαξη των 17 σχολικών μονάδων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πέρασαν οι επτά από τους οκτώ ενδιαφερόμενους και συγκεκριμένα οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, ΤΕΚΑΛ, κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ, κοινοπραξία Intrakat – REDEX και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Το έργο που σχεδιάζεται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία αναμένεται να ξεκινήσει το νέο έτος, αν μέχρι το τέλος του χρόνου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
Είναι το δεύτερο μεγάλο ΣΔΙΤ για σχολικές μονάδες μετά τη σύμβαση για τα σχολεία στην Αττική που σήμερα διαχειρίζεται η εισηγμένη Premia. Ο ανάδοχος θα υπογράψει σύμβαση 27ετούς διάρκειας, με τα δύο πρώτα χρόνια να αφορούν την κατασκευή των σχολικών μονάδων και τα υπόλοιπα 25 τη διαχείρισή τους.
Μετά τα τρία πρώτα πανεπιστήμια που έχουν σε προχωρημένο στάδιο διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για φοιτητικές κατοικίες, εκπαιδευτικές, ερευνητικές και άλλες υποδομές, και το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προωθεί την κατάθεση φακέλου για αντίστοιχο έργο προϋπολογισμού περίπου 70 εκατ. ευρώ. Οι τρεις πρώτοι διαγωνισμοί (σε Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία / Στερεά Ελλάδα) πήραν σημαντική ώθηση πρόσφατα όταν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων συμφώνησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη «δυνητική χρηματοδότησή» τους με 190 εκατ. ευρώ.
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το ΣΔΙΤ «υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης», προϋπολογισμού 105,4 εκατ. ευρώ. Το αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Η διάρκεια σύμβασης είναι 28 έτη και η κατασκευαστική περίοδος 2 έτη. Στο τελικό στάδιο προκρίθηκαν οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ.
Για το μεγαλύτερο από τα έργα φοιτητικών κατοικιών και άλλων υποδομών, προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ για το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον επτά όμιλοι. Πρόκειται για τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, η Archirodon, η Intrakat, η Θεμέλη και την κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ. Στη δεύτερη φάση πέρασαν οι έξι όμιλοι, πλην της Θεμέλη. Περιλαμβάνεται η μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι επτά κοινοπραξίες είχαν συμμετάσχει και στον διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ που αφορά το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία μέσω ΣΔΙΤ που προωθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τρεις όμιλοι (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, ΑΤΕΣΕ – Μυτιληναίος) συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις οκτώ σχολικές μονάδες του δήμου Χανίων, προϋπολογισμού 33,7 εκατ. ευρώ, μαζί με την ανάπλαση κεντρικού πάρκου της πόλης που κινείται με αργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.