Αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για συναλλαγές επί της μετοχής της ΔΕΗ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει ότι ενεργεί πάντοτε εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών και πλαισίων που καθορίζει η νομοθεσία και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).
Οι υπηρεσίες της εποπτεύουν και παρακολουθούν όλα τα θέματα που εμπίπτουν στο εύρος των αρμοδιοτήτων της και ιδιαιτέρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές όταν συντρέχουν σημαντικά εταιρικά γεγονότα. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, σε συνεργασία και με άλλες εποπτικές αρχές εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, αξιολογούνται, ερευνώνται διεξοδικά και εφόσον διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις, επιβάλλονται οι δέουσες από τη νομοθεσία κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το Business Daily είχε αναφερθεί αναλυτικά στο ενδεχόμενο διαρροών για την ΑΜΚ της ΔΕΗ στις αρχές της εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιεί πάντα ελέγχους συναλλαγών μετά από κάθε μεγάλη εταιρική ανακοίνωση, ωστόσο, στην περίπτωση της ΔΕΗ, ο έλεγχος διευρύνεται λόγω σημαντικών επιβαρυντικών ενδείξεων:
- Η συναλλακτική «έκρηξη» που σημειώθηκε στη μετοχή της ΔΕΗ τον περασμένο Αύγουστο, «κόντρα» στη γενική συναλλακτική υποχώρηση της αγοράς. Όπως προκύπτει από τα ημερήσια στοιχεία, η μέση αξία των συναλλαγών μετοχών της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά +73% ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα για το σύνολο του ΧΑ υποχώρησε κατά -34%. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο οι συναλλαγές στο ΧΑ σημείωσαν μεγάλη άνοδο λόγω της εισόδου στην αγορά των νέων μετοχών της Alpha Bank, ενώ αν αφαιρεθούν οι πρόσθετες συναλλαγές λόγω Alpha η μείωση των συναλλαγών στο ΧΑ περιορίζεται στο -15%. Αναλυτές εκτιμούν ότι η επικείμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ αποτέλεσε πόλο έλξης των επενδυτών και δικαιολογούν ως ένα βαθμό τις αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ, ωστόσο, οι χρηματιστηριακές αρχές θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο η συναλλακτική αυτή «έκρηξη» να συνδέεται και με συναλλαγές προσώπων στα οποία είχαν φτάσει οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό της διοίκησης περί αύξησης κεφαλαίου.
- Η παρατεταμένη πολυήμερη υποχώρηση της μετοχής μετά την ανακοίνωση της εντυπωσιακής προσφοράς της Spear WTE Investments (η οποία ανήκει στην Macquarie Infrastructure & Real Assets Group) για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η προσφορά της Macquarie ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής 10/9, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, είδηση που την Δευτέρα 13/9 οδήγησε τη μετοχή στα 10,5 ευρώ σημειώνοντας μεγάλη άνοδο με κέρδη +6,06% ενώ οι συναλλαγές ανήλθαν στα 10,78 εκατ. ευρώ επίπεδο που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής (4η μετά το ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής με συναλλαγές 29,16 εκατ. ευρώ) την τελευταία 5ετία. Η συνεδρίαση της 13/9 αποδείχθηκε «παγίδα» για τους αγοραστές, καθώς ακολούθησαν 9 διαδοχικές συνεδριάσεις πτώσης, με τη μετοχή να κλείνει την περασμένη Παρασκευή 24/9 στα 7,98 ευρώ καταγράφοντας απώλειες -24%. Η πτώση της μετοχής μετά την εξαιρετικά θετική έκβαση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ θεωρήθηκε ανεξήγητη μέχρι την ανακοίνωση της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου.
- Τέλος, την προηγούμενη εβδομάδα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β' τριμήνου και της απόφασης της διοίκησης της ΔΕΗ για την αύξηση κεφαλαίου υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεγάλη εταιρική είδηση που θα ανακοινώνονταν με τα αποτελέσματα, δημοσιεύματα που δημιουργούν υπόνοιες ότι ο σχεδιασμός της διοίκησης είχε διαρρεύσει σε μεγάλο αριθμό προσώπων.