Την τριετή ανανέωση της θητείας του κ. Μάνου Μανουσάκη στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ αποφάσισε σήμερα ομόφωνα η Γενική Συνέλευση των Μετόχων του Διαχειριστή, μετά από μήνες συζητήσεων και αντιπαραθέσεων με την κινεζική εταιρεία State Grid που διαθέτει το 24% του Διαχειριστή.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, «το σύνολο των Μετόχων του Διαχειριστή αναγνωρίζει έμπρακτα την ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία της παρούσας Διοίκησης η οποία, με επικεφαλής τον κ. Μάνο Μανουσάκη, έφερε εις πέρας έργα στρατηγικής σημασίας και υψηλών απαιτήσεων, ανταποκρινόμενη με αποτελεσματικότητα στις αυξημένες προκλήσεις των τελευταίων ετών.Κατά τη Γενική Συνέλευση, οι Μέτοχοι επιβεβαίωσαν εκ νέου την πρόθεσή τους να εδραιώσουν τη συνεργασία τους σε ακόμη πιο στέρεες βάσεις στο μέλλον, με κοινό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ. Η Διοίκηση του Διαχειριστή, με την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξη των Μετόχων, γυρίζει σελίδα και συνεχίζει απερίσπαστη την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού της προγράμματος».
Ο κ. Διαμαντής Βαχτσιαβάνος, Εκτελεστικός Πρόεδρος ΔΣ της Εταιρείας, δήλωσε: «Ο αποφασιστικός ρόλος και η συνεισφορά του Διαχειριστή στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας γίνεται ολοένα και περισσότερο κρίσιμος και παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Η στενή και παραγωγική συνεργασία των μετόχων του Διαχειριστή, θέτει τη βάση για τη συνέχιση μιας επιτυχημένης πορείας, που ξεκίνησε από τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΑΔΜΗΕ και προχωρά με σταθερά και δυναμικά βήματα για την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού του προγράμματος, πραγματοποιώντας ένα οραματικό σχέδιο για τις μεγάλες διασυνδέσεις, με ισχυρή δέσμευση για ένα ακόμη παραγωγικότερο μέλλον».
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στους τελευταίους μήνες η κατάσταση εντός του Διαχειριστή βρισκόταν «στα κόκκινα» με την κινεζική πλευρά να θέτει ζήτημα ηγεσίας για τον διαχειριστή και την κυβέρνηση να υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του κ. Μανουσάκη. Όπως έγραφε το Business Daily, στα μέσα του περασμένου μήνα, μετά τις άκαρπες διαβουλεύσεις που έχουν κρατήσει αρκετά, η κυβέρνηση πολιτικοποίησε το θέμα, διαμηνύοντας προς το Πεκίνο ότι δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από την αρχική της πρόταση για την ανανέωση της θητείας του διευθύνοντος συμβούλου Μανούσου Μανουσάκη, παρά τις αντιδράσεις της κινεζικής πλευράς που έχουν μπλοκάρει ως τώρα τη λήψη αποφάσεων.
Ουσιαστικά, η Αθήνα, παρακάμπτοντας την πλευρά της State Grid και απευθυνόμενη απευθείας στον βασικό της μέτοχο, την κινεζική κυβέρνηση, έριξε το πολιτικό και διπλωματικό της βάρος υπέρ του διευθύνοντος συμβούλου, εκπέμποντας το μήνυμα ότι, εάν δεν υποχωρήσει η κινεζική πλευρά, αυτό θα έχει ευρύτερες συνέπειες για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα της Αθήνας ανέλαβε να διαβιβάσει προς την κινεζική πλευρά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρεσβευτή, Xiao Junzheng.
Σκιαμαχία για τα μεγάλα έργα
Η κόντρα για την επιλογή διευθύνοντος συμβούλου δεν ήταν παρά μία σκιαμαχία για την άσκηση επιρροής από την κινεζική πλευρά στα επόμενα έργα του Διαχειριστή. Με άλλα λόγια, όπως λένε όσοι γνωρίζουν το θέμα, η State Grid χρησιμοποίησε σαν διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ το βέτο που έχει για την επιλογή διευθύνοντος συμβούλου, προκειμένου να προωθήσει τις αξιώσεις της σε όλα τα επιμέρους πεδία του επενδυτικού προγράμματος, από τις τεχνικές προδιαγραφές των έργων ως την επιλογή των κατασκευαστικών σχημάτων.
Ειδικά το ζήτημα των τεχνικών προδιαγραφών και του ελέγχου της εκτέλεσης των έργων έχει ευρύτερες διαστάσεις και αγγίζει «ευαίσθητες χορδές» μεγάλων εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες κάνουν χρήση τεχνολογιών αιχμής και θα ήθελαν να αποφύγουν την ανάμιξη μιας κρατικής κινεζικής εταιρείας στον τεχνικό έλεγχο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένης εγρήγορσης των ευρωπαϊκών αρχών, κυβερνήσεων και επιχειρήσεων για τις δραστηριότητες βιομηχανικής κατασκοπίας από την πλευρά της Κίνας.
Το αυξημένο ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για το τεχνικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ εκδηλώνεται σε μια περίοδο όπου ο Διαχειριστής σχεδιάζει μια σειρά στρατηγικών ενεργειακών έργων, όπως η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και η διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Σε πρόσφατες δηλώσεις του (στην «Καθημερινή»), ο Μ. Μανουσάκης, έδωσε το στίγμα της εμπλοκής που υπάρχει τους τελευταίους μήνες εντός του Διαχειριστή. Όπως σημείωσε, αναφερόμενος στο έργο της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης, «διατυπώθηκαν τεχνικές διαφωνίες από την πλευρά του επενδυτή μειοψηφίας σχετικά με την αρτιότητα της λύσης που προτείνει ο κατασκευαστής μετατροπέων ρεύματος», συμπληρώνοντας ότι «οι ενστάσεις του επενδυτή παραμένουν. Αντιλαμβάνεστε ότι η διαχείριση του θέματος ανάγεται πλέον στους μετόχους του ΑΔΜΗΕ, ώστε να μην προκύψουν καθυστερήσεις στο έργο».
Είχε προηγηθεί μέσα στον Δεκέμβριο διαρροή στα ΜΜΕ επιστολής της State Grid, με την οποία ουσιαστικά είχε καταγγείλει ότι το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης έχει σημαντικά τεχνικά προβλήματα και στο πλαίσιο αυτό ζητούσαν αλλαγή κορυφής στη διοίκηση. Ένα αίτημα, πίσω από το οποίο κρυβόταν η άσκησης πίεσης για μεγαλύτερο έλεγχο στα έργα του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την υπογραφή της σύμβασης για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης με τη Siemens και τη ΓΕΚ Τέρνα, οι Κινέζοι προέβαλαν διάφορα ζητήματα για τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, απορρίπτοντας διάφορες προτάσεις και λύσεις και ζητώντας εκ των υστέρων προσθήκες που δεν προβλέπονται στη σύμβαση. Μάλιστα κάποιες πηγές ανέφεραν ότι η κινεζική εταιρεία ζήτησε από τη Siemens πρόσβαση στην τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί στο έργο της διασύνδεσης, κάτι που η γερμανική εταιρία απέρριψε κατηγορηματικά για προφανείς λόγους.