ΓΔ: 2053.58 1.44% Τζίρος: 255.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Απώλειες 32% στα έσοδα διαφήμισης για την Αττικές Εκδόσεις

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των επιχειρήσεων Τύπου, αναμένεται όμως να υπάρξει πτώση 10% των πωλήσεων εξαιτίας των περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών.

Οι Αττικές Εκδόσεις προχώρησαν σε ενημέρωση για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις δραστηριότητες της, με την εταιρεία να σημειώνει πως βασικός στόχος για αυτή την περίοδο είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων, η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων και η προστασία της οικονομικής θέσης του ομίλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας συνεχίζεται η λειτουργία των επιχειρήσεων Τύπου με τα σημεία πώληση να εξαιρούνται της αναστολής λειτουργίας, όμως αναμένεται να υπάρξει πτώση των πωλήσεων κατά 10% εξαιτίας των περιορισμών στην κυκλοφορία.

Τα έσοδα από διαφημίσεις έχουν ήδη καταγράψει πτώση 32% σε σχέση με το περασμένο έτος καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν πληγεί από την επιδημία. Η Αττικές Εκδόσεις να αναφέρει πως στοχεύει στη μεγιστοποίηση της ρευστότητας του Ομίλου, ώστε να συνεχίσει να διατηρεί επαρκές κεφάλαιο κίνησης, προκειμένου να εκπληρώνει μελλοντικές υποχρεώσεις πληρωμής.

Αναλυτικά τα στοιχεία ανά κλάδο όπως τα παρουσίασε η εταιρεία:

Πωλήσεις περιοδικών και λοιπών προϊόντων/εμπορευμάτων μέσω πρακτορείου διανομής τύπου

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες ετήσιες καταστάσεις η εταιρεία και ο όμιλος πραγματοποίησαν το 53% (8,68 εκ.ευρώ) και 45% (14,07 εκ.ευρώ) αντίστοιχα του κύκλου εργασιών, από πωλήσεις μέσω πρακτορείου διανομής τύπου (περιοδικών και λοιπών προϊόντων/εμπορευμάτων).

Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις διανομής τύπου συνεχίζουν τη λειτουργία  τους και  η συντριπτική πλειοψηφία των σημείων πώλησης τύπου (mini market / περίπτερα) εξαιρούνται της αναστολής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που ισχύει από 16 Μαρτίου 2020, συνεχίζεται η παραγωγή και διάθεση περιοδικών και λοιπών προϊόντων/εμπορευμάτων στη λιανική.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, αναμένεται πτώση των πωλήσεων κατά 10% λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία και στην μετακίνηση των πολιτών από τις 23 Μαρτίου και μετά, σε σχέση με τις πωλήσεις  προ της λήψης των μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού-COVID 19.

Πωλήσεις  διαφήμισης

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες ετήσιες καταστάσεις η εταιρεία και ο όμιλος πραγματοποίησαν το 18% (2,99 εκ.ευρώ) και 38% (11,78 εκ.ευρώ) αντίστοιχα του κύκλου εργασιών, από πωλήσεις διαφήμισης.

Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των διαφημιζόμενων εταιρειών/πελατών ανήκουν στην κατηγορία εκείνων όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά ή τελεί υπό απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους με βάση τις κείμενες κανονιστικές πράξεις, η συγκεκριμένη κατηγορία εσόδων έχει επηρεαστεί αρνητικά  από την έναρξη των μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού-COVID 19.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα διαφήμισης μηνός Μαρτίου στο σύνολο των μέσων του ομίλου παρουσίασαν απώλειες της τάξης του 32% σε σχέση με τον αντίστοιχο  μήνα του προηγούμενου έτους. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη στα παραδοσιακά μέσα (έντυπα, ραδιόφωνα της τάξης του 35%), ενώ τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης συγκράτησαν το συνολικό ρυθμό των απωλειών στο -20%, κυρίως λόγω της ιστοσελίδας www.thetoc.gr, η οποία εξαγοράστηκε εντός του Νοεμβρίου 2019 και ήδη εμφανίζει πολύ σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητάς της από 1.500.000 μοναδικούς επισκέπτες (unique users ) τον μήνα Νοέμβριο 2019 που εξαγοράστηκε, σε 3.500.000 μοναδικούς επισκέπτες (unique users ) τον μήνα Μάρτιο 2020.

Λοιπές κατηγορίες πωλήσεων - εσόδων

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες ετήσιες καταστάσεις η εταιρεία και ο όμιλος πραγματοποίησαν το 29% (4,79 εκ. ευρώ) και 17% (5,37 εκ. ευρώ) αντίστοιχα του κύκλου εργασιών, από λοιπές κατηγορίες εσόδων.

Με δεδομένο ότι οι βασικοί πελάτες  της συγκεκριμένης κατηγορίας εσόδων δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά ή τελεί υπό απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους με βάση τις κείμενες κανονιστικές πράξεις, συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία της συγκεκριμένης κατηγορίας  πωλήσεων.

Επιπτώσεις στο οικονομικό αποτέλεσμα

Το εύρος των επιπτώσεων στο σύνολο των κατηγοριών εσόδων της εταιρείας και του ομίλου, θα εξαρτηθεί από παράγοντες που σήμερα δεν δύναται να εκτιμηθούν, όπως η διάρκεια της πανδημίας, ο χρόνος επανέναρξης της λειτουργίας της αγοράς, οι μεταγενέστερης συνθήκες λειτουργίας της καθώς και το μέγεθος της επακόλουθης οικονομικής αποδιοργάνωσης.

Η διοίκηση της εταιρείας και του ομίλου παρακολουθεί σε καθημερινή  βάση την εξέλιξη των εσόδων, έχει προχωρήσει σε αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους του προσωπικού και σε μοντέλο εργασίας εξ'αποστάσεως σε πολλά τμήματα του ομίλου. Επίσης, επεξεργάζεται διαρκώς μοντέλα πολύπλευρης λήψης μέτρων περαιτέρω περιορισμού του κόστους, αναλόγως της εξέλιξης των  οικονομικών  συνθηκών.

Ισολογισμός

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, την αβεβαιότητα και το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Αττικές Εκδόσεις ΑΕ στοχεύει στη μεγιστοποίηση της ρευστότητας του Ομίλου, ώστε να συνεχίσει να διατηρεί επαρκές κεφάλαιο κίνησης, προκειμένου να εκπληρώνει μελλοντικές υποχρεώσεις πληρωμής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάστημα ΕΛΤΑ πρόσοψη
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποχώρησε από το ΔΣ των ΕΛΤΑ η Αργυρώ Αθανασίου μετά από 2,5 χρόνια

Η Αργυρώ Αθανασίου ολοκλήρωσε τη θητεία της ως μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ των ΕΛΤΑ, συμβάλλοντας καθοριστικά στον μετασχηματισμό, την εταιρική διακυβέρνηση και τις πρακτικές ESG του οργανισμού.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Λαϊκισμός να λες ότι πέφτουν οι τιμές ενώ η κοινωνία υποφέρει

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα για τον πρωθυπουργό και τον κατηγόρησε για λαϊκισμό, φοροεπιδρομή και υποκρισία.
Λευκός Οίκος Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

Λευκός Οίκος: Περιορισμένη πρόσβαση δημοσιογράφων με νέο κανονισμό

Ο Λευκός Οίκος επέβαλε νέους περιορισμούς στην πρόσβαση των δημοσιογράφων στη Δυτική Πτέρυγα, επιτρέποντας την είσοδο μόνο με ραντεβού, επικαλούμενος την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών.
Άγαλμα Κολοκοτρώνη Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η υπόθεση της κλοπής του κώδωνα από την Βουλή το 1895

Στις 28 Ιουλίου 1895, άγνωστος κλέφτης έκλεψε το κουδούνι του προέδρου της Βουλής μέσα από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής, προκαλώντας πανικό και εκνευρισμό στους υπαλλήλους και έντονες αντιδράσεις στον τύπο και την αστυνομία.
Σταθμός μετρό Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΣΤΑΣΥ διαψεύδει πρόβλημα στατικότητας στον σταθμό «Μοναστηράκι»

Η ΣΤΑΣΥ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος στον σταθμό «Μοναστηράκι» της Γραμμής 1, ανακοινώνοντας παράλληλα τεχνικές παρεμβάσεις και μελέτες για τη συνολική ανακαίνισή του.