ΓΔ: 1392.45 -0.37% Τζίρος: 41.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:55:00 DATA
bellamia-ydroponiki-kalliergeia
Φώτο: Bellamia Farms

Γεωργία... high tech με 10πλάσια απόδοση: Το σχέδιο της Bellamia Farms

Νέα μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας με υψηλή απόδοση και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θέτει σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο η Bellamia Farms.

Μια από τις πλέον καινοτόμες επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων ετοιμάζει το αμερικανικό επενδυτικό fund Waterfall Capital Investors, που μέσω της Bellamia Farms θέλει να μεταμορφώσει την ελληνική γεωργία με την κατασκευή σύγχρονων μονάδων με θερμοκήπια, οι οποίες δεκαπλασιάζουν την απόδοση των καλλιεργειών. Ήδη τα πρώτα θερμοκήπια δημιουργίας μικροκλίματος της εταιρείας δημιουργούνται στη Λαμία, με την Bellamia να ετοιμάζεται να βγει στην αγορά με τρεις διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας, ενώ στη συνέχεια θέλει να περάσει και στις έτοιμες σαλάτες και την υδροπονική παραγωγή φράουλας.

Μετά από ταλαιπωρία που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας, η μονάδα θερμοκηπίων της Bellamia Farms αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και από τις αρχές του 2022 θα αρχίσει η παραγωγή. Η εταιρεία έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό, και σύμφωνα με στελέχη τις εταιρείας υπάρχουν συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως η Lidl Γερμανίας για συγκεκριμένους κωδικούς. Υπολογίζεται πως η παραγωγή θα φτάνει τα 10 εκατ. κιλά κάθε χρόνο και θα περιλαμβάνει την μεγαλόκαρπη ντομάτα, σε τσαμπί και cherry.

Βιώσιμη απάντηση στην παραδοσιακή εντατική γεωργία

Η Bellamia Farms δημιουργήθηκε ώστε να δώσει μια βιώσιμη απάντηση στην παραδοσιακή εντατική γεωργία που πλέον αποδεικνύεται ανεπαρκής για τις σύγχρονες ανάγκες και όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας βασικός στόχος ήταν μέσω της προσπάθειας να ξεπεράσουν τις περιορισμούς της κλασικής γεωργίας. Όπως αναφέρουν, τα θερμοκήπια υδροπονικής καλλιέργειας αποδίδουν σε 1 στρέμμα την παραγωγή έκτασης 10 στρεμμάτων με παραδοσιακή γεωργία.

Δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ημι-κλειστή εγκατάσταση στην Ελλάδα, τα θερμοκήπια της Bellamia καταλαμβάνουν έκταση 160 στρεμμάτων με τις πρόσθετες εγκαταστάσεις διαχείρισης, έρευνας-ανάπτυξης και ενοποίησης να εκτείνονται σε ακόμα 10 στρέμματα, ενώ η συνολική έκταση που έχει τοποθετηθεί η εγκατάσταση φτάνει τα 255 στρέμματα.

Τα ημι-κλειστά θερμοκήπια που χρησιμοποιεί η Bellamia Farms, προσφέρουν ευελιξία στην παραγωγή 10 μήνες τον χρόνο, και με την χρήση δροσερού αέρα από το περιβάλλον θα μπορεί να ελέγχεται με ακρίβεια το μικροκλίμα που θα επικρατεί στο θερμοκήπιο, επιτρέποντας στα φυτά να διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, οι καλλιέργειες είναι πιο ανθεκτικές και προστατεύονται καλύτερα από τις απρόβλεπτες μεταβολές του καιρού. Επίσης χάρη στην αυξημένη πίεση που επικρατεί στο θερμοκήπιο, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης επιβλαβών εντόμων. Παράλληλα, μέσα στα θερμοκήπια θα απελευθερωθούν και μέλισσες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των λαχανικών χωρίς την ανάγκη χρήσης χημικών.

Το ολοκληρωμένο σύστημα στάγδην άρδευσης που διαθέτουν τα σύγχρονα θερμοκήπια της εταιρείας, συλλέγει, φιλτράρει και ανακυκλώνει το νερό. «Η παραδοσιακή γεωργία αφήνει πολύ μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την υδροπονική καλλιέργεια. Εδώ το 70% του νερού που χρησιμοποιείται είναι βρόχινο νερό που συλλέγεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Bellamia Farms, Δημήτρης Μηλιάκος.

Παράλληλα βασικό στοιχείο καινοτομίας για τη μείωση των ρύπων αποτελεί και η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμικής υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ισχύος 8,8MW. Από τη μονάδα θα παράγεται και ηλεκτρική ενέργεια που θα πωλείται στο Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας. Είναι γραμμή συμπαραγωγής όπου η θερμότητα που θα εκλύει η μηχανή θα κάνει καύση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειες, αποτελώντας ουσιαστικά το μέσο για τη θέρμανση ή ψύξη του θερμοκηπίου. Το διοξείδιο του άνθρακα θα δεσμεύεται με ειδικά τεχνολογικά συστήματα και θα χρησιμοποιείται για την ανθρακολίπανση της ντομάτας.

Πρόεδρος της εταιρείας που επενδύει σήμερα 30 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, είναι ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Δημήτρης Μηλιάκος, ενώ καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου έχει αναλάβει ο Σταύρος Ταμπάογλου, που έχει διατελέσει CEO της ΑΤΕ Τεχνικής Πληροφορικής. Η Bellamia Farms έχει προχωρήσει στη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας στη Λαμία, δημιουργώντας 170 μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει στο Business Daily, ο διευθύνων σύμβουλος της Bellamia Farms SA, «ο κόσμος κινείται γρήγορα και η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή. Η έκταση των γεωργικών εκτάσεων είναι περιορισμένη και η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται». Όπως σημειώνει ο ίδιος, «δεν υπάρχει αντίστοιχη μονάδα στην Ελλάδα».

Η Bellamia Farms θέλησε να δημιουργήσει δεσμούς με την τοπική κοινωνία της Λαμίας. Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 400 υπαλλήλους, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και μια νέα γενιά επιστημόνων και τεχνικού προσωπικού, ενώ η εταιρεία κάνει προσπάθειες για να αναπτύξει το εξειδικευμένο προσωπικό στον αγροτικό τομέα. Όπως αναφέρει ο κ. Ταμπάογλου, «στην αρχή υπήρξε καχυποψία καθώς υπήρχε φόβος ότι ήρθαμε να απορροφήσουμε το εργατικό δυναμικό από τις γύρω καλλιέργειες. Ωστόσο η τοπική κοινωνία φαίνεται ότι έχει αγκαλιάσει το σχέδιο μας που έχει και την υποστήριξη των προέδρων δήμων και κοινοτήτων της περιοχής καθώς αντιλαμβάνονται πλέον πως στόχος μας είναι η αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος για ελλειμματικό ισοζύγιο στις εξαγωγές λαχανικών και φρούτων

Στο οκτάμηνο οι εξαγωγές ξεπερνούν τις εισαγωγές, αλλά ως το τέλος του έτους ειδικοί εκτιμούν ότι η ισορροπία θα ανατραπεί και θα φθάσουμε σε έλλειμμα. Ανάγκη εντατικών ελέγχων στα εισαγόμενα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΖΑΓΟΡΙΝ: Ένα success story 108 ετών από τον Συνεταιρισμό του Πηλίου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου ιδρύθηκε το μακρινό 1916 και παράγει τα φημισμένα μήλα Ζαγορίν. Ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που κατοχύρωσε ΠΟΠ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρόφιμα του μέλλοντος από το Ισραήλ: Μέχρι και κρέας από... εκτυπωτή 3D

Ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν να βρουν νέες λύσεις για τη γεωργία προς ένα βιώσιμο μέλλον. Ποιες είναι οι εταιρείες που πρωτοστατούν στα high tech τρόφιμα και ποιες καινοτομίες εισάγουν.