Σε πλήρη ετοιμότητα είναι τα συστήματα του ΑΔΜΗΕ για την έναρξη λειτουργίας του Target Model την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020, όπως ανέφεραν πηγές του Διαχειριστή, ενόψει της πρεμιέρας για το νέο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο του Target Model θα λειτουργούν από 1ης Νοεμβρίου οι αγορές Επόμενης Ημέρας, η Ενδοημερήσια Αγορά, η Αγορά Εξισορρόπησης ενώ από το Μάρτιο του 2020 λειτουργεί - μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η Προθεσμιακή Αγορά.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει αναλάβει την υλοποίηση της αγοράς εξισορρόπησης, ενώ έχει και την ευθύνη των μετρήσεων για τη συνολική λειτουργία των αγορών του Target Model. Η εμπειρία από την εφαρμογή του μοντέλου - στόχου σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, τονίζουν οι ίδιες πηγές, έχει δείξει ότι πρόκειται για μια απαιτητική υλοποίηση με πολλές συνιστώσες, η οποία προϋποθέτει ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής για όλους τους συμμετέχοντες.
«Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει εμπειρία, τεχνογνωσία και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό για να αντιμετωπίσει τυχόν διαταράξεις κατά την παρθενική περίοδο εφαρμογής του νέου μοντέλου. Παράλληλα, έχει προβλέψει και αναπτύξει λύσεις εφεδρικής λειτουργίας των επιμέρους αγορών, ώστε η προσαρμογή στην ελληνική αγορά να γίνει όσο το δυνατόν ομαλά και χωρίς αναταράξεις», αναφέρουν οι πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εχθές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας από την 1η Νοεμβρίου του Target Model αλλά χωρίς άμεση διασύνδεση της ελληνική αγοράς με αυτές των γειτονικών χωρών που έχουν χαμηλότερο κόστος ενέργειας.
Μετά την πλήρη λειτουργία των αγορών του Target Model, ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η σύζευξη (coupling) της εγχώριας αγοράς με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, η σύζευξη της ενδοημερήσιας αγοράς με την Ιταλία και τη Βουλγαρία θα γίνει τον Ιούνιο του 2021.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ελλάδα συμμορφώνεται έτσι με μια θεμελιώδη υποχρέωσή της απέναντι στην ΕΕ, καθώς τα κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν δεσμευθεί εδώ και χρόνια για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα αίρει τους περιορισμούς στις συναλλαγές, θα επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ εθνικών αγορών και θα εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους με ίσους όρους, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να ωφεληθεί τελικά ο καταναλωτής.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας εκσυγχρονίζεται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και οργανώνεται κατά τρόπο που να επιτρέπει την αποδοτική διαμόρφωση των τιμών, χωρίς την πρόκληση στρεβλώσεων.