ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Υπογράφονται οι συμβάσεις για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου υπογράφονται οι συμβάσεις ανάμεσα σε θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και SIEMENS - ΤΕΡΝΑ για το ενεργειακό έργο του 1 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η συμφωνία με τράπεζες για δάνειο.

Τα επόμενά της βήματα αναμένεται να κάνει η Αριάδνη Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, για την ηλεκτρική σύνδεση Αττικής - Κρήτης τις ερχόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για ένα έργο 1 δισ. ευρώ που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, συνδέοντας το ηπειρωτικό σύστημα με την Κρήτη με υποβρύχια καλώδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα  υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους για την κατασκευή της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης. Σημειώνεται ότι το 2019 ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του έργου, που ενδεχομένως να ξεκινήσει το καλοκαίρι ή λίγο αργότερα.

Ανάδοχοι για τους Σταθμούς Μετατροπής είναι η κοινοπραξία SIEMENS - ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και για τα επιμέρους τμήματα των καλωδίων οι εταιρείες Prysmian, Nexans και Ελληνικά Καλώδια - ΝΚΤ. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το οποίο αναμένεται χρηματοδότηση της τάξης των 300 - 400 εκατ. ευρώ, ενώ με 200 εκατ. ευρώ θα συμμετέχει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ. Για το υπόλοιπο ποσό αναμενόταν να είχε υπογραφεί μια δανειακή σύμβαση με ελληνική τράπεζα μέχρι το τέλος Μαΐου, ωστόσο, το θέμα βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο για απρόσκοπτη ανάπτυξη του επενδυτικού προγράμματος αξίας 5 δισ.ευρώ  σε βάθος 10ετίας, παρόλα τα προβλήματα από τον κορονοϊό.

Το 2019, αυξήθηκαν οι επενδύσεις κατά 40% -σε 249,3 εκατ. ευρώ, από 178,2 εκατ. ευρώ το 2018- σημειώνοντας ρεκόρ από τη σύσταση της εταιρείας. Η αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών προέρχεται από τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων κατά 81 εκατ. ευρώ, τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου κατά 62 εκατ. ευρώ και τον Δυτικό Διάδρομο Πελοποννήσου κατά 45 εκατ. ευρώ. Η σημαντική αυτή αύξηση θα συμβάλει στην αύξηση των μελλοντικών εσόδων, καθώς και στην επίτευξη του αναπτυξιακού σχεδίου της εταιρείας, υποστηρίζει ο ΑΔΜΗΕ.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Πέραν της μεγάλης οικονομικής και αναπτυξιακής σημασίας του έργου για τη χώρα, η «Αριάδνη» αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλες εταιρείες του χώρου και ξένα fund.

Εκτός από την κρατική κινεζική εταιρεία State Grid (που κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ) η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσει μερίδιο έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της «Αριάδνης», αλλά και τους διαχειριστές ευρωπαϊκών δικτύων (όπως ο βελγικός διαχειριστής ELIA), σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουν ένα πακέτο μετοχών βρίσκονται επίσης άλλοι μεγάλοι όμιλοι. Ώστε, μέχρι να ξεπεραστούν και οι όποιες αντιρρήσεις από τις Βρυξέλλες για τον ρόλο των Κινέζων στην διασύνδεση, η διοίκηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει πάνω από ένας στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην αντεπίθεση ο ΑΔΜΗΕ κατά της ΡΑΕ: Τι λέει για το πρόστιμο 5 εκατ.

«Είμαστε επενδυτές αλλά μας αντιμετωπίζουν σαν δημόσια υπηρεσία», τονίζεται από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ. Προσφεύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά του προστίμου για τον Δυτικό Διάδρομο Πελοποννήσου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Κομβικής σημασίας η ανάπτυξη ισχυρών υποδομών ενέργειας

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι κρίσιμες για το success story της Ελλάδας στην πράσινη ενέργεια».
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σιάμισιης: Ρεαλιστική κίνηση η αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Αναφερόμενος στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια, ο επικεφαλής της HelleniQ Energy υποστήριξε ότι βασίζεται σε μία λανθασμένη ευρωπαϊκή οδηγία και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν υπερκέρδη». Τι είπε για Elpedison.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κατάσταση «υπερθέρμανσης» ο κλάδος ενέργειας με μπαράζ εξαγορών

Δομικές αλλαγές συντελούνται στον κλάδο με μεγάλης εμβέλειας εξαγορές, συγχωνεύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες. Το deal της Τέρνα Ενεργειακή, οι εξελίξεις σε ΔΕΠΑ Εμπορίας - ΕΛΠΕ και οι επόμενες μεγάλες κινήσεις.