Αποτελώντας την πιο διεθνοποιημένη ελληνική βαριά βιομηχανία, διαθέτοντας εκτός συνόρων 11 εργοστάσια τσιμέντου, πάνω από 100 εργοστάσια μπετόν και 45 λατομεία, ο όμιλος Τιτάν άντεξε στις τεράστιες προκλήσεις της προηγούμενης δεκαετίας, όντας ανθεκτικός αλλά και έτοιμος για διεκδίκηση νέων μεριδίων αγοράς, σ’ όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.
Με συμπαγές management, σταθερούς μετόχους, μεγάλη βιομηχανική και επιχειρησιακή παράδοση και ιστορία 119 ετών, ο όμιλος Τιτάν βρίσκεται σε μια νέα αναπτυξιακή φάση. Την προηγούμενη 10ετία πέρασε δια πυρός και σίδηρου λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας αλλά και της ευρύτερης κατασκευαστικής κρίσης σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, άλλαξε φορολογική έδρα πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες, με παράλληλη εισαγωγή στο Euronext και στο χρηματιστήριο του Παρισιού.
Οι κινήσεις εξωστρέφειας που έκανε ο όμιλος την τελευταία 30ετία είναι αυτές που άλλαξαν την πορεία της ιστορικής βιομηχανίας, η οποία πλέον «πατά» σε πολλές και διαφορετικών χαρακτηριστικών αγορές, με μεγάλη διασπορά αλλά και προοπτικές ανάπτυξης.
«Με την ζήτηση για τσιμέντο στην Ελλάδα να έχει πέσει 85% στα χρόνια της κρίσης, -είναι ίδια με το 1962-, εάν δεν είχαμε εργοστάσια στο εξωτερικό, το πιο πιθανό είναι να επιβιώναμε μετά βίας». Αυτό είχε αναφέρει στο συνέδριο της Capital Link το καλοκαίρι του 2018 ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος, μέλος του δ.σ. του ομίλου και μέτοχος, δίνοντας ανάγλυφα το στίγμα.
Άλμα κερδών 158%
Χθες ο όμιλος ανακοίνωσε το καλύτερο εξάμηνο των τελευταίων πολλών ετών, με τα καθαρά κέρδη να υπερδιπλασιάζονται, φτάνοντας στα 58 εκατ. ευρώ έναντι 22,4 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, υποβοηθούμενα από τη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Συνάμα, η δραστηριότητα του ομίλου βαίνει αυξημένη στις περισσότερες περιοχές που έχει παρουσία.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 821,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 4,4% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020, χάρη στη βελτίωση όγκων και τιμών. Η εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου και των συνδεδεμένων με αυτό νομισμάτων περιόρισαν την αύξηση του κύκλου εργασιών σε ευρώ. Σε τοπικά νομίσματα η αύξηση ήταν 11,7%.
Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 142,6 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% (και 10,3% σε τοπικά νομίσματα), καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας και ναύλων λειτούργησε ανασταλτικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος δεν ήταν μεταξύ των περιοχών που είχαν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στις αρχές της πανδημίας και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχαν επιδείξει ανθεκτικότητα και είχαν βελτιωθεί σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2021 ο καθαρός δανεισμός της Τιτάν διαμορφώθηκε στα 691,4 εκατ. ευρώ, υψηλότερος κατά 7 εκατ. σε σύγκριση με το τέλος του 2020. Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν σε 93,7 εκατ. μετά την αποπληρωμή ομολογιών ύψους €166 εκ. που έληξαν τον Ιούνιο του 2021.Οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου κατέδειξαν περαιτέρω τη θετική επίδραση από τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών, την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης και τη συσσωρευμένη ζήτηση.
Οι επιδόσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ
Στην Ελλάδα οι ενθαρρυντικές τάσεις της ζήτησης που παρατηρήθηκαν το 2020 συνεχίστηκαν και το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι ο κλάδος εισέρχεται σε αναπτυξιακό κύκλο, καθώς αυξάνεται η οικοδομική δραστηριότητα και μπαίνουν σε φάση υλοποίησης μεγάλα δημόσια έργα.
Έπειτα από ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο, η ζήτηση εξακολούθησε να αυξάνεται. Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 17,4% και ανήλθε σε 133,5 εκατ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 17 εκατ. έναντι 8,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε 10,2% σε δολάρια ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά σε ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος (+0,8%) στα 479,3 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 81,2 εκατ. (αύξηση 1,9% σε δολάρια ΗΠΑ), ενώ σε ευρώ μειώθηκαν κατά 6,8% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτή η απόκλιση οφείλεται στο υψηλότερο κόστος συντήρησης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς επίσης στα αυξημένα κόστη μεταφορών και εργασίας.
Οι προοπτικές
Στις ΗΠΑ οι δαπάνες για αγορά κατοικίας και έργα υποδομών εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσουν να οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης. Τα προς εκτέλεση έργα της TITAN America είναι ήδη πολυπληθή και αυξάνονται περαιτέρω. Παράλληλα όμως, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, οι δυσκολίες εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος επηρεάζουν όλη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας του κλάδου.
Η Αμερική φέρνει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του ομίλου αλλά και της λειτουργικής κερδοφορίας, με τις προοπτικές να είναι σημαντικές, καθώς η νέα κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο-μαμούθ κατασκευής υποδομών ύψους 3 τρισ. δολ. Οι πωλήσεις νέων αλλά και υφιστάμενων κατοικιών έχουν ανοδική τάση το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα όχι μόνο τη διατήρηση, αλλά και την ενδυνάμωση των μεγεθών του ομίλου.
Στην Ε.Ε. το σχέδιο "NextGeneration" ύψους 32 δισ. ευρώ, μεγάλο κομμάτι του οποίου αναμένεται να οδηγηθεί σε έργα υποδομών, πρόκειται να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση τσιμέντου τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία.
Στην Ελλάδα, το τεράστιο έργο του Ελληνικού, η γραμμή 4 του Μετρό, αλλά και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου αναμένεται να συνδράμουν στην αύξηση των μεγεθών του ομίλου. Στη χώρα μας η ζήτηση είναι σε αναπτυξιακή πορεία, χάρη στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στα κύρια αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με πολλά περιφερειακά έργα υποδομών σε όλη την χώρα. Μάλιστα, η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς συντελείται μέχρι στιγμής χωρίς τη συμβολή των ανωτέρω μεγάλων έργων υποδομής που έχουν προγραμματιστεί.
Τα εν λόγω έργα εκτιμάται ότι θα τονώσουν τη ζήτηση δομικών υλικών προς τα τέλη του έτους - αρχές του 2022, θέτοντας τα θεμέλια για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Η νέα επένδυση στο εργοστάσιο Καμαρίου και οι στόχοι ESG
Ο όμιλος είναι μια από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου τσιμέντου διεθνώς της οποίας οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 είναι στο υψηλότατο επίπεδο. Είναι από τις πρώτες εταιρίες του κλάδου της οποίας οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία ScienceBasedTargets (SBTi)*, μετά από ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης, ως συμβατοί με τα επίπεδα μειώσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.
Επιπλέον, η Τιτάν έχει δεσμευτεί να μειώσει το αποτύπωμα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων του, φιλοδοξώντας να προσφέρει σκυρόδεμα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, ενώ θα παρακολουθεί και θα επαληθεύει μέσω ανεξάρτητων φορέων τις εκπομπές της εφοδιαστικής αλυσίδας του (scope 3).
Πρόσφατα ανακοίνωσε νέα επένδυση αναβάθμισης της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιό του στο Καμάρι Βοιωτίας. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση προασβεστοποιητή (pre-calciner), έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2022.
Η επένδυση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του Ομίλου για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030.
Παράλληλα είναι η πρώτη βιομηχανία τσιμέντου που λαμβάνει το ανώτατο σήμα Platinum (Μηδενικά απόβλητα) της πιστοποίησης Κυκλικής Οικονομίας για όλα τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, στο Καμάρι, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το πρότυπο "Zero Waste to Landfill".
Βιομηχανική παράδοση από το 1902
Η Τιτάν ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1902 από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο και αποτελεί το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, ενώ η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα. Μετρά δηλαδή 119 χρόνια λειτουργίας, όντας ένας από τους πλέον ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας. Άλλωστε, δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι έχει «χτίσει» το μεγαλύτερο τμήμα της Αθήνας και όχι μόνο. Στο διάβα αυτών των 119 ετών έχει αναδείξει έξι προέδρους του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).
Η Τιτάν έκανε την εισαγωγή στο Χ.Α. στις 22 Φεβρουαρίου του 1912, βρίσκεται δηλαδή στο Χρηματιστήριο 109 συναπτά χρόνια και είναι μαζί με τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank οι παλαιότερες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Σήμερα, ο όμιλος απασχολεί περίπου 5.400 εργαζόμενους.