Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι οινοποιητικές επιχειρήσεις και οι παραγωγοί, καθώς η κατακόρυφη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης και το πάγωμα των εξαγωγών κρασιού απειλούν την βιωσιμότητα του κλάδου. Η πανδημία του κορονοϊού «πάγωσε» την αγορά κρασιού εντός και εκτός συνόρων, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η πτώση των πωλήσεων ξεπερνά το 80%. Τόσο το επώνυμο εμφιαλωμένο όσο και το χύμα κρασί μένει αδιάθετο, αφού η ζήτηση είναι περιορισμένη.
Το «λουκέτο» στο κανάλι της εστίασης λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού έχει ανατρέψει τελείως τις ισορροπίες στην αγορά κρασιού, ενώ και στη λιανική οι πωλήσεις κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Όπως σημειώνουν παραγωγοί στο κρασί δεν υπάρχει δυνατότητα αντιστάθμισης της κατανάλωσης στην κρύα αγορά (μπαρ, εστιατόρια κτλ) με την κατ’ οίκον κατανάλωση, η οποία όπως είναι λογικό μέσα στην πανδημία έχει περιοριστεί σημαντικά.
Σημειώνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες το 35% του τζίρου της αγοράς κρασιού αφορά στην λιανική (σούπερ μάρκετ και κάβες), ενώ το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται στην κρύα αγορά. Ωστόσο, οι επιδόσεις και στην λιανική δεν είναι θετικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen την περίοδο 24/2/2020-15/3/2020 οι πωλήσεις του κρασιού υποχώρησαν κατά 7,7%.
Παράλληλα, κλειστές είναι και οι διέξοδοι στα διεθνή ράφια, καθώς βασικές αγορές διάθεσης ελληνικού κρασιού όπως Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ πλήττονται εξίσου από την πανδημία και εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο παραγωγοί και οινοποιία κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, αφού η δυνατότητα ευελιξίας είναι περιορισμένη και ο κορονοϊός «ζυγίζει» τις αντοχές του κλάδου, απειλώντας ευθέως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναστολή λειτουργίας της Μαλαματίνα
Ήδη γνωστοποιήθηκε η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της οινοποιίας Μαλαματίνα, στο πλαίσιο και των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση που δίνουν τη δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Η εταιρεία έχει υψηλά αποθέματα που δεν μπορεί να διαθέσει στην αγορά, αφού το 80% του τζίρου της αφορά στην χονδρική. Εκφρασμένη πρόθεση της διοίκησης είναι στο βαθμό που ανακάμψει η ζήτηση να ενεργοποιήσει άμεσα την παραγωγική της διαδικασία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κατάσταση στην Μαλαματίνα ήταν ήδη επιβαρυμένη και από πέρυσι έχει δρομολογηθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Στο πλαίσιο των προβλεπόμενων του σχεδιασμού ανάκαμψης περιλαμβάνονται: υπογραφή μνημονίων συνεργασίας και εξορθολογισμό των δαπανών, ενώ λόγω της περιορισμένης ταμειακής ρευστότητας, η διοίκηση ήδη είχε προβεί σε μέτρα περιορισμού του λειτουργικού κόστους και αναθεώρησης των εμπορικών συμφωνιών. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις αρχές Μαρτίου πωλήθηκε η Δουμπιά, θυγατρική της Μαλαματίνα, η οποία πέρασε στον έλεγχο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία.
Νέες άδειες: Δώρον άδωρον
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης υπέγραψε απόφαση για κατανομή νέων αδειών φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το 2020. Όπως γνωστοποιήθηκε, οι νέες άδειες καλύπτουν το 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της Ελλάδος και αντιστοιχούν σε περίπου 6.300 στρέμματα ετησίως. Δεδομένης της συγκυρίας, η εν λόγω απόφαση χαρακτηρίζεται από μερίδα οινοπαραγωγών ως δώρον άδωρον στη παρούσα φάση, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για το πως θα μπορέσει ο κλάδος να επανέλθει σε «κανονικότητα».