Πέντε εταιρείες και κοινοπραξίες εκδήλωσαν χθες ενδιαφέρον στους τρεις διαγωνισμούς για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε Αττική και Θεσσαλονίκη που προωθούνται μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ. Μέχρι τις οκτώ το βράδυ που έληξε η προθεσμία, είχαν δώσει το «παρών» η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μεσόγειος, η κοινοπραξία Motor Oil – ΑΒΑΞ – Θαλής και η κοινοπραξία Intrakat – Watt.
Σύμφωνα με τα τεύχη των διαγωνισμών για την Αττική, οι δύο μονάδες που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στη Φυλή και στο Σχιστό, είναι συνολικού κόστους που ξεπερνά τα 760 εκατ. ευρώ ενώ η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα κοστίσει περίπου 250 εκατ. ευρώ. Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου με εκπροσώπους του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που διαχειρίζεται το διαγωνισμό για την Θεσσαλονίκη να εκτιμούν πως εντός διμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή. Στην Αττική η υπόθεση θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο.
Η κοινοπραξία που θα επικρατήσει μετά την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στο τέλος του ανταγωνιστικού διαλόγου θα αναλάβει τη σύνταξη του συνόλου των απαραίτητων μελετών και της κατάθεσης εγγράφων για την αδειοδότηση του έργου, το σύνολο των εργασιών κατασκευής, τη λειτουργία και συντήρηση της ΜΕΑ, τη χρηματοδότηση του έργου καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση μέρους ή του συνόλου των παραγόμενων δευτερογενών προϊόντων.
Στον τρίτο διαγωνισμό για τη μονάδα του Γραμματικού στην Αττική που προωθείται ως δημόσιο έργο και όχι ως ΣΔΙΤ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, προσφυγές υποψηφίων και συνεχείς αλλαγές στο τεύχος δημοπράτησης. Στην αγορά θεωρούν πως η διοίκηση της περιφέρειας δεν δείχνει πλέον τον ίδιο ζήλο που έδειχνε στην αρχή της θητείας της για την προώθηση των διαγωνισμών. Αρκετοί στοιχηματίζουν πως ειδικά στην Αττική θα χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια μέχρι να φτάσουν στην επιλογή αναδόχων.