Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται από τους επενδυτές τα αποτελέσματα των εγχώριων τραπεζών για το 2021, αυτή τη φορά όχι τόσο για τις επιδόσεις της περασμένης χρονιάς όσο για τις κατευθύνσεις και τους στόχους που θα θέσουν οι διοικήσεις για το νέο έτος.
Σε μια συγκυρία, όπου μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας και απαξίωσης των εγχώριων τραπεζικών μετοχών το επενδυτικό ενδιαφέρον αναθερμαίνεται, αλλά και με πολλές προκλήσεις για τη νέα χρονιά, ειδικά σε ότι αφορά την επιβεβαίωση των αισιόδοξων στόχων ανάπτυξης και κερδοφορίας των τραπεζών, τα investors call που θα ακολουθήσουν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2021 θα έχουν ξεχωριστή σημασία με τις διοικήσεις να δίνουν το στίγμα της νέας χρονιάς.
Ήδη αρκετές ξένες τράπεζες έχουν δώσει μια γεύση για την εικόνα του 2021 και ετοιμάζουν strategy update για το 2022 υπό το πρίσμα των μεγάλων προκλήσεων και αβεβαιοτήτων που δημιουργεί το τέλος της δημοσιονομικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων και του πληθωριστικού κινδύνου. Σε strategy update θα προχωρήσουν στην πράξη και οι εγχώριες τράπεζες κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2021 δεδομένου μάλιστα ότι όλες οι εγχώριες συστημικές έχουν θέσει λίαν φιλόδοξους στόχους για τα έσοδα, την κερδοφορία και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Οι επενδυτές και οι αναλυτές θα περιμένουν να ακούσουν πιο συγκεκριμένα νούμερα και τους στόχους για την εφετινή χρονιά αλλά και το 2023.
Για τη χρήση του 2021 οι τράπεζες αναμένεται να επιβεβαιώσουν την μεγάλη πρόοδο των προγραμμάτων μετασχηματισμού και κυρίως την μείωση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο όλες οι συστημικές να βρίσκονται με μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων το 2022. Σημειώνεται ότι η Eurobank ήδη έχει πετύχει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μονοψήφιο\ δείκτη NPEs με 7,3%, ενώ η Alpha Bank θα κλείσει τη χρονιά με καλύτερους δείκτες από ότι στόχευε καθώς οι συναλλαγές πώλησης «κόκκινων» δανείων έτρεξαν καλύτερα του αρχικού προγραμματισμού. Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,4 δις. ευρώ τον Απρίλιο 2021 επιτάχυνε κατά πολύ την υλοποίηση του προγράμματος Sunrise έχοντας υλοποιήσει πάνω από το 80% των ενεργειών του σχεδίου.
Μεγάλη πρόοδο σημείωσε και η Εθνική Τράπεζα με την ολοκλήρωση του Frontier, ενώ ήδη η τράπεζα εργάζεται εντατικά για το Frontier ΙΙ που θα οδηγήσει σε μονοψήφιο δείκτη NPEs.
Πού εστιάζουν οι επενδυτές
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, δύο είναι τα πεδία στα οποία εστιάζουν κατά κύριο λόγο οι ξένοι αναλυτές και θεσμικοί: πιστωτική επέκταση – ανάπτυξη και μείωση κόστους.
Η παραγωγή νέων δανείων, η πιστωτική επέκταση, αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για την επάνοδο του κλάδου στην κανονικότητα και την επιστροφή σε ουσιαστική κερδοφορία. Οι τράπεζες πρέπει απαραιτήτως να διευρύνουν τις πηγές εσόδων προκειμένου να επανέλθουν σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας. Οι μεγάλες τράπεζες στοχεύουν για το 2022, ποντάροντας στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αλλά και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σε νέες καθαρές χορηγήσεις ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, στόχος που αν επιτευχθεί θα οδηγήσει σε αύξηση κατά περίπου 7%.
Το δεύτερο κρίσιμο μέτωπο που απασχολεί τους επενδυτές είναι ο περαιτέρω περιορισμός του κόστους. Η μείωση του κόστους αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη των υψηλών αποδόσεων στις οποίες στοχεύουν οι τράπεζες. Σημειώνεται ότι βασικός στόχος των τραπεζών είναι η επίτευξη, σε ορίζοντα 3ετίας, απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 10%. Με τη μείωση του κόστους συνδέεται και η πρόοδος του ψηφιακού μετασχηματισμού που αποτελεί επίσης κρίσιμο παράγοντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών.
Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης και η εξέλιξη του κόστους θα καθορίσουν την κερδοφορία του 2022 και θα ανοίξουν το δρόμο για την διανομή μερίσματος, μετά από 14 χρόνια.
Στο μικροσκόπιο των επενδυτών βρίσκονται οι «ουρές» των κόκκινων δανείων και ο σχεδιασμός για τον τελευταίο γύρο συναλλαγών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής, το που θα διαμορφωθούν τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, με μεγάλη προσοχή οι επενδυτές παρακολουθούν το θέμα των πλειστηριασμών, αναμένοντας την πλήρη επανεκκίνηση του συστήματος. Σημειώνεται ότι η πρόοδος των πλειστηριασμών αποτελεί ζήτημα ευρύτερης σημασίας καθώς αν δεν επιταχυνθούν την εφετινή χρονιά και παραμείνουν οι αποκλίσεις στις ανακτήσεις δανείων θα ενισχυθεί ο προβληματισμός και η ανησυχία για ενδεχόμενες περιπλοκές στο σχέδιο Ηρακλής και τις κρατικές εγγυήσεις.