Για την επανεξέταση του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου Enel στην Ελλάδα, μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα της κάλυψης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Enel, κ. Φραντσέσκο Σταράτσε.
Ο κ. Σταράτσε χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καλύψει το έλλειμμα, στα οποία εντάσσεται και η επιβάρυνση των παραγωγών ΑΠΕ με 110 εκατ. ευρώ συνολικά, ως λάθος που τρομάζει τους επενδυτές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην εγχώρια αγορά ενέργειας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των επενδύσεων της Enel στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου του ομίλου Enel, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ψηφιακά και το οποίο παρακολούθησαν οι μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οίκοι παγκοσμίως και τα ισχυρότερα επενδυτικά σχήματα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ανέφερε ότι «γενικότερα, κάθε μέτρο το οποίο εφαρμόζεται αναδρομικά σε εδραιωμένα νομοθετικά πλαίσια είναι λάθος γιατί τρομάζει τους επενδυτές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην αγορά που εφαρμόζει αυτά τα μέτρα. Αυτό σήμερα ισχύει για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι λάθος η εφαρμογή αναδρομικών μέτρων, διότι πάντα αποτυγχάνουν θεαματικά και οδηγούν στην αποδόμηση της εμπιστοσύνης». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου, κ. Αλμπέρτο ντε Πάολι, αναφερόμενος στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις Α.Π.Ε. υπογράμμισε ότι είναι μία κίνηση που αυξάνει το ρίσκο χώρας (country risk) και φέρνει αμφισβήτηση στα έσοδα.
Ένα χρόνο πριν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της συστοιχίας των Αιολικών Πάρκων του Καφηρέα καλωσόριζε τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια λέγοντας πως ο επενδυτικός χειμώνας της χώρας σιγά-σιγά δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή Άνοιξη. Ωστόσο, μόλις 12 μήνες μετά η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις Α.Π.Ε. από το ΥΠΕΝ τρομάζει τους επενδυτές και φαίνεται ότι οδηγεί σε μεγάλες ανατροπές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ενεργειακός κολοσσός που έχει παρουσία σε 5 ηπείρους, συνολικά εγκατεστημένη ισχύ 46,4 GW από ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διανέμει ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός δικτύου άνω των 2,2 εκατ. χιλιομέτρων, θα προχωρήσει τώρα σε επαναξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για τη χώρα.
Ο όμιλος μέσα στη δεκαετία 2021 -2030 αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 190 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας την απολιγνιτοποίηση, την ηλεκτροδότηση της κατανάλωσης και τις πλατφόρμες για τη δημιουργία βιώσιμης κοινής αξίας για όλους τους ενδιαφερόμενους καθώς και την κερδοφορία του, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ειδικά σε επενδύσεις σε ΑΠΕ, ο όμιλος προγραμματίζει να διαθέσει συνολικά 70 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσουν σε περίπου 120 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030, 2,7 φορές υψηλότερα από τα περίπου 45 GW που είναι εγκατεστημένα αυτήν τη στιγμή.
Σφοδρή αντίδραση ξένων επενδυτών στο «χαράτσι» Χατζηδάκη στις ΑΠΕ
Όπως έγραφε το Βusiness Daily, ο υπουργός αιφνιδίασε τους επενδυτές με την ανακοίνωση εφάπαξ επιβάρυνσης 110 εκατ. ευρώ και τίθεται θέμα παγώματος επενδύσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με έναν από τους διεθνείς επενδυτές στη χώρα, ο οποίος τόνιζε ότι ο Κ. Χατζηδάκης είναι έκθετος στην αγορά αφού αθέτησε την υπόσχεση που ο ίδιος έδωσε μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Όπως σημείωνε η ίδια πηγή, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεννοηθεί με τους επενδυτές για τα μέτρα και γι' αυτό δεν ήθελε να αναφερθεί πιο αναλυτικά σε αυτά. Την επόμενη κι όλας ημέρα αθέτησε την υπόσχεσή του, ανακοινώνοντας ένα «χαράτσι» που, όπως υπογραμμίζουν εκπρόσωποι της αγοράς, γυρνάει ουσιαστικά την πλάτη τους στους πράσινους επενδυτές που έβαλαν «πλάτη» στα δύσκολα χρόνια της χώρας.
Τα μέτρα του ΥΠΕΝ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού κατά 25 εκατ. Ευρώ περίπου για το 2020 και κατά αντίστοιχο ποσό για το 2021, μέσω των εκτιμώμενων εσόδων από το Ειδικό Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ που ήδη καταβάλλεται στη ΡΑΕ υπέρ του ΕΛΑΠΕ και εφάπαξ έκτακτη εισφορά μόνο για το 2020 -για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο- για έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σε καθεστώς Feed-in Tariff και έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η εισφορά θα ισούται με το 6% του κύκλου εργασιών τους για το έτος 2020. Η εκτιμώμενη ενίσχυση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από το μέτρο αυτό είναι της τάξης των 110 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη δέσμευση με εκείνη του Χατζηδάκη για συνεννόηση με την αγορά πριν την ανακοίνωση των μέτρων υπήρξε και από το Μαξίμου πριν από μερικές εβδομάδες όταν είχε αναλάβει σχετική δέσμευση προς τις ξένες εταιρείες σε συνάντηση με στελέχη πολυεθνικών εταιρειών με παρουσία στην Ελλάδα. Το Μαξίμου έστειλε τότε μήνυμα στα στελέχη των ξένων ομίλων είναι πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι αμοιβαία αποδεκτές. Στην συνάντηση, οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών επανέλαβαν ότι τυχόν επιβολή έκτακτης εισφοράς σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ, ανεξαρτήτως του ύψους της, θα λειτουργήσει αρνητικά για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.