ΓΔ: 2599.58 -1.67% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:34:37
Ο Λευκός Οίκος

Χήρα Κασόγκι: Οδυνηρή η συνάντηση Τραμπ με τον Σαουδάραβα διάδοχο

Η χήρα του Τζαμάλ Κασόγκι χαρακτήρισε «πολύ οδυνηρή» την επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Ουάσινγκτον και εξέφρασε ελπίδα για βοήθεια από τις ΗΠΑ ώστε να υπάρξει οικονομική διευθέτηση με το Ριάντ.

Η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην Ουάσινγκτον, όπου θα τύχει υποδοχής αρχηγού κράτους, χαρακτηρίζεται ως «πολύ οδυνηρή» από τη χήρα του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με σχετική συνέντευξή της στο CNN.

Η Χανάν Ελάτρ Κασόγκι εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μεσολαβήσει ώστε να επιτευχθεί μια οικονομική διευθέτηση με το Ριάντ σχετικά με τη δολοφονία του συζύγου της. Όπως δήλωσε, «είναι πολύ οδυνηρό για εμένα» και θα προτιμούσε ο Τζαμάλ να ήταν παρών για να συναντήσει τον πρίγκιπα διάδοχο και να μοιραστεί μαζί του το όραμά του για τη Σαουδική Αραβία.

Πριν τη δολοφονία του, ο Κασόγκι ανέμενε πρόσκληση από τον πρίγκιπα διάδοχο, ελπίζοντας ότι θα του δινόταν η δυνατότητα να ακουστεί. Η σύζυγός του τόνισε ότι είχε καλές ιδέες για τη χώρα του και επιβεβαίωσε ότι έχει απευθυνθεί γραπτώς στον Τραμπ, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει απάντηση μέχρι στιγμής.

Η Χανάν Ελάτρ Κασόγκι δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει να αγωνίζεται για δικαιοσύνη τόσο για τον εαυτό της όσο και για τον σύζυγό της. Υπογράμμισε ότι η υπόθεση έχει «καταστρέψει τη ζωή» της και εξέφρασε την προσδοκία οι ΗΠΑ να λάβουν υπόψη το γεγονός αυτό κατά την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των εξαγωγών όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για «αληθινή δικαιοσύνη» με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος και κάτοικος ΗΠΑ, δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων. Το σώμα του διαμελίστηκε και δεν βρέθηκε ποτέ.

Παρά το γεγονός ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατηγορήθηκε επισήμως από τις αμερικανικές υπηρεσίες, δεν περιλαμβάνεται στα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον. Το Ριάντ, αφού αρχικά αρνήθηκε τη δολοφονία, υποστήριξε στη συνέχεια ότι διαπράχθηκε από πράκτορες που έδρασαν με δική τους πρωτοβουλία. Σε δίκη χωρίς δημοσιότητα στη Σαουδική Αραβία, πέντε άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο και τρεις σε κάθειρξη, με τις θανατικές ποινές να μετατρέπονται αργότερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κωνσταντινούπολη: Επτά ΥΠΕΞ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής συναντώνται αύριο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν υποδέχεται αύριο στην Κωνσταντινούπολη ομολόγους από Αίγυπτο, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία για συνομιλίες με θέμα τις περιφερειακές συγκρούσεις και την ασφάλεια ναυσιπλοΐας.
Έκρηξη τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στο αεροδρόμιο Νταμάμ: 1 νεκρός και 8 τραυματίες στη Σαουδική Αραβία

Ένας νεκρός και οκτώ τραυματίες από επίθεση στο αεροδρόμιο της Νταμάμ ανακοινώθηκαν, ενώ νωρίτερα drone που καταρρίφθηκε προκάλεσε δυο θανάτους και τραυματισμούς. Οι ΗΠΑ απομάκρυναν προσωπικό από την πρεσβεία λόγω απειλών.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εντολή αποχώρησης υπαλλήλων και οικογενειών από την πρεσβεία στο Ριάντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας στο Ριάντ και των οικογενειών τους λόγω των συχνών επιθέσεων των Χούθι. Ανάλογα μέτρα ισχύουν για αμερικανικές πρεσβείες σε Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Μπαχρέιν.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εντολή αποχώρησης υπαλλήλων πρεσβείας και οικογενειών από Ριάντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε την αποχώρηση όλων των υπαλλήλων και των οικογενειών τους από την αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ, ύστερα από συνεχιζόμενες επιθέσεις Χούθι, αλλά και από πρεσβείες σε ΗΑΕ, Ιορδανία, Κατάρ και Μπαχρέιν.
Φλεγόμενα φορτηγά Μέση Ανατολή
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Δύο νεκροί από αναχαίτιση drone σε πετρελαϊκό κοίτασμα

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν από πτώση συντριμμιών, έπειτα από αναχαίτιση μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά σε εγκατάσταση πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.
Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σίσι: Ρόλος Αιγύπτου στη Σαουδική Άμυνα, όχι επίθεση στην Υεμένη

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι τόνισε ότι η στρατιωτική υποστήριξη προς τη Σαουδική Αραβία αφορά μόνο την άμυνα και δεν περιλαμβάνει επίθεση στην Υεμένη, ενώ η Αίγυπτος θα υπερασπιστεί και άλλα αραβικά κράτη εάν της ζητηθεί.