ΓΔ: 1394.55 -0.22% Τζίρος: 34.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:01:30 DATA
Φωτο: Pixabay

Η επιστροφή του κλάδου Πληροφορικής και η νέα κινητικότητα στο ΧΑ

Αυξάνουν τις προσδοκίες για τον κλάδο η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα «κανόνια» του παρελθόντος που ταλαιπώρησαν την αγορά και το νέο «ξύπνημα» των μετοχών.

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το εμφατικό σκάσιμο της φούσκας των dot coms, ο κλάδος της τεχνολογίας, του internet και ευρύτερα της πληροφορικής επιστρέφει για τα καλά (και) στην Ελλάδα, αποτελώντας ίσως το πιο καυτό story μαζί με την «πράσινη» στροφή και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Οι εταιρείες του κλάδου προσβλέπουν στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και στον επιταχυνόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό, πρωταγωνιστούν σε deals και επιχειρηματικές εξελίξεις, παρουσιάζουν διαρκώς βελτιούμενα αποτελέσματα, ενώ και στο χρηματιστήριο οι μετοχές τελευταία καταγράφουν ράλι

Διεθνώς, η 4η βιομηχανική επανάσταση δεσπόζει, μέσω της επέλασης της ψηφιακής τεχνολογίας, της νανοτεχνολογίας, της ρομποτικής, της τηλεματικής και της τηλεργασίας. Τα πάντα «κυβερνώνται» πλέον από την τεχνολογία, η οποία διεισδύει συνεχώς σε νέα «χωράφια» μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μια ματιά στο ποιες εταιρείες «κυβερνούν» πλέον τον κόσμο, έχοντας βάλει «πόδι» σε κάθε γωνιά της γης, μαρτυρά του λόγου το αληθές. Ο λόγος για εταιρείες όπως Microsoft, Amazon, Apple, Google, Facebook, Alibaba, Tencent κ.α. Είναι οι εταιρείες που δεσπόζουν καταλυτικά και στη Wall Street, έχοντας φτάσει σε κεφαλαιοποιήσεις που ουδέποτε είχαν φτάσει πετρελαϊκοί κολοσσοί!

Αυτές είναι οι μετοχές που τραβούν τους παγκόσμιους δείκτες σε διαρκή ιστορικά υψηλά, καθώς δεν έχουν «ταβάνι» στις αγορές που πουλούν τις υπηρεσίες τους, δεν έχουν σύνορα, ούτε συμβατικούς περιορισμούς όπως έχουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις όλων των υπολοίπων κλάδων.

Ο ελληνικός κλάδος πληροφορικής

Στην Ελλάδα, έχουμε την τύχη να έχουμε πολύ καλή εξειδίκευση, εξαιρετικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αλλά και στελέχη λίαν ανταγωνιστικά διεθνώς. Σε μια εποχή που πολύς λόγος γίνεται για την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, ο κλάδος της νέας οικονομίας μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο. Παράλληλα, λειτουργεί και ως ανάχωμα στο λεγόμενο brain drain, δεδομένου ότι τα στελέχη και οι μηχανικοί υπολογιστών μένουν στην Ελλάδα, ή επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση στο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, συνδυαστικά με το χαμηλό ακόμη βαθμό ψηφιοποίησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, υπόσχονται ένα λαμπρό πεδίο δράσης για τις εταιρείες του κλάδου.

Ο κλάδος της ευρύτερης πληροφορικής στο όχι μακρινό παρελθόν, αποτέλεσε ένα δραματικά... ματαιωμένο success story στη χώρα μας. Ένας κλάδος που γιγαντώθηκε απότομα τη δεκαετία του ’90 και έως περίπου το 2002, «πατώντας» στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και σε άλλα επιδοτούμενα projects, χωρίς όμως να βάλει βάσεις βιώσιμης συνέχειας. Τα αποτελέσματα γνωστά και δραματικά σε κάποιες περιπτώσεις, με μεγάλους εισηγμένους ομίλους να χρεοκοπούν με κρότο.

Υπήρξαν πολλές χρεοκοπίες και στο ελληνικό χρηματιστήριο, χάθηκαν πολλά εκατ. ευρώ, φαγώθηκαν τεράστιες υπεραξίες από «τυφλές» εισαγωγές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πλέον, οι πάλαι ποτέ μεγάλοι του κλάδου ουσιαστικά δεν υπάρχουν ή υπάρχουν ως εντελώς διαφοροποιημένα σχήματα συγκριτικά με το παρελθόν.

Βεβαίως, μπορεί κάλλιστα να πει κάποιος ότι ο κλάδος τότε προηγήθηκε της εποχής του, οι εταιρείες έβλεπαν μπροστά, όμως η χώρα, το αρτηριοσκληρωτικό Δημόσιο που αρνείται τις αλλαγές και οι διάφορες συντεχνίες, τίναξαν στον αέρα και ματαίωσαν πολλά projects που θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει.

Οι χρεοκοπίες που ταλάνισαν όλη την αγορά

Ο χώρος της πληροφορικής και της ευρύτερης τεχνολογίας είδε μια σειρά από «κανόνια» τη δεκαετία του 2000, που προκάλεσαν μεγάλους τριγμούς σ’ όλη την αγορά. Ο κλάδος είδε να χρεοκοπούν εταιρείες όπως Πουλιάδης & Συνεργάτες (μαζί με πληθώρα θυγατρικών), Altec (η οποία πρωτύτερα είχε απορροφήσει τις επίσης εισηγμένες Sysware και Unisoft), Datamedia, Informatics, Multirama, Avenir (πρώην Ζήνων), Μάρακ, Emfasis Πληροφορική, Hitech, Ηπειρωτική Software, Intersonic, Compucon, PC Systems, Despec Πολυμέσα, Microland.

Τελευταία στη σειρά των εταιρειών με αρνητική πορεία ήταν η MLS Πληροφορική, που εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μετά την αμφισβήτηση των οικονομικών της καταστάσεων από την ΕΛΤΕ, καθώς δεν έχει καταφέρει ακόμη να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις για το 2019, έχει αθετήσει πληρωμές τόκων στα ομόλογά της και η μετοχή παραμένει σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Η νέα πραγματικότητα

Τώρα, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, το ίδιο το… μέλλον έχει γίνει παρόν και η πραγματικότητα ωθεί σε αλλαγές που –για την Ελλάδα– σημαίνουν μικρές και μεγάλες επαναστάσεις, τόσο για τον κρατικό μηχανισμό, όσο και για τον κόσμο των επιχειρήσεων. Και αν υπήρχαν και τώρα αναστολές, ήρθε η πανδημία του Covid-19 να επισπεύσει τον τεχνολογικό μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα και να επιβάλει σχεδόν νομοτελειακά αλλαγές όπως η τηλεεργασία, η τηλεκπαίδευση, οι τηλεδιασκέψεις και όλες οι άλλες αλλαγές που πλέον αποτελούν καθημερινότητα.

Παράλληλα, η ανάγκη για έργα πληροφορικής και παροχής υπηρεσιών software και εξειδικευμένου λογισμικού, σε πληθώρα κλάδων, είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Μέσα σ' αυτό το τοπίο, καινούριες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής ξεπηδούν και στη χώρα μας, ενώ τα τελευταία χρόνια, αρκετές ελληνικές startups και πλατφόρμες υψηλής τεχνολογίας και εξειδίκευσης έχουν εξαγοραστεί από διεθνή κεφάλαια.

Επίσης, ξένοι κολοσσοί όπως Microsoft, Pfizer, TeamViewer, Digital Realty (εξαγόρασε την ελληνική Lamda Hellix), Deloitte και άλλοι ιδρύουν hub τεχνολογίας και έρευνας ή μεγάλα Data Centers στη χώρα μας, δείχνοντας στην πράξη ποια μπορεί να γίνει η (νέα) βαριά βιομηχανία μας δίπλα στον τουρισμό.

Η νέα «γενιά» της πληροφορικής στο Χρηματιστήριο

Μπορεί στο ελληνικό χρηματιστήριο οι νέες εισαγωγές μεγάλων εταιρειών να έχουν εκλείψει τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε σύνθετους παράγοντες, όμως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ένας κλάδος που ταλαιπωρήθηκε σημαντικά στο παρελθόν δείχνει να επιστρέφει.

Οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ εσχάτως παρουσιάζουν και πολύ καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο (μοναδικές) νέες εισαγωγές που έγιναν το 2020 στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. αφορούσαν μετοχές που προβιβάστηκαν από την Εναλλακτική και αμφότερες ανήκουν στον κλάδο της ευρύτερης πληροφορικής. Ο λόγος για τις Entersoft και Epsilon Net.

Το Μάρτιο του 2020 η Entersoft μεταπήδησε στην Κύρια Αγορά κάνοντας δημόσια προσφορά η οποία καλύφθηκε κατά 2,10 φορές περίπου, με την εταιρεία να συγκεντρώνει κεφάλαια 3,78 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς την ίδια διαδρομή έκανε η Epsilon Net. H δημόσια προσφορά της καλύφθηκε κατά 1,7 φορές, με την εταιρεία να συγκεντρώνει κεφάλαια 5,33 εκατ. ευρώ. Αμφότερες οι εταιρείες παρουσιάζουν εξαιρετικά αποτελέσματα, είναι δραστήριες σε deals, ενώ έχουν πολύ καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά.

Ράλι στο χρηματιστηριακό ταμπλό

Τις τελευταίες ημέρες, ο κλάδος έχει βγει με έμφαση στο προσκήνιο, έχοντας πολύ καλές επιδόσεις στο Χ.Α., ενώ παρόμοια τάση έλαβε χώρα και στη Wall Street όπου αυτής της συνομοταξίας μετοχές «τράβηξαν» τους δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά.

Στην Ελλάδα, ο κλάδος έχει να υλοποιήσει πολλά και σημαντικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τέτοιας έντασης και τέτοιου βεληνεκούς που ουδέποτε έχουν γίνει στη χώρα μας. Εύλογα, οι μετοχές προεξοφλούν αυτή την κατάσταση, ενώ ακόμη και οι… ξεχασμένες ή οι μικρές του κλάδου, δείχνουν σημαντική αφύπνιση.

Άλλωστε, σχεδόν όλες ανακοίνωσαν πολύ βελτιωμένα αποτελέσματα για το 2020, ενώ ακόμα καλύτερο δείχνει ότι θα είναι το 2021, όπως μαρτυρούν οι έως τώρα ενδείξεις:

  • Η Bute Computer ενισχύεται σε ποσοστό 38% στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου βρίσκεται στο +110%.
  • H Entersoft ενισχύεται κατά 28% από τις 6 Απριλίου, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου βρίσκεται στο +107%.
  • H Epsilont Net ενισχύθηκε κατά 12,55% την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου βρίσκεται στο +85%.
  • Η Ίλυδα μόνο το τελευταίο 4ήμερο καταγράφει ράλι +37,3%, ενώ σε ορίζοντα εξαμήνου βρίσκεται στο εμφατικό +149%.
  • Η Quest Συμμετοχών (που έχει παρουσία στο χώρο της πληροφορικής μέσω της πολύ εξειδικευμένης UniSystems), σε εβδομαδιαίο επίπεδο ενισχύεται κατά 8,09%, ενώ στο εξάμηνο βρίσκεται στο +68%. Την περασμένη Τετάρτη 5/5 έκλεισε στα 13,20 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει κάνει σημαντικές χρηματικές διανομές, μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, ενώ έχει διανείμει και δωρεάν μετοχές της θυγατρικής BriQ Properties.
  • Η Ιντεάλ ενισχύεται κατά 17,19% το τελευταίο διήμερο και +83% το τελευταίο εξάμηνο.
  • Η Space Hellas κέρδισε 19% την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου κερδίζει 75%
  • Η Performance ενισχύεται σε ποσοστό 102% σε επίπεδο έξι μηνών.
  • Η Profile έχει υπεραποδώσει του κλάδου όλα τα τελευταία χρόνια έχοντας μια από τις πλέον συνεπείς συμπεριφορές σε όλο το χρηματιστήριο. Έχει ιστορικό υψηλό στα 5,44 ευρώ από τις 13 Ιανουαρίου 2021, ενώ πλέον βρίσκεται στα 4,97 ευρώ.
  • H Logismos, σχεδόν δεν άνοιγε στο ταμπλό όλα τα τελευταία χρόνια, όμως αίφνης το τελευταίο δίμηνο και από τις 4 Μαρτίου 2021, έχει ανεβάσει ρυθμούς, διακινώντας σχεδόν όσο όγκο έκανε όλη την περασμένη 10ετία! Ο τίτλος από τις 4 Μαρτίου είναι στο +40%.
  • Τέλος, κέρδη 34% και 54% έχουν αντίστοιχα οι Quality & Reliability και CPI το τελευταίο εξάμηνο.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

epsilon net
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρωταθλήτρια... εξαγορών η Epsilon Net, στόχος ο διπλασιασμός μεγεθών

Η εταιρεία πληροφορικής ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή πορεία της από την Εναλλακτική Αγορά και έχει πλέον κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. Τρεις εξαγορές έχει ολοκληρώσει ήδη μέσα στο 2023.
ΑΓΟΡΕΣ

Άρχισε... πάρτι στα «μεσαία χαρτιά» του ΧΑ: Σε υψηλό 13 ετών ο Mid Cap

Μόνο ο τραπεζικός δείκτης ξεπερνά φέτος τον Mid Cap, που «γράφει» κέρδη 46% φέτος και προσελκύει ενδιαφέρον από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Πόσο έχουν αποδώσει οι μετοχές του τον Ιούνιο και το πρώτο εξάμηνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς έγιναν «μαγνήτης» ξένων κεφαλαίων οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας

Τι σηματοδοτεί το deal για την εξαγορά της Intrasoft International, πώς έχουν περάσει στο στόχαστρο ξένων ομίλων ελληνικές εταιρείες με διεθνή εμβέλεια. Καταλύτης ανάπτυξης τα έργα δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρέχουν» τα έσοδα στην Πληροφορική αλλά μένει πίσω η κερδοφορία

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου κατάφεραν να αυξήσουν τον τζίρο τους, που ξεπέρασε τα 550 εκατ. ευρώ, όμως τα κέρδη παραμένουν «αναιμικά», καθώς έχουν εκτιναχθεί οι μισθοί και τα κόστη δανεισμού.