Ευρύ πεδίο ανάπτυξης και ανάληψης σημαντικών έργων δίνει στον όμιλο Cenergy Holdings SA (ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco) η παγκόσμια «στροφή» προς ενεργειακά βιώσιμα projects. Η Ε.Ε. διαμορφώνει και «χτίζει» νομοθεσία με στόχο να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη παγκόσμια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 και κατευθύνει μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε πράσινες ενεργειακές επενδύσεις, ενώ παρόμοια στρατηγική τάση καταγράφεται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
Εκτιμάται ότι για την επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 θα απαιτηθούν πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Παράλληλα, ένα τεράστιο μέρος από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει ετοιμάσει η Ευρώπη, θα κατευθυνθεί προς τις νέες, βιώσιμες μορφές ενέργειας, άρα προς τα μεγάλα «πράσινα» έργα που θα έχουν μηδενικό – ή σημαντικά μειωμένο - περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ο στόχος για τη μείωση της χρήσης του άνθρακα στο διεθνές ενεργειακό σύστημα, που φέρνει στο προσκήνιο μεγάλες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το υδρογόνο, συνδέεται με μεγάλες επενδύσεις σε έργα διασύνδεσης, που απαιτούν νέα δίκτυα καλωδίων και σωληνώσεων υψηλών απαιτήσεων, ευνοώντας ομίλους όπως η Cenergy Holdings, που μέσω των Ελληνικών Καλωδίων και της Σωληνουργεία Κορίνθου, δραστηριοποιείται ακριβώς σ’ αυτούς τους τομείς.
Τα projects της Cenergy Holdings
O όμιλος έχει αναλάβει μια σειρά κομβικών έργων διεθνώς, κάτι που αυξάνει το ανεκτέλεστο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα διευρύνει και το επιχειρησιακό του brand σε όλο τον κόσμο. Τελευταίο έργο, ήταν η προ ημερών διεύρυνση της συνεργασίας με το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Δανίας Energinet. Στην Hellenic Cables (Ελληνικά Καλώδια) ανατέθηκε συμβόλαιο για την συνολική προμήθεια ενός καλωδιακού συστήματος 145 kV το οποίο θα ενώνει την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Amager Power (AMV) με τον υποσταθμό στο Svanemølle (SMK) της Δανίας. Σύμφωνα με την Energinet, το συγκεκριμένο έργο συνεισφέρει στη δημιουργία μιας κλιματικά ουδέτερης αλυσίδας εφοδιασμού στον κλάδο.
Η Hellenic Cables είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια και μεταφορά περίπου 11 χλμ. υποβρυχίων καλωδίων, 145 kV με μόνωση XLPE. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια σχετικών εξαρτημάτων και έργων εποπτείας. Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο, μίας παγκοσμίου κλάσης εγκατάσταση παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων, υψηλής και υπερυψηλής τάσης για υπεράκτιες εφαρμογές. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2021.
Πρόσφατα, η Ηellenic Cables εισήχθη στη μεγάλη και πολύ δυναμική αγορά της Γαλλίας, εξασφαλίζοντας σύμβαση για παροχή καλωδίων υψηλής τάσης. Ειδικότερα, η Hellenic Cables, εξασφάλισε για πρώτη φορά από την εταιρεία Réseau de Transport d'Electricité την υπογραφή σύμβασης προμήθειας υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης 90 kV και 225 kV, των σχετικών εξαρτημάτων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης. Η Ελληνικά Καλώδια θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας με υπόγεια καλώδια 90 kV και 225 kV.
Η σύμβαση είναι διάρκειας τριών ετών με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών και μολονότι δεν ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός του έργου, παρέχει ένα «διαβατήριο» στον ελληνικό όμιλο ώστε να μπει στη μεγαλύτερη αγορά υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης της Ευρώπης. Τα καλώδια υψηλής τάσης θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables στη Θήβα. Θυμίζουμε ότι στην αγορά της Γαλλίας δεσπόζει ο παγκόσμιου βεληνεκούς όμιλος Nexans, που το φθινόπωρο του 2020 βρέθηκε σε εκτεταμένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά – ή έστω την ευρύτερη επιχειρησιακή συνεργασία σε πολλά επίπεδα – με τον όμιλο Cenergy Holdings.
Τα μεγάλα νέα έργα
Το 2020 ήταν ένα έτος που η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια κέρδισε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς για έργα παγκόσμιου βεληνεκούς, αναβαθμίζοντας το προφίλ της στη διεθνή «σκακιέρα». Τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέγραψε σύμβαση για να προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια inter-array καλώδια 66 kV και εξαρτήματα για το Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group, την οποία ανέλαβε η Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables). Η σύμβαση αφορά την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Τον Ιούλιο του 2020 η Ελληνικά Καλώδια ανέλαβε την προμήθεια inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen. Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen είναι ένα έργο ισχύος 1.075 MW, που βρίσκεται 27 χλμ. από την ακτή Angus στο Firth of Forth στα ανοικτά της Σκωτίας. Θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει από την Seagreen Wind Energy Limited και όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα είναι το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Σκωτία και εκτιμάται ότι θα παρέχει καθαρή ενέργεια σε περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά.
Η ελληνική εταιρεία ανέλαβε το σχεδιασμό, την παραγωγή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 320 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE καθώς και την προμήθεια των σχετικών εξαρτημάτων. Τα καλώδια θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Κορίνθου, ενώ η παράδοση προγραμματίζεται έως τις αρχές του 2022.
Επίσης, η ελληνική εταιρεία επελέγη από την Energinet, την εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρισμού της Δανίας ως έναν από τους τρεις κατασκευαστές καλωδίων για υπόγεια συστήματα καλωδίων υψηλής τάσης (145-170 kV), μέσω οκταετούς σύμβασης, η οποία επεκτείνεται και σε άλλες εργασίες. Η οκταετής σύμβαση (2020-2028) θα καλύψει μέρος των συνολικών αναγκών της Energinet ενώ το εκτιμώμενο μήκος καλωδίων σε αυτό το διάστημα αναμένεται να είναι περίπου 4.200 χλμ. και θα διαμοιραστεί στους τρεις κατασκευαστές είτε με άμεση ανάθεση είτε με διαγωνισμούς ανάμεσα στους κατασκευαστές που συμμετέχουν στη συμφωνία – πλαίσιο.
Συνάμα, μέσα στο 2020 η Ελληνικά Καλώδια έκλεισε έργο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ώστε να προμηθεύσει τα υποβρύχια inter-array καλώδια στο έργο Mayflower Wind, μια κοινοπραξία στην Κοινοπολιτεία της Μασαχουσέτης. Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Μασαχουσέτη θα προμηθεύει 804 MW καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος της πολιτείας, με αναμενόμενη έναρξη το 2025.
Η Ελληνικά Καλώδια είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και αποθήκευση περίπου 300 χλμ. υποβρυχίων inter-array καλωδίων 66 kV, με μόνωση XLPE, για τη σύνδεση των ανεμογεννητριών με τον υπεράκτιο υποσταθμό του πάρκου. Η παραγωγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 και η τελική εγκατάσταση το 2025. Θέλοντας να εδραιώσει την παρουσία της στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ, η Ελλ. Καλώδια ίδρυσε τη θυγατρική εταιρεία Hellenic Cables America Inc.
Την ίδια ώρα, η Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική της Cenergy, κατακτά ένα νέο τομέα δραστηριότητας στην ελληνική αγορά, μέσω της συμφωνίας που υπέγραψει στα τέλη Φεβρουαρίου με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων για το δίκτυο σωληνώσεων υδρογόνου. Το σχετικο Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), όπως ανακοινώθηκε, στοχεύει στην υλοποίηση κοινών δράσεων, για την προώθηση και την επέκταση της χρήσης του υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας.
Αρχικό στάδιο της παραπάνω συμφωνίας, αποτελεί η ανάπτυξη όλων των απαραίτητων τεχνικών προδιαγραφών για την υποστήριξη σύγχρονης υποδομής δικτύου σωληνώσεων υδρογόνου στην Ελλάδα και η ανάλυση των προαπαιτούμενων για τη μετατροπή του υπάρχοντος δικτύου φυσικού αεριου ώστε να υποστηρίζεται η διανομή υδρογόνου.
Βελτιωμένα EBITDA, μειωμένος δανεισμός
Η χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων χρήσης 2020 επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του ομίλου εν μέσω πανδημίας, καθώς πέτυχε την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία και τις υψηλότερες ελεύθερες ταμειακές ροές της ιστορίας του, αλλά και τον ιστορικά χαμηλότερο δανεισμό. Πιο αναλυτικά, ο καθαρός δανεισμός κατήλθε στα 331 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020, έναντι 414 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. O ενοποιημένος κύκλος εργασιών ήταν μειωμένος κατά 5,2% και διαμορφώθηκε στα 908 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα,
- Η λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ, ύψους 100 εκατ. ευρώ (αύξηση 13% σε ετήσια βάση)
- Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 35,4 εκατ. ευρώ έναντι 28,5 εκ. ευρώ το 2019 (αύξηση 24% σε ετήσια βάση).
- Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ έναντι 20,2 εκατ. ευρώ το 2019 (αύξηση 23% σε ετήσια βάση).
- Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2020 ανήλθαν σε 89 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας την αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.
- Οι επενδύσεις ανήλθαν στα 65 εκατ. ευρώ.