Νέα «ένεση» ρευστότητας θα λάβει το επόμενο διάστημα ο όμιλος Ελλάκτωρ, καθώς δρομολογεί την αξιοποίηση του κτιρίου γραφείων - «φιλέτο» που διαθέτει στον άξονα της Αττικής Οδού.
Ο λόγος για το αναξιοποίητο πρώην συγκρότημα του «Πηγάσου», ένα ακίνητο επιφάνειας 10.000 τ.μ., στο οποίο είχε την έδρα της η εφημερίδα «Έθνος» και άλλες εκδοτικές δραστηριότητες του ομίλου Μπόμπολο και έχει περιέλθει στην κατοχή της Ελλάκτωρ, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που είχε πραγματοποιηθεί από το προηγούμενο διοικητικό καθεστώς και συγκεκριμένα μεταξύ της οικογένειας Μπόμπολα και των πιστωτριών τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεση της εταιρείας, μέσω της REDS, θυγατρικής στην αγορά ακινήτων, είναι να ανακαινιστεί το κτίριο (ήδη προχωρούν οι σχετικές εργασίες), να μισθωθεί και στη συνέχεια να πωληθεί σε κάποιον επενδυτή, είτε ΑΕΕΑΠ, είτε επενδυτικό fund.
Τα παραπάνω ανέφερε χθες, ο κ. Γιάννης Μωραΐτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της REDS, στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης στο 20ο Συνέδριο Prodexpo.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια του 2019, η διοίκηση του ομίλου Eλλάκτωρ, έχει εξασφαλίσει σχεδόν 44 εκατ. ευρώ, μέσω, καταρχάς της πώλησης της υφιστάμενης «έδρας» του ομίλου, δηλαδή του κτιρίου γραφείων στην Νέα Κηφισιά, επί του άξονα της Εθνικής Οδού, αντί ποσού 25,5 εκατ. ευρώ.
Αγοραστής ήταν η νεοσύστατη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία υποστηρίζεται από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, όπως του fund Brevan Howard και τον κ. Τρύφωνα Νάτση, εκ των οποίων ιδρυτικών εταίρων της εν λόγω εταιρείας. Παράλληλα, ο όμιλος Ελλάκτωρ εξασφάλισε επιπλέον 18,7 εκατ. ευρώ από την πώληση 2.265.141 μετοχών της Elpedison A.E. (22,73% του Μετοχικού Κεφαλαίου) που διέθετε στην Elpedison BV.
Στο πλαίσιο της συναλλαγής για το κτίριο στην Νέα Κηφισιά, υπήρξε και η συμφωνία της καταβολής ενός μισθώματος από την Ελλάκτωρ στην Orilina Properties για περίοδο πέντε ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με την διοίκηση Καλλιτσάντση, η εν λόγω συμφωνία δεν δεσμεύει τον ελληνικό όμιλο, ως προς το ποιος θα καταβάλλει το ποσό αυτό, καθώς υπάρχει η πρόβλεψη π.χ. να γίνει υπομίσθωση των χώρων σε κάποιον τρίτο όμιλο, κάτι που θα επέτρεπε στην Ελλάκτωρ να μετακινηθεί σε έτερο χώρο γραφείων, με σαφώς χαμηλότερο κόστος.
Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι ο πιθανότερος νέος χρήστης των κτιρίων του «Πηγάσου» θα είναι η Ελλάκτωρ. Ασφαλώς, για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη συναίνεση-συμφωνία με τον επόμενο ιδιοκτήτη του κτιρίου.
Πρόκειται για μια σύνθετη συναλλαγή, η οποία προϋποθέτει τη συνεργασία του νέου επενδυτή, ωστόσο εκτιμάται ότι δυνητικά, μπορεί να αποφέρει στον κατασκευαστικό όμιλο ένα ποσό της τάξεως 20-25 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται και η πιθανή μείωση των λειτουργικών του δαπανών, μέσω της εγκατάστασης στο νέο κτίριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση Καλλιτσάντση καλείται να αντιμετωπίσει και τις νέες ζημίες ύψους 40 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκαν σε έργα φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αυστραλία, πέραν της δεδομένης υστέρησης της ανάθεσης νέων δημοσίων έργων στην ελληνική αγορά, λόγω των νομικών κωλυμάτων των τελευταίων μηνών, που έχουν ουσιαστικά “παγώσει” πλειάδα διαγωνισμών.
Πέραν των παραπάνω κινήσεων, η διοίκηση του ομίλου έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 582,6 εκατ. ευρώ και ειδικότερα την μετακύλιση χρέους σε μεταγενέστερο χρόνο και με βελτιωμένους όρους. Η αναχρηματοδότηση αφορά την Άκτωρ ΑΤΕ και την Ελλάκτωρ Α.Ε. Σημειωτέον ότι το σύνολο του καθαρού δανεισμού του ομίλου ανήλθε σε 788 εκατ. ευρώ με το πέρας του φετινού πρώτου εξαμήνου του έτους.
Η οριστική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους κι εκτιμάται ότι η σχετική κίνηση για την αξιοποίηση του πρώην κτιρίου του «Πηγάσου», εντάσσεται στην προσπάθεια που γίνεται για την εξασφάλιση βελτιωμένων όρων χρηματοδότησης.