ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΔΕΗ

Επιστροφή σε ζημιές για τη ΔΕΗ έφερε η ενεργειακή κρίση

Στα 85 εκατ. ευρώ οι ζημιές προ φόρων του 9μήνου λόγω των υψηλών τιμών στη χονδρική του ρεύματος. Μεταβατική χαρακτηρίζει η διοίκηση της ΔΕΗ τη χρήση του 2021.

Σε ζημιές προ φόρων ύψους 85 εκατ. ευρώ βύθισε τη ΔΕΗ η ενεργειακή κρίση, καθώς εξαλείφθηκε το πλεονέκτημα που είχε πέρυσι η επιχείρηση από την ασυνήθιστη μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, το οποίο είχε επιτρέψει στη ΔΕΗ να περάσει σε οριακή κερδοφορία ύστερα από αρκετές ζημιογόνες χρήσεις.

Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5%, στα 3,696 δισ. ευρώ, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA μειώθηκαν κατά 10%, στα 626,5 εκατ. ευρώ, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 8,7%, στα 3,071 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του φετινού εννιαμήνου δεν επιβαρύνθηκαν από έκτακτες χρεώσεις, όπως είχε συμβεί το 2020, για παράδειγμα για την προμήθεια φυσικού αερίου της περιόδου 2012 – 2019, παρόλα αυτά η επίδραση των υψηλών τιμών χονδρικής ήταν τόσο ισχυρή ώστε τα EBITDA να συρρικνωθούν κατά 18,6%, στα 576,9 εκατ. ευρώ με το περιθώριο EBITDA να υποχωρεί από 20,1% σε 15,6%.

Τα προ φόρων αποτελέσματα σημείωσαν δραματική πτώση από κέρδη 46,6 εκατ. ευρώ σε ζημιά 85 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημιές έφθασαν τα 42,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 12,8 εκατ. το 2020.

Δικαιολογώντας τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα, η διοίκηση της ΔΕΗ χαρακτηρίζει το 2021 μεταβατικό έτος και σημειώνει ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των ετήσιων στόχων. Επισημαίνει, επίσης, τη μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στην παραγωγή από 26% σε 21% και τις θετικές επιδράσεις στα οικονομικά αποτελέσματα από το hedging για τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου.

apotelesmata

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης -Τζόρτζια Μελόνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή παρέμβαση Ιταλίας για φθηνότερους λογαριασμούς, αναστάτωση στις αγορές

Οι δύο παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μελόνι για φθηνότερο ρεύμα προκαλούν ανησυχία σε όλη την Ευρώπη για πιέσεις στα κέρδη και στο μοντέλο τιμολόγησης. Καθησυχαστική για την Ελλάδα και τη ΔΕΗ η AXIA.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΑΓΟΡΕΣ

Ανησυχία στην εγχώρια αγορά προκαλεί ο έκτακτος φόρος Μελόνι στην ενέργεια

Οι δύο παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μελόνι στην ιταλική αγορά ενέργειας και πώς επηρεάζουν την Ελλάδα. Τι συμβαίνει με τη μετοχή της ΔΕΗ και οι εκτιμήσεις της AXIA Research - Alpha Finance Research.
Γεώργιος Στάσσης-ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά προμήθειας ρεύματος

Με μερίδιο αγοράς που φτάνει το 50,64% η ΔΕΗ διατηρεί την ηγετική της θέση στην αγορά προμήθειας ρεύματος και τον Ιανουάριο. Ποιοι κερδίζουν έδαφος και ποιοι χάνουν. Αναλυτικά τα μερίδια των παρόχων.
Λογαριασμός ρεύματος υπολογισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς μεγάλες αλλαγές τα «πράσινα» τιμολόγια παρά την πτώση στη χονδρική

Σχεδόν αμετάβλητα τα τιμολόγια Δεκεμβρίου παρά το περιθώριο των παρόχων μετά τις μειώσεις στη χονδρική. Στα 18,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα η μέση χρέωση. Χάνουν έδαφος τα «πράσινα» τιμολόγια ενώ ενισχύονται τα σταθερά «μπλε».