Σε πολυεπίπεδη επενδυτική και επιχειρησιακή «αντεπίθεση» με στόχο να καταστεί ένας από τους μεγάλους παίκτες στο χώρο των κατασκευών, των υποδομών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προχωρά η Intrakat. Έχοντας αναλάβει και διεκπεραιώσει σημαντικότατα και λίαν απαιτητικά έργα τα τελευταία χρόνια, ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Intracom έχει εξελιχτεί σε μια εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία – boutique, που φιλοδοξεί να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στα τεράστια projects που θα ακολουθήσουν την επόμενη πενταετία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία συγκεντρώνει κεφάλαια, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει σημαντικά έργα, τα οποία απαιτούν ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα, όπως είναι τα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δρομολογεί τόσο την αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ, όσο και την έκδοση ομολόγου 80 εκατ. ευρώ.
Ήδη ορίστηκε για την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου γενική συνέλευση με θέμα την παροχή εξουσιοδότησης στο διοικητικό συμβούλιο για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΑΜΚ θα συμμετάσχουν ο όμιλος Intracom Holdings, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης, η Strongview Holdings LtD και η Danech Estate. Σήμερα, το 38% των μετοχών της Intrakat, κατέχει η μητρική Intracom Holdings (Σωκράτης και Ντίνος Κόκκαλης), μερίδιο 14,43% έχει η StrongView Holdings Ltd (συμφερόντων Δημήτρη Θεοδωρίδη), 12,69% έχει η Adamas Group (ελέγχεται από τον Δημ. Κούτρα), 8,98% έχει η Danech Estate LTD (συμφερόντων Λ. Λαζαράκη και Δ. Στασινόπουλου), ενώ ποσοστό 7,56% ελέγχει ο Πέτρος Σουρέτης.
Παράλληλα, η εταιρεία δρομολογεί την έκδοση ομολόγου έως 80 εκατ. ευρώ, το οποίο θα «τρέξουν» Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο επίσης να χρηματοδοτήσει το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα. Τα κεφάλαια από το ομολογιακό θα χρησιμοποιηθούν για να αναχρηματοδοτηθεί με χαμηλότερο επιτόκιο παλαιότερο δάνειο, ενώ ένα σημαντικό μέρος θα κατευθυνθεί στις επενδύσεις στις ΑΠΕ και κυρίως στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 98ΜW.
Στόχος της εταιρείας του ομίλου Κόκκαλη είναι να εκμεταλλευτεί το ισχυρό momentum στην ελληνική αγορά, που επιβεβαιώθηκε από μεγάλες εκδόσεις μετοχών και ομολόγων, αλλά και το γεγονός ότι ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας και των υποδομών βρίσκεται και φέτος στην κορυφή των επιχειρηματικών διεργασιών σε όλα τα επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Intrakat ιδρύθηκε το 1987 και εισήλθε στο χρηματιστήριο στις 30 Νοεμβρίου 2001. Πέρασε –μαζί με όλο τον όμιλο- τεράστιες δυσκολίες στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, όμως τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί σε μια λίαν εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία, που μεταξύ άλλων έργων, έφερε σε πέρας και το απαιτητικό project της αναμόρφωσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport.
Η Intrakat δραστηριοποιείται στους τομείς των δημοσίων έργων υποδομών, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και της ανάπτυξης ακινήτων στον κλάδο του τουρισμού. Η εταιρεία διεκπεραιώνει σύνθετα κατασκευαστικά έργα μεγάλης κλίμακας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχοντας παρουσία σε συνολικά έξι χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία, Κύπρο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία).
Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την εταιρεία στις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Χθες ανακοινώθηκε η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Καστρί Ευβοίας Α.Ε., κατόχου άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για Αιολικό Πάρκο ισχύος 5ΜW στην Εύβοια. Το Α/Π χωροθετείται στη θέση Καστρί, στην περιοχή υψηλού αιολικού δυναμικού της Νοτίου Ευβοίας, και σύμφωνα με τους όρους της άδειας παραγωγής το έργο περιλαμβάνει την αποξήλωση και ριζική ανανέωση του εξοπλισμού του (repowering).
Για τη λειτουργία του έργου με το νέο εξοπλισμό έχει εξασφαλισθεί 20ετής σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με Τιμή Αναφοράς μέσω διαγωνισμού της ΡΑΕ. Εντός του 2ου εξαμήνου 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του και να τεθεί σε λειτουργία.
Η Intrakat κερδίζει διαρκώς νέα έργα με άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια και σημαντικό ανεκτέλεστο, ενώ μετά τη συγχώνευση με τη ΓΑΙΑ Άνεμος, οι επενδύσεις της επόμενης τριετίας για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Η ΓΑΙΑ Άνεμος διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στον κλάδο των ΑΠΕ και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW. Το επενδυτικό περιλαμβάνει 93 MW έργων έτοιμων προς κατασκευή, 400 MW έργων υπό ωρίμανση με ετοιμότητα για κατασκευή έως το 2024 και 600 MW έργων διαθέσιμων προς κατασκευή μετά το 2024. Όλες αυτές τις επενδύσεις στοχεύει να χρηματοδοτήσει με τα κεφάλαια που θα αποκομίσει από την ΑΜΚ και το ομόλογο.
Προ ημερών ανακοινώθηκε πως η Intrakat εξασφάλισε από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής για το σύμπλεγμα μονάδων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 496,6 MW στη Θήβα. Πρόκειται για μονάδα που αποτελείται από συσσωρευτές αποθήκευσης, που χωροθετείται στη Δημοτική Ενότητα Θίσβης του Δήμου Θηβαίων τη Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Τα έργα ΣΔΙΤ και το ανεκτέλεστο
Η Intrakat πλέον «χτυπά» έργα σε κορυφαίο επίπεδο, δίνοντας το «παρών» σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ όπως οι Μονάδες Επεξεργασίες Απορριμμάτων, το Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, το Φράγμα Χαβρία, τα Κέντρα Πολιτικής Προστασίας κ.λπ. Θυμίζουμε πως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει για το 2022 νέες δημοπρατήσεις σε δημόσια έργα, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, αξίας σχεδόν 8 δισ. ευρώ.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων αλλά και των προς υπογραφή συμβάσεων έργων, της Intrakat έχει ανέλθει περίπου στα 750 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2020 το ανεκτέλεστο στον κατασκευαστικό τομέα ήταν στα 380 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο 9μηνο του 2021 εξασφάλισε έργα (υπογεγραμμένα και προς υπογραφή) συνολικού ύψους 370 εκατ. ευρώ.