ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Στις ΗΠΑ προς αναζήτηση επενδυτών στρέφονται οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι

Οι επικεφαλής 13 κορυφαίων τηλεπικοινωνιακών ομίλων της ΕΕ με επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι οι αμερικανικοί κολοσσοί θα πρέπει να στηρίξουν την αναβάθμιση των δικτύων.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες των ΗΠΑ θα πρέπει να καλύψουν ένα μέρος του οικονομικού κόστους για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών δικτύων, καθώς τα χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως ανέφεραν σήμερα οι εκτελεστικοί διευθυντές της Deutsche Telekom, της Vodafone, αλλά και άλλων έντεκα μεγάλων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιριών.

Το αίτημα των εκτελεστικών διευθυντών γίνεται γνωστό καθώς η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών δέχεται μεγάλες επενδύσεις για τα δίκτυα τεχνολογίας 5G, οπτικών ινών, αλλά και καλωδιακών δικτύων, προκειμένου να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο των δεδομένων και της τεχνολογίας cloud που παρέχουν το Netflix, το YouTube της Google, αλλά και το Facebook. Οι επενδύσεις στον τηλεπικοινωνιακό τομέα της Ευρώπης αυξήθηκαν στα 52,5 δισεκατομμύρια ευρώ (59,4 δισεκατομμύρια δολάρια) την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας υψηλό εξαετίας.

«Ένα μεγάλο και αυξανόμενο μέρος της κίνησης του διαδικτύου δημιουργείται και χρηματοδοτείται από τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες, αλλά απαιτεί συνεχή και εντατική ροή επενδύσεων για το δίκτυο, αλλά και το σχεδιασμό του τομέα των τηλεπικοινωνιών», όπως ανέφεραν οι εκτελεστικοί διευθυντές σε κοινή ανακοίνωσή τους, η οποία βρίσκεται στην κατοχή του πρακτορείου Reuters. «Αυτό το μοντέλο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να απολαύσουν τους καρπούς του ψηφιακού μετασχηματισμού, μπορεί να διατηρηθεί μόνο αν οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες συνεισφέρουν δίκαια στο κόστος ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του δικτύου», τόνισαν οι εκτελεστικοί διευθυντές.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές δεν αναφέρθηκαν στις τεχνολογικές εταιρίες με τις εμπορικές ταυτότητές τους, αλλά είναι σαφές ότι εννοούν τους τεχνολογικούς γίγαντες που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, όπως το Netflix και το Facebook. Στους υπογράφοντες την επιστολή συμπεριλαμβάνονται οι εκτελεστικοί διευθυντές των εταιρών Telefonica , Orange, KPN, BT Group, Telekom Austria, Vivacom, Proximus, Telenor , Altice Portugal, Telia Company και Swisscom.

Οι ίδιοι άσκησαν κριτική τις υψηλές τιμές εκποίησης και εξαγοράς επιχειρήσεων που χρησιμοποιούνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως «χρυσωρυχεία» οικονομικής ρευστότητας, τονίζοντας ότι η τακτική αυτή εισάγει στον τηλεπικοινωνιακό τομέα μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Η προσπάθεια των Ευρωπαίων νομοθετών να καταργήσουν πρόσθετες χρεώσεις ενδοευρωπαϊκών τηλεφωνικών επικοινωνιών ήταν επίσης ένα σημείο αναφοράς από τους εκτελεστικούς διευθυντές, που βλέπουν τις χρεώσεις αυτές ως μία πηγή εισοδήματος από τους χρήστες των δικτύων τους.

«Εκτιμάμε ότι μπορούν να επιβάλουν την κατάργηση εσόδων άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τον τηλεπικοινωνιακό τομέα σε μία περίοδο τεσσάρων ετών, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 2,5% από την επενδυτική ικανότητα του κλάδου στις υποδομές κινητής τηλεφωνίας», όπως ανακοίνωσαν οι εταιρίες. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες έχουν να συζητήσουν την πρότασή τους με τις ευρωπαϊκές χώρες πριν την υιοθέτησή της και είναι ενδεχόμενο η επίτευξη συμφωνίας να είναι δύσκολη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνίας για κρίσιμα ορυκτά

ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε στρατηγική συνεργασία για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων ορυκτών, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα. Προβλέπεται και μνημόνιο ΗΠΑ-ΕΕ για τα ορυκτά εντός 30 ημερών.
Τσακανίκας, Δήμας
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τις αλυσίδες αξίας στη στρατηγική αυτονομία: η δύναμη της γνώσης

Η Ευρώπη επανασχεδιάζει τη βιομηχανική της πολιτική: στις αλυσίδες αξίας, τα άυλα περιουσιακά στοιχεία και η γνώση γίνονται το νέο στρατηγικό όπλο.Γράφουν οι Άγγελος Τσακανίκας και Πέτρος Δήμας.  
Αλεξάντερ Σταμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στουμπ: Οι ΗΠΑ αλλάζουν, πρέπει να το αναγνωρίσουμε

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, είπε στο κοινοβούλιο ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν και πως η ιδεολογία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής συγκρούεται με ευρωπαϊκές αξίες. Ανήγγειλε επικαιροποίηση του δόγματος ασφάλειας.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεν λάβαμε τελεσίγραφο από Τραμπ, συνομιλίες με ΕΕ για τους Φρουρούς

Το Ιράν διέψευσε ότι έλαβε τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τονίζοντας ότι πάντα συμμετέχει με ειλικρίνεια στις διπλωματικές διαδικασίες, καθώς οι ΗΠΑ απειλούν με στρατιωτική επέμβαση.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Στον «αέρα» ο επόμενος γύρος συνομιλιών Μόσχας - Κιέβου

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η ημερομηνία ή τοποθεσία του επόμενου γύρου συνομιλιών Κιέβου-Μόσχας μπορεί να αλλάξει και δεν είναι σαφές πότε θα γίνει η συνάντηση. Τόνισε τη σημασία της πλήρους παρουσίας των συμμετεχόντων.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απογοήτευση υπουργού για τη συμφωνία Ινδίας-ΕΕ με Ευρωπαίους

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επέκρινε την ΕΕ για τη συμφωνία με την Ινδία, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο μέσω Ινδίας ενώ επέβαλε δασμούς 25% στα ινδικά προϊόντα, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι αυτοϋπονομεύονται.