ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: ΔΕΗ

«Κλείδωσε» η πρώτη μεγάλη εθελουσία στην ΔΕΗ, αφορά 1.000 άτομα 

Η συμφωνία κλείδωσε χθες μεταξύ της διοίκησης και της ΓΕΝΟΠ, αφορά τους εργαζόμενους στην λιγνιτική παραγωγή που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Στην πρώτη μεγάλη εθελουσία έξοδο τακτικού προσωπικού και μια από τις μαζικότερες στην ελληνική αγορά, που θα αφορά 800 με 1.000 άτομα προχωρά η ΔΕΗ.

Η συμφωνία κλείδωσε χθες μεταξύ της διοίκησης και της ΓΕΝΟΠ, αφορά τους εργαζόμενους στην λιγνιτική παραγωγή που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, άρα στοιχίζουν ακριβά στη επιχείρηση και προβλέπει ένα συνολικό “πακέτο” 35.000 ευρώ. Εξ αυτών, το “μπόνους” ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, δηλαδή είναι τετραπλάσιο εκείνου που ίσχυε μέχρι πρότινος (5.000 ευρώ), πάνω στο οποίο προστίθεται και η αποζημίωση των 15.000 ευρώ που δικαιούνται όσοι αποχωρούν από την ΔΕΗ.

Αθροιστικά το “πακέτο” θα κοστίσει στη ΔΕΗ γύρω στα 35 εκατ ευρώ, πολύ δηλαδή χαμηλότερα απ’ ότι θα της στοίχιζε η συνεχίση της μισθοδοσίας του συγκεκριμένου προσωπικού, το οποίο ακριβώς επειδή αφορά ηλικίες 50-55 ετών και άνω, υπάγεται και στην υψηλότερη μισθολογική βαθμίδα.

Η εθελουσία, τα χρηματικά επίπεδα της οποίας απέχουν παρασάγγας από τα μπόνους της τάξης των 150.000 ευρώ που έχουν κατά καιρούς δώσει οι τράπεζες, εκτιμάται ότι θα προσφέρει σημαντική ανάσα στη ΔΕΗ, η οποία μπορεί να «έχει βγάλει την μύτη έξω από το νερό», ωστόσο όσο κρατά σε λειτουργία τις λιγνιτικές μονάδες θα παραμένει ζημιογόνα.

Την βαθιά αυτή προβληματική κατάσταση και την ανάγκη για ταχεία απολιγνιτοποίηση αποτυπώνουν τα περυσινά οικονομικά της αποτελέσματα. Οι ζημίες προ φόρων ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ και οι καθαρές έφτασαν στο 1,68 δισ. ευρώ, ποσά που θα ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερα αν στο μεταξύ δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα αυξήσεων στα τιμολόγια, των οποίων η θετική επίπτωση αποτυπώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. 

Σαν προθεσμία ένταξης στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης ορίζεται η 31η Ιουλίου, αποδέκτες είναι όσοι απασχολούνται σε όλο το φάσμα της λιγνιτικής παραγωγής, δηλαδή εργαζόμενοι σε ορυχεία και μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης και οι πρώτες αντιδράσεις των συνδικάτων είναι άκρως θετικές.

Εξάλλου πρώτη η ΓΕΝΟΠ ήταν αυτή που διέρρευσε τις πληροφορίες, εκφράζοντας την ικανοποίησή για την πρόταση της διοίκησης και ενώ είχαν στο μεταξύ προηγηθεί τηλεδιασκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών, ενόψει του οριστικού κλεισίματος του ορυχείου και του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου, καθώς και του καθορισμού των κινήτρων αποχώρησης όσων έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Στόχος η κατακόρυφη μείωση του μισθολογικού κόστους

Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της περυσινής χρονιάς, οι εργαζόμενοι που απασχολούσε το 2019 ο όμιλος ήταν περίπου 15.100 και η μητρική σχεδόν 8.100, γεγονός που αντιστοιοχούσε σε μια ετήσια μισθολογική δαπάνη ύψους 817 εκατ. ευρώ.

Στόχος της επιχείρησης είναι μέχρι το 2024 να έχει ρίξει κατακόρυφα την ετήσια αυτή δαπάνη, και φυσικά τα προγράμματα εθελουσίας είναι ο μοναδικός τρόπος.

Η τελευταία μεγάλη εθελουσία επί διοίκησης Παναγιωτάκη αφορούσε σε συνολικά 220 άτομα, τα οποία πέραν της στάνταρ αποζημίωσης των 15.000 ευρώ, είχαν εισπράξει και μπόνους 5.000 ευρώ. Οσο για την περυσινή χρονιά, αυτή έκλεισε με 1.638 λιγότερα άτομα προσωπικό, τα οποία, όπως ακριβώς και οι 220, εισέπραξαν κι εκείνοι το ποσό των 20.000 ευρώ. Δηλαδή κόστισαν στην επιχείρηση 33 εκατ ευρώ, πολύ λιγότερο απ’ ότι το ετήσιο μισθολογικό τους κόστος.

Σημειωτέον ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει καταργηθεί με νόμο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ΔΕΗ τόσο η μονιμότητα, όσο και όλα τα υπόλοιπα προνόμια του παλαιού προσωπικού. Πλέον οι νεοπροσλαμβανόμενοι διέπονται από συμβάσεις αορίστου χρόνου που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου, ακριβώς όπως αυτές που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ. 

Εξαίρεση που αφορά και αποδοχές νεοπροσλαμβανομένων, άδειες, κάθε είδους προσαυξήσεις, επιδόματα, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων, δεδομένου ότι οι συμβάσεις αυτές θα μπορούν να καταγγέλλονται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. 

Στόχος της εταιρείας είναι οι από εδώ και πέρα νέες προσλήψεις για ειδικότητες που έχει ανάγκη (π.χ. ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες στον ΔΕΔΔΗΕ) να είναι λιγότερες από τις αποχωρήσεις και κυρίως με σημαντικά χαμηλότερο μισθολογικό κόστος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων ισχύος 100MW

Με την ολοκλήρωση των έργων, η οποία αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026, η ετήσια αναμενόμενη παραγωγή των τριών πάρκων θα ξεπερνά τις 280 GWh, αποτρέποντας την εκπομπή άνω των 142.000 τόνων CO2.