Απώλεια εσόδων, υψηλά αποθέματα και πιέσεις στην ρευστότητα είναι οι παρενέργειες της πανδημίας για τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, Πίνδος (ΑΠΣΙ «ΠΙΝΔΟΣ»), ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα της στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης του CONVID 19 την εξασφάλιση των 1200 θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των περίπου 580 συνεταιρισμένων και συνεργαζόμενων παραγωγών του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, Ανδρέα Δημητρίου, η μεσοσταθμική απώλεια στις πωλήσεις κυμαίνεται στο 30% από τον Μάρτιο, όταν και ελήφθη η απόφαση για αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας στο κανάλι της εστίασης.
Δεδομένης της ιδιαιτερότητας της πτηνοτροφικής δραστηριότητας, που προβλέπει περί τις 70 μέρες προγραμματισμού της παραγωγής, η εξέλιξη του lockdown επιβάρυνε τον Συνεταιρισμό με υψηλά αποθέματα, καθώς περί το 40% των πωλήσεων κατευθύνεται στο κανάλι της εκτός σπιτιού κατανάλωσης.
Το αντιστάθμισμα σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση στο κομμάτι της λιανικής (κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ) συγκράτησε εν μέρει τις απώλειες στο τζίρο, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να απορροφήσει όλους τους όγκους που διακινούνται προς τους επαγγελματίες.
Η αποθεματοποίηση μεταφράζεται σε υψηλότερο λειτουργικό κόστος ενώ ταυτόχρονα η τιμή διάθεσης στα κατεψυγμένα κοτόπουλα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα νωπά, εξέλιξη που πιέζει περαιτέρω το εισόδημα των παραγωγών. Η άμεση αντίδραση του Συνεταιρισμού ήταν να προχωρήσει σε προγραμματισμό μειωμένης παραγωγής κατά 20% τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.
Προχωρούν οι επενδύσεις
Σε ό,τι αφορά στα επενδυτικά σχέδια, όπως αναφέρει ο κ. Δημητρίου, παραμένουν ενεργά. Υπενθυμίζεται ότι τα πλάνα του Συνεταιρισμού προβλέπουν επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2018-2022. «Η υλοποίηση των προβλεπομένων συνεχίζεται κανονικά, με την αναμενόμενη καθυστέρηση που μπορεί να προκύπτει πχ στην αγορά των μηχανημάτων, εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στις αγορές από την πανδημία. Ωστόσο εκτιμάμε ότι οι καθυστερήσεις δεν θα ξεπεράσουν τον ένα μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο η νέα μονάδα έτοιμων ψημένων προϊόντων υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσει την λειτουργία της εντός του έτους», σημειώνει ο ίδιος.
Παράλληλα, στο βαθμό που δεν υπάρξει κάποια άλλη αναπάντεχη εξέλιξη ή νέο «κύμα» πανδημίας, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εκφράζει την αισιοδοξία ότι στο δεύτερο μισό του 2020 μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης.
Στήριξη της πτηνοτροφίας
Σημαντική παράμετρο προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η στήριξη του κλάδου της πτηνοτροφίας. Ειδικότερα κρίνεται αναγκαία η δυνατότητα ένταξης και της πτηνοτροφικής δραστηριότητας στα μέτρα ενισχύσεων που αποφάσισε η Κομισιόν για την στήριξη του πρωτογενή τομέα, που μέχρι στιγμής δεν έχει συμπεριληφθεί.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός διάθεσης των αποθεμάτων σε δομές, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων στις επιχειρήσεις του κλάδου προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης. Μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με την αναστολή καταβολής ορισμένων τελών πχ κτηνοτροφικά τέλη θα μπορούσε να δώσει μια σημαντική «ανάσα» στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι σε επίπεδο μεγεθών ο Συνεταιρισμός Πίνδος έκλεισε την περσινή χρονιά εμφανίζοντας αυξημένες πωλήσεις κατά 10% περίπου σε όγκους και αξία, με το συνολικό τζίρο να προσεγγίζει τα 270 εκατ. ευρώ (από 250 το 2018) και κερδοφόρα αποτελέσματα.
Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι καταγράφηκε διακομματικό ενδιαφέρον και δη από βουλευτές της Ηπείρου σε ό,τι αφορά στη ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΑΠΣΙ «Πίνδος» από την πανδημία του κορονοϊού, με τον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργο Αμυρά και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάριο Κάτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστα Μπάρκα και Μερόπη Τζούφη, να καταθέτουν τις προτάσεις του Συνεταιρισμού προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.