ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
demo-farmako
Φώτο: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Demo Δημήτρης Δέμος

Μεγάλη επένδυση της Demo στην Τρίπολη για πρώτες ύλες φαρμάκων

Με τις επενδύσεις συνολικού ύψους 356 εκατ. δημιουργείται ένας νέος κλάδος στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον ανάγκη να εισάγει ενέσιμα προϊόντα. Ερευνητικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη και ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων.

Το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 356 εκατ. ευρώ που επικεντρώνεται στην παραγωγή πρώτων υλών για φαρμακευτικά σκευάσματα, την έρευνα, την ενίσχυση της παραγωγής και τη βιοτεχνολογία αλλά και την ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων παρουσίασε η φαρμακοβιομηχανία DEMO.

Η εταιρεία υπολογίζει πως το επενδυτικό της πλάνο θα εκτοξεύσει τον τζίρο της στα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030, χωρίς να υπολογίζεται η συμβολή των μονοκλωνικών αντισωμάτων, ενώ θα μπορεί να καλύψει το 20% των αναγκών όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο ελληνικό φάρμακο. Παράλληλα θα ενισχυθεί και το εξαγωγικό αποτύπωμα της φαρμακοβιομηχανίας που σήμερα εξάγει το 84% της ετήσιας παραγωγής της σε 85 χώρες και στις 5 ηπείρους και έως σήμερα κατέχει ήδη σημαντικά μερίδια αγοράς σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της DEMO και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος «η παραγωγή φαρμάκων εδώ και 30 χρόνια άρχισε να μετακομίζει σε τρίτες χώρες με τις ευλογίες της ΕΕ και είναι γεγονός ότι σήμερα υπάρχει σημαντικό εμπορικό έλλειμμα τόσο στη παραγωγή χημικών πρώτων υλών φαρμάκων, όσο και φαρμακευτικών σκευασμάτων χημικής προέλευσης». Τονίζει πως αυτό είναι «ένα σημαντικό κενό που πρέπει να κλείσει, όπως άλλωστε έχουν διαπιστώσει και οι ιθύνοντες για τον σχεδιασμό της ΕΕ για τη θωράκιση της Ευρώπης σε οποιοδήποτε μελλοντικό κίνδυνο προκύψει». Όπως σημείωσε, «αυτό το κενό αποτελεί και μια χρυσή ευκαιρία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να μεγαλουργήσει και να μπορέσει η Ελλάδα να βγει μπροστά στις εξελίξεις».

Η Τρίπολη γίνεται κόμβος της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας

Στο πρώτο εξάμηνο του 2022, θα αρχίσει η κατασκευή του νέου βιομηχανικού συγκροτήματος της DEMO στην Τρίπολη που θα αποτελείται από τρεις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε έκταση 74.000 τ.μ. Ετησίως θα μπορούν να παραχθούν 2.000 τόνοι πρώτης ύλης και 250 εκατ. τεμάχια φαρμάκων, ενώ με την ολοκλήρωση της επένδυσης θα δημιουργηθούν 450 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Δέμος, με την επένδυση αυτή δημιουργείται ένας νέος κλάδος που δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα και αφορά την παραγωγή α’ υλών φαρμάκων. Επίσης η DEMO αποκτά την δυνατότητα να παράγει όλες τις φαρμακοτεχνικές μορφές και κατηγορίες ενεσίμων που υπάρχουν σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον ανάγκη να εισάγει κανένα ενέσιμο προϊόν από το εξωτερικό λόγω αδυναμίας παραγωγής στη χώρα μας. Το μέγεθος των παραγωγικών εγκαταστάσεων στη Τρίπολη είναι τέτοιο που μπορεί να καλύψει το 20% των αναγκών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της Ευρώπης για τα προϊόντα που θα παράγει, μετατρέποντας έτσι την αρκαδική πόλη σε έναν από τους πλέον σημαντικούς κόμβους για τη φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τον κ. Δέμο, βασικό στοιχείο της επένδυσης αποτελεί το γεγονός ότι δημιουργείται ο νέος κλάδος της παραγωγής πρώτων υλών για την παρασκευή φαρμάκων που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και η οποία μέχρι σήμερα γίνεται σε εγκαταστάσεις της Κίνας και της Ινδίας, από όπου τροφοδοτείται η Ευρώπη. Παράλληλα, θα δώσει ανάσα στο πρόβλημα ανεργίας στη Τρίπολη που θα υπάρξει με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ενώ δίνεται και η ευκαιρία στους νέους επιστήμονες και το εξειδικευμένο προσωπικό να παραμείνει στην Ελλάδα.

Ερευνητικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη και νέες μονάδες στην Αττική

Το μέγεθος της εγκατάστασης που ετοιμάζει η DEMO, στην Τρίπολη είναι τέτοιο που θα απαιτεί σημαντικό αριθμό ανάπτυξης νέων προϊόντων για να καλυφθεί η παραγωγική δυναμικότητά της. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία προχώρησε εντός του 2021 στη κατασκευή ενός νέου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης που αποτελεί και τον πρώτο σταθμό του νέου επενδυτικού πλάνου της DEMO.

Το νέο ερευνητικό κέντρο έκτασης 2.400 τ.μ. θα φιλοξενεί τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης για τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα χημικής προέλευσης που θα παραχθούν στη Τρίπολη και θα απασχολεί σε πλήρη λειτουργία 75 νέους επιστήμονες  υψηλής κατάρτισης. Στόχος της εταιρείας είναι με την ολοκλήρωση του νέου ερευνητικού κέντρου στο τέλος του 2021 να αναπτύσσει 25 νέα προϊόντα τον χρόνο με κατάληξη το 2027 να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη 125 νέων σκευασμάτων.

Επίσης, η εταιρεία ολοκληρώνει εντός του α’ τρίμηνου του 2022 δύο νέες παραγωγικές μονάδες στο Κρυονέρι Αττικής για επέκταση της παραγωγής της σε ενέσιμη αντιβίωση σε πλαστικό περιέκτη και ιόφυλλα προϊόντα. Οι εγκαταστάσεις αυτές συνολικής επιφάνειας 6.000 τμ έρχονται να συμπληρώσουν ένα κενό που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στη ζήτηση των προϊόντων της DEMO στο εξωτερικό και την υπάρχουσα δυναμικότητα της παραγωγικής δύναμης της εταιρείας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Δέμος, με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κρυονέρι και με το νέο βιομηχανικό συγκρότημα στην Τρίπολη με την υπάρχουσα προϊοντική της λίστα, αλλά και με τα 125 νέα προϊόντα που θα αναπτύξει, η DEMO αναδεικνύεται με το νέο της επενδυτικό πλάνο στον μεγαλύτερο παραγωγό ενεσίμων στην Ευρώπη.

Η ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων

Καθώς η τεχνολογία φαρμάκων συνεχώς εξελίσσεται, τα βιολογικά φάρμακα έρχονται να προστεθούν στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών παγκοσμίων για ασθένειες που μέχρι σήμερα δεν είχαν θεραπεία. Τα βιοτεχνολογικά φάρμακα είναι αποτέλεσμα βιολογικών διεργασιών και παράγονται με εξειδικευμένο για το σκοπό αυτό μηχανολογικό εξοπλισμό, και απαιτούνται περισσότερο γνώσεις βιολογίας παρά χημείας.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι η τάση για την παρασκευή βιολογικών σκευασμάτων είναι τόσο ισχυρή που το 2030 το 30% της παγκόσμιας δαπάνης σε φάρμακα θα είναι βιοτεχνολογικά. Δυστυχώς η χώρα μας έχει μείνει πίσω στον τομέα των βιοτεχνολογικών φαρμάκων καθώς δεν υπάρχει τεχνογνωσία για την παρασκευή τέτοιων φαρμάκων στην Ελλάδα. Η DEMO βλέποντας την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας αποφάσισε να δράσει συστηματικά και να προχωρήσει σε επενδύσεις, ώστε η Ελλάδα να ανήκει στο κλειστό γκρουπ χωρών που έχει δυνατότητα παραγωγής βιοτεχνολογικών προϊόντων.

Η εταιρεία αποφάσισε τη δημιουργία ενός σύγχρονου ερευνητικού κέντρου βιοτεχνολογίας στο Κρυονέρι. Η ανέγερση του κτηρίου έχει ήδη αρχίσει εντός του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Εντός του κτιρίου έκτασης 4.000 τμ, αναμένεται να εγκατασταθούν τα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης καθώς επίσης και μια πιλοτική μονάδα παραγωγής  μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντων για κλινικές μελέτες. Από την Ελλάδα λείπει η τεχνογνωσία για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η εταιρεία θα δημιουργήσει βιοακαδημία φαρμάκων στις νέες εγκαταστάσεις της με μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό που θα εκπαιδεύσουν τους Έλληνες επιστήμονες ώστε να γίνουν οι θύλακες έρευνας και ανάπτυξης σε αυτή τη νέα τεχνολογία. Η έναρξη της βιοακαδημίας προβλέπεται με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης ενώ οι επιστήμονες από το εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει να προσλαμβάνονται. Η εταιρεία σχεδιάζει την δημιουργία τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων από το 2027 τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά από το 2030 και έπειτα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

demo-farmako
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζουν επίπεδο τη χώρα στον κλάδο του φαρμάκου οι επενδύσεις της DEMO

Η φαρμακευτική εταιρεία με την κατασκευή παραγωγικού hub στην Τρίπολη θα δημιουργήσει περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και θα μπορεί να καλύψει το 30% της ζήτησης της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% σε ογκολογικά φάρμακα.
demo-farmako
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη επένδυση της DEMO στη Θεσσαλονίκη για την καινοτομία φαρμάκων

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης αποτελεί μέρος του συνολικού Επενδυτικού Πλάνου 2021-2027 της DEMO, συνολικού ύψους 356 εκ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και στοχεύει ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στήριξη από την Rafarm στη «μάχη» κατά του κορονοϊού

Σημαντική ποσότητα φαρμακευτικού προϊόντος δεξαμεθαζόνης, η οποία συστήνεται από τον EMA ως θεραπεία για ασθενείς με αναπνευστικές επιπλοκές, διέθεσε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM στο υπουργείο Υγείας.
Quest Holdings
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Quest: Τα κέρδη από την απόκτηση της Μπενρουμπή και η έξοδος από ACS

Το πλάνο των δυο στρατηγικών κινήσεων που πραγματοποίησε ο όμιλος Quest, με την απόκτηση του 70% της Μπενρουμπή αλλά και τη συμφωνία με την GLS για την πώληση της ACS, εξήγησε η διοίκηση του ομίλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lavipharm: Διψήφια αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας στο εννεάμηνο

Τα συνολικά κέρδη μετά από φόρους εκτοξεύτηκαν κατά 338,6% σε 9,22 εκατ. ευρώ, και τα EBITDA του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το εννεάμηνο του 2024 ενισχύθηκαν κατά 21,2% στα 9,08 εκατ. ευρώ.