Αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία έδειξε το 2020 η Πλαστικά Κρήτης, επιτυγχάνοντας αύξηση κερδοφορίας που πλησίασε το 29%. Η μεγαλύτερη εταιρεία της Κρήτης, που κατατάσσεται στις εφτά κορυφαίες της Ευρώπης στον τομέα της, κινείται με συνέπεια κόντρα στο ρεύμα της αποβιομηχάνισης στην Ελλάδα και έχει πλέον σημαντικό διεθνές αποτύπωμα, με εννέα παραγωγικές μονάδες σε εφτά χώρες και δίκτυο πωλήσεων σε 75 χώρες στις πέντε ηπείρους.
Ο όμιλος συμπλήρωσε μισό αιώνα λειτουργίας, καινοτομεί και κατακτά συνεχώς νέες αγορές. Παράγει προϊόντα που απευθύνονται στη βιομηχανία πλαστικών ως πρώτες ύλες, στον αγροτικό τομέα καθώς και σε έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος. Παράγει master batches (όπου είναι πανευρωπαϊκός leader), πλαστικά φύλλα για αγροτικές εφαρμογές, γεωμεμβράνες, σωλήνες πολυαιθυλενίου, ανακυκλωμένα πλαστικά και ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Τα προϊόντα της εταιρείας «σκεπάζουν» χιλιάδες θερμοκήπια και οργανωμένες καλλιέργειες πάσης φύσεως σ' όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο όμιλος ενοποιεί στα αποτελέσματά του έντεκα θυγατρικές, καθώς διαθέτει εταιρείες σε Ελλάδα (δύο), Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία, Κίνα (δύο), Γαλλία, Ρωσία (δύο) και Κύπρος. Στα τέλη του 2020 ο όμιλος απασχολούσε 1.127 άτομα και η εταιρεία 457 άτομα, έναντι 1.069 άτομα και 440 την 31.12.2019 αντίστοιχα.
Στα ηνία του ομίλου βρίσκονται από το 1992 οι δύο γιοι του ιδρυτή Ιωάννη Λεμπιδάκη, ο Μανώλης και ο Μιχάλης, οι οποίοι συνεχίζουν την ανάπτυξη της εταιρείας, με έμφαση στην εξωστρέφεια, τον εκσυγχρονισμό και την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων.
Πώς δημιουργήθηκε η «αυτοκρατορία» των πλαστικών
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1970 στο Ηράκλειο της Κρήτης ως μια μικρή ΕΠΕ από τον Ιωάννη Λεμπιδάκη, που είναι γνωστός στο νησί και λόγω της ενασχόλησής του με την εξαιρετικά πετυχημένη συνεταιριστική Παγκρήτια Τράπεζα. Γενεσιουργός αφορμή για την ιδέα της ίδρυσης της εταιρείας ήταν οι μεγάλες κλιμακούμενες ανάγκες για θερμοκήπια στην εύφορη Κρήτη, όπου οραματίστηκε να καλύψει αυτή τη δραστηριότητα των αγροτών με πλαστικά φύλλα μεγάλης αντοχής.
Γρήγορα η εταιρεία γνώρισε σημαντική ανάπτυξη σ’ αυτή την καινούρια τότε αγορά του εξοπλισμού θερμοκηπίων, ενώ τρία χρόνια αργότερα θα ξεκινούσε την παραγωγή και πλαστικών σωλήνων για την άρδευση.
Το 1980 έκανε το επόμενο σημαντικό βήμα, ξεκινώντας τα master batches, ενώ πέντε χρόνια αργότερα θα πατεντάριζε τα πρώτα στον κόσμο φύλλα θερμοκηπίων τριών στρώσεων που αλλάζουν για πάντα τα θερμοκήπια. Έτος - σταθμός για την εταιρεία ήταν το 1983, όταν ξεκινά την παραγωγή φύλλων κάλυψης θερμοκηπίων τριών στρώσεων, μία μοναδική τεχνική που η Πλαστικά Κρήτης εφάρμοζε πρώτη στον κόσμο.
Μάλιστα, η Πλαστικά Κρήτης συμμετείχε και στην πρώτη μεγάλη επένδυση της Ελλάδας στη μακρινή Κίνα, όταν τον Μάρτιο του 2001 ιδρύθηκε η θυγατρική Shanghai HiTec Plastics Co, στην οποία επενδύθηκαν από κοινού με κινεζικές κρατικές εταιρείες 10 εκατ. ευρώ σε σύγχρονη μονάδα παραγωγής φύλλων για θερμοκήπια και γεωμεμβρανών. Η Κίνα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκτάσεις θερμοκηπίων στον κόσμο, αποτελώντας και άκρως ανταγωνιστική έδρα για εξαγωγές προς Αμερική και Ασία.
Το νέο στοίχημα της Κίνας, επένδυση 18 εκατ. ευρώ
Το εργοστάσιο της εταιρείας στη Σανγκάη έθεσε τις βάσεις για ανάπτυξη στην αχανή αγορά της Ασίας. Με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 30.000 τόνων, σήμερα σημαντικό μέρος της παραγωγής της Shanghai HiTeC Plastics Co - όπως ονομάζεται η θυγατρική της ελληνικής εταιρείας - εξάγεται προς τις HΠA, τον Kαναδά, τη Nέα Zηλανδία, την Aυστραλία, την Άπω Aνατολή και τη N.A. Aσία, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Τώρα, ένα νέο εργοστάσιο ετοιμάζεται στην κινεζική επαρχία Aνούι, μέσα από επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ. H νέα μονάδα κατασκευάζεται σε οικόπεδο 46,6 στρεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή Hexian Jiangbei Wujiang New Area της επαρχίας Anhui, όπου και θα δημιουργηθεί η νέα μονάδα. Το project υλοποιεί η Αnhui Hitec Industries, 100% θυγατρική της Shanghai HiTeC Plastics Co, στην οποία η εισηγμένη ελέγχει το 71,67% του μετοχικού κεφαλαίου (μέσω της Plastika Kritis Far East).
Στα 49,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του 2020
Εντυπωσιακές επιδόσεις μέσα στην πανδημία με διψήφια αύξηση στα περισσότερα μεγέθη παρουσίασε η Πλαστικά Κρήτης. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 304,6 εκατ. ευρώ (+5% σε ετήσια βάση), ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 70,5 εκατ. ευρώ (+26%) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 49,327 εκατ. ευρώ, έναντι 38,352 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση κατά 28,62%. Σημειώνεται πως η κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά από ζημίες από συναλλαγματικές διαφορές ύψους σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ.
Οι ελεύθερες ταμειακές ροές υποχώρησαν κατά 7,2 εκατ. ευρώ στα 26,2 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών κατά 13,5 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε εξαιτίας των υψηλότερων αναγκών κεφαλαίων κίνησης (αύξηση αποθεμάτων, απαιτήσεων και μείωση υποχρεώσεων), ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 6,3 εκατ. ευρώ στα 15,3 εκατ. ευρώ.
Το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά 9,4 εκατ. ευρώ στα 65,9 εκατ. ευρώ, λόγω και της μεταβολής των δεσμευμένων ταμειακών διαθεσίμων (3 εκατ.) και των εισπράξεων λοιπών επενδύσεων (3,3 εκατ.). Το 2020 η εταιρεία διένειμε στους μετόχους της μέρισμα 0,3652 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται σε μερισματική απόδοση 2,32%.
Προοπτικές για το 2021
Η διοίκηση εκτιμά ότι οι προοπτικές για το 2021 είναι θετικές, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι προοπτικές για το 2021 είναι θετικές παρά τη συνεχιζόμενη επίπτωση της πανδημίας στη διεθνή οικονομία. Οι κύριοι τομείς στους οποίους απευθύνονται τα προϊόντα της εταιρείας, οι αγροτικές καλλιέργειες και η βιομηχανία πλαστικών, δεν έχουν πληγεί σημαντικά και ως εκ τούτου η ζήτηση για τα προϊόντα της παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Όσο αφορά την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει επάρκεια πρώτων υλών, ενώ παράλληλα προσπαθεί να περνάει στις τιμές πώλησης των προϊόντων το αυξημένο κόστος ώστε να διατηρήσει το μεικτό κέρδος.
Ο όμιλος εντός του 2020 προχώρησε αρκετές επενδυτικές κινήσεις, τόσο στην Ελλάδα (Κρήτη) όσο και στο εξωτερικό, όπως στην Πολωνία (ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση πέντε γραμμών παραγωγής), τη Ρουμανία και την Κίνα (ολοκληρώθηκε η κατασκευή μεγάλων αποθηκευτικών χώρων 10.800 τ.μ.).
Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή, στα 484 εκατ. η κεφαλαιοποίηση
Συμβατά με όλα τα παραπάνω, η μετοχή της Πλαστικά Κρήτης έκλεισε χθες σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 17,70 ευρώ με άνοδο 2,91%, με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να διαμορφώνεται στα 484,6 εκατ. ευρώ, που τον φέρνει στην 25η θέση στο Χ.Α. Βεβαίως, ένα μεγάλο πρόβλημα για τη μετοχή είναι η περιορισμένη εμπορευσιμότητα λόγω του μικρού free float. Η εταιρεία εισήχθη στην Παράλληλη Αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 13 Μαΐου 1999, αντλώντας περίπου 11 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε λίγες ημέρες συμπληρώνει 22 έτη παρουσίας στην αγορά.