«Η Βουλγαρία και συγκεκριμένα η Σόφια έχει αναδειχθεί σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση κι εγκατάσταση εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής. Για να γίνει αυτό εργάστηκαν άνθρωποι, καταρτίστηκαν πολιτικές και δημιουργήθηκαν οι απαιτούμενες υποδομές. Στην Ελλάδα, όπου το ανθρώπινο δυναμικό υπερεπαρκεί, δεν έγινε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια».
Τα λόγια αυτά ανήκουν σε στέλεχος της αγοράς ακινήτων, σχολιάζοντας την ένδεια πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κατά συνέπεια και της αγοράς γραφείων, δεδομένου ότι μια συγκροτημένη πολιτική προσέλκυση ξένων επιχειρηματικών ομίλων στην χώρα, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για σύγχρονα κτίρια γραφείων, ακριβώς όπως έγινε όχι μόνο στη Σόφια, αλλά και σε άλλες βαλκανικές πρωτεύουσες.
Στις εν λόγω χώρες, οι κυβερνήσεις σχεδίασαν πολιτικές στοχευμένες ακριβώς στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργήσουν τις έδρες τους εκεί. Στο πλαίσιο αυτό προσέφεραν σημαντικά κίνητρα, όχι μόνο φορολογικά και οικονομικά, αλλά επίσης και για την ανάπτυξη των σχετικών κτιρίων γραφείων.
Στην Ελλάδα, ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μια αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη ΔΕΘ έχει ιδιαίτερη σημασία. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων. Ταυτόχρονα, δημιουργεί συνθήκες, ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.
Εγκατάσταση ξένων ομίλων
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, υπάρχει ήδη στις σκέψεις της κυβέρνησης η ανάπτυξη μιας συνεκτικής πολιτικής, που δεν θα σκοπεύει μόνο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά θα στοχεύει και στην εγκατάστασή των ξένων ομίλων στην Ελλάδα, εξέλιξη που θα είχε πολλαπλασιαστικό όφελος στην οικονομία, με άμεσο κέρδος στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, θα βοηθούσε και στην ανάσχεση του «brain drain», δηλαδή της φυγής νέων στελεχών κι επιστημόνων στο εξωτερικό και πιθανώς να ευνοούσε και την επιστροφή μερικών εξ αυτών.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς για να συμβούν τα παραπάνω, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συστηματικό lobbying εκτός Ελλάδας, έχοντας παράλληλα στα χέρια της τα απαιτούμενα διαπραγματευτικά «όπλα» για να πείσει για την πρότασή της τους ξένους ομίλους. Η χώρα πάντως έχει τις προοπτικές για να επιτύχει, καθώς υπάρχουν τόσο οι απαιτούμενες υποδομές, όσο και το ποιοτικό εργατικό δυναμικό, που ζητούν οι πολυεθνικές εταιρεέις. Μέχρι σήμερα όμως απουσίαζε ένα σταθερό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Αν πάντως οι εξαγγελίες δεν μείνουν στα λόγια, όπως άλλες φορές, οι δυνατότητες είναι δεδομένες.