Με έδρα τη Δράμα, νομό που θεωρείται επίκεντρο εξόρυξης μαρμάρων στη χώρα μας, εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλες τις ηπείρους, έχοντας «ντύσει» μερικά από τα πλέον εμβληματικά κτίρια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο λόγος για την εταιρεία Παυλίδης που μπορεί να ασχολείται με το μάρμαρο, όμως (δίκαια) θεωρείται μια εταιρεία… διαμάντι. Αποτελεί την κορυφαία εταιρεία μαρμάρου στη χώρα μας και ένα σημαντικό πρεσβευτή του ξακουστού ελληνικού μαρμάρου σε όλο τον κόσμο.
Μάρμαρα της Παυλίδης έχουν επενδύσει μερικά από τα πιο εμβληματικά κτήρια στον κόσμο, από τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης μέχρι τα κεντρικά γραφεία του τεχνολογικού γίγαντα Huawei στην Κίνα και από το τετραώροφο κατάστημα του οίκου Chanel στο Μανχάταν ως τον πύργο South Beach Tower στη Σιγκαπούρη. Η εταιρεία έχει «υπογράψει» έργα σε πολλές ηπείρους και χώρες όπως Κορέα, Σιγκαπούρη, Νέα Υόρκη, Ταϊβάν, Φιλιππίνες κ.α.
Μολονότι τα μεγέθη του όχι απλώς δικαιολογούν την παρουσία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο -καθώς ξεπερνά κατά πολύ δεκάδες εισηγμένες σε όλα τα επίπεδα– και θα «κοσμούσε» την αγορά, εντούτοις δεν αποτελεί μέλος του Χ.Α. Το 1999 είχε καταθέσει αίτηση εισαγωγής στην Παράλληλη Αγορά, όμως δεν προχώρησε η εισαγωγή, ενώ το 2003 επίσης έγινε προσπάθεια ένταξης στην αγορά, που δεν τελεσφόρησε.
Την τελευταία δεκαετία, η εταιρεία έκανε μεγάλα άλματα, έχοντας σχεδόν τριπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της και την κερδοφορία της, ενώ αύξησε τον αριθμό εργαζομένων από τους 300 σε περίπου 950 πλέον. Παράλληλα έχει αποκτήσει τα μεγαλύτερα λατομεία των Βαλκανίων, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον παίκτης παγκόσμιας εμβέλειας, με συνολική δυναμικότητα παραγωγής 400.000 τόνων μαρμάρου ετησίως.
Έχει χτίσει ένα εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο και διαθέτει πλέον τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις στη ΝΑ Ευρώπη, με συνολικά έντεκα ενεργά λατομεία στο δυναμικό της, εκ των οποίων έξι στην Ελλάδα και πέντε στις γειτονικές χώρες. Στην Ελλάδα διαθέτει τα λατομεία Ariston, Venus, Galaxy και Kavala, ενώ στη ΝΑ Ευρώπη διαχειρίζεται λατομικές εκμεταλλεύσεις μεταξύ των οποίων τα κυρίαρχα στη Βόρεια Μακεδονία (μάρμαρο Sivec), την Αλβανία (Perla) και στη Βουλγαρία (Vratza), όπου το Φεβρουάριο του 2020 εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Dionyssomarble Bulgaria.
Το λατομείο Ariston είναι δυναμικότητας 30.000 κ.μ. ογκομάρμαρα, ενώ εξορύσσεται ένα ευγενές και φίνο μάρμαρο με υψηλή αισθητική αξία. Το λατομείο Kavala με δυναμικότητα 40.000 κ.μ. ογκομάρμαρα ετησίως δίνει το ομώνυμο μάρμαρο που είναι πολύ διαδεδομένο στις ελληνικές κατασκευές. Στο λατομείο Volakas εξορύσσεται το λευκό μάρμαρο με τα χαρακτηριστικά γκρι-καφέ «νερά», ενώ στο λατομείο Florida εξορύσσεται ένα μοναδικό μάρμαρο με χαρακτηριστικά μπλε-γκρι νερά σε λευκό φόντο. Στο λατομείο Perla στην Νότια Αλβανία εξορύσσεται ο κρεμ/μπεζ ασβεστόλιθος.
Άνω του 90% του κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχεται από τις εξαγωγές, ενώ το 80% αυτών κατευθύνεται σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας και κυρίως της Κίνας που πλέον είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου στο μάρμαρο.
Η σημαντική εξαγορά της Mermeren Kombinat
Το 2017 η Παυλίδης Μάρμαρα έκανε τη σημαντικότερη εξαγορά στον κλάδο των τελευταίων πολλών ετών, καθώς έναντι ποσού 73,65 εκατ. ευρώ προχώρησε στην εξαγορά του 88,4% της εταιρείας Mermeren Kombinat AD Prilep στη Β. Μακεδονία. Ήταν μια κίνηση – ματ από την πλευρά της δραμινής εταιρείας, καθώς η Mermeren Kombinat διαθέτει ένα από τα καλύτερα λατομεία λευκού μαρμάρου στον κόσμο, από το οποίο έχουν επενδυθεί μερικά από τα πιο εμβληματικά κτήρια –κυβερνητικά και θρησκευτικά– του ανατολικού κόσμου.
Τον Φεβρουάριο του 2018 η Παυλίδης εξαγόρασε και το υπόλοιπο 10% της Mermeren Kombinat AD Prilep, το οποίο είναι υπό μορφή Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.). Η πρόταση από την Παυλίδης ήταν για 468.700 ΕΛ.ΠΙΣ., καταβάλλοντας το ποσό των 8,76 εκατ. ευρώ. Τα 468.700 ΕΛ.ΠΙΣ., αντιπροσωπεύουν μετοχές της Mermeren που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Τα ΕΛ.ΠΙΣ. (ελληνικά πιστοποιητικά) αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές της Mermeren Kombinat AD Prilep και είναι εισηγμένα προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο των Σκοπίων, αλλά και στο Χ.Α. Η Mermeren Kombinat είναι εισηγμένη μέσω ειδικού καθεστώτος στο Χ.Α. από τις 21 Μαΐου 2004, όταν εισήχθη το 10% των μετοχών της, μέσω των Ελληνικών Πιστοποιητικών που επέτρεπαν να εισαχθούν εταιρείες με έδρα πέριξ της βαλκανικής, σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η Mermeren Kombinat διαθέτει το λατομείο Sivec που εδρεύει στα Σκόπια, στην πόλη Prilep που απέχει περίπου 200 χλμ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο χρησιμοποιεί ως βασικό κέντρο διανομής στο εξωτερικό του μαρμάρου Bianco Sivec.
Το ολόλευκο μάρμαρο της Mermeren έχει επενδύει φημισμένα και εμβληματικά κτήρια όπως το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, κυβερνητικά κτήρια στο Αρζεμπαϊτζάν, και δεκάδες άλλα σε Κίνα, Μέση Ανατολή, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Σιγκαπούρη, Νότιος Κορέα και Ινδονησία. Η Mermeren έως το 2009 ανήκε στην Κυριακίδης Μάρμαρα όταν και πουλήθηκε στο NBGI Private Equity Limited της Εθνικής και το Ethemba Capital που εξαγόρασαν το 88,4% των μετοχών της.
Ξεπέρασε τα 100 εκατ. ο κύκλος εργασιών το 2020
Το 2020 ήταν η δυσκολότερη χρονιά για όλες τις εταιρείες που έχουν μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα προς την Κίνα, καθώς λόγω της πανδημίας υπήρξε κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις προς τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Το 2020 ο κύκλος εργασιών του ομίλου Παυλίδης ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA κυμαίνεται πάνω από 50 εκατ. ευρώ, αποτελέσματα ιδιαίτερα ικανοποιητικά βάσει των δεδομένων συγκυριών.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ολοκληρώθηκε η κατασκευή αιολικού σταθμού, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον δήμο Σιδηροκάστρου. Επένδυση συνολικού κόστους 42 εκατ. ευρώ, μέρος του συνολικού πλάνου ανάπτυξης ΑΠΕ προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα ο αιολικός σταθμός αντιστοιχεί σε εγκατεστημένη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 42 MW και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται ότι θα ηλεκτροδοτεί περίπου 40.000 σπίτια.
Το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παρούσας επένδυσης μεταφράζεται ως μείωση εκπομπών CO2 κατά 125.000 ton. και διοξειδίου του θείου κατά 2.800 ton. ετησίως, με προφανή οφέλη για την εθνική μας οικονομία. Με την αποπεράτωση αυτής της επένδυσης τα έργα ΑΠΕ σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που έχουν ήδη κατασκευαστεί αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ 65MW.