Στην ενίσχυση της κερδοφορίας από τις αεροπορικές δραστηριότητες χάρη στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως 240 εκατομμύρια ευρώ μέσω scrip dividend, μετά τη χθεσινή έγκριση των μετόχων, προσβλέπει το αεροδρόμιο της Αθήνας. Η επιτάχυνση της επένδυσης των 1,28 δισ. ευρώ, για να φτάσει πέντε χρόνια νωρίτερα σε δυναμικότητα 40 εκατ. επιβατών, θα φέρει σταδιακή αύξηση και στα εμπορικά έσοδα, αρχής γενομένης το δεύτερο εξάμηνο του 2027 οπότε θα ανοίξει το νέο πολυώροφο πάρκινγκ και πιο δυναμικά από το τέλος του 2028.
Στη δημιουργία σημαντικής αξίας για τους μετόχους στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), Γιάννης Παράσχης, κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία ενέκρινε τη διανομή του συνόλου των καθαρών κερδών του 2024, ήτοι 235,86 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 0,7862 ευρώ ανά μετοχή.
Μέσω του προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος, που για τη φετινή χρονιά θα ανέλθει ως 100 εκατ. ευρώ και επιπλέον ως 140 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία έτη, οι μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν μεταξύ μετρητών ή μετοχών.
Με τους δύο βασικούς μετόχους, δηλαδή AviAllinace και Υπερταμείο, να έχουν ήδη δηλώσει θετική πρόθεση, η διοίκηση του ΔΑΑ εκτιμά πως το ποσοστό συμμετοχής θα είναι πολύ υψηλό. Διατηρώντας το guidance για καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο έτη, όπως επισημάνθηκε, «η αυξημένη κερδοφορία που θα προκύψει από την απόδοση 15% πάνω στο νέο κεφάλαιο αεροπορικών δραστηριοτήτων θα ωφελήσει το σύνολο των μετόχων».
Συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, «οι μέτοχοι θα συμμετάσχουν και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του αεροδρομίου, ενισχύοντας την υγιή χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας, με δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA που δεν θα ξεπεράσει τις 3,5 φορές, παρά το πολύ μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων», είπε ο κ. Παράσχης.
Οι προβλέψεις για την κίνηση επιτάχυναν την επέκταση
Εντωμεταξύ, οι πρώτες ενδείξεις για την κίνηση της φετινής χρονιάς είναι θετικές, «παρά τα πολλά ερωτηματικά που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον», όπως σχολίασε ο κ. Παράσχης. Για τα επόμενα χρόνια, αναμένεται μεν συνεχής αύξηση της επιβατικής κίνησης, αλλά με μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις επιδόσεις του αεροδρομίου της Αθήνας, που κατέγραψε το 2024 αύξηση 24,5% συγκριτικά με το 2019, και των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που περιορίστηκαν στο +1,8%, ξεπερνώντας για πρώτη χρονιά τα προ πανδημίας επίπεδα.
«Αναμένουμε μονοψήφιο ποσοστό αύξησης για το σύνολο του έτους και έναν αντίστοιχα χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», προέβλεψε. Η εκτόξευση πάντως της τελευταίας διετίας, με το περσινό ιστορικό ρεκόρ στους 31,9 εκατ. επιβάτες, επισφράγισε την ανάγκη για επιτάχυνση της πρώτης επέκτασης του αερολιμένα, βάσει του εγκεκριμένου από το 2019 master plan.
«Η αύξηση της επιβατικής κίνησης, σε συνδυασμό με τα οφέλη της ενοποίησης των δύο φάσεων επέκτασης, όπως είχαν αρχικώς παρουσιαστεί, οδήγησαν στη στρατηγική αναθεώρηση του προγράμματος», εξήγησε ο επικεφαλής του ΔΑΑ, σημειώνοντας πως η επιτάχυνση του πλάνου παρέχει, με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο, τη δυνατότητα χρήσης ιδίων κεφαλαίων. Έχουν, επίσης, εξασφαλιστεί 800 εκατ. ευρώ τραπεζικής χρηματοδότησης, με ευνοϊκούς όρους, ενώ και το υπόλοιπο ποσό που θα απαιτηθεί θα προέλθει επίσης από δανεισμό.
Το πλάνο επέκτασης περιλαμβάνει τον υπερδιπλασιασμό των εμπορικών χώρων στα 34.000 τ.μ. έναντι περίπου 13.500 τ.μ. σήμερα (+150%), προσφέροντας μια ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική στο κομμάτι των μη αεροπορικών εσόδων, η οποία αναμένεται να γίνει σταδιακά αισθητή από το τέλος του 2028 κι έπειτα. Επί του παρόντος, είναι σε φάση ανάθεσης οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί της μεγάλης επέκτασης, που αφορούν τον Πολυώροφο Χώρου Στάθμευσης και τη νέα βορειοδυτικής πίστα. Κατά πληροφορίες, τα έργα, που είναι της τάξεως των 220 εκατ., θα αναλάβει το σχήμα ΤΕΡΝΑ – REDEX.
Ενδιαφέρον για την κινεζική αγορά
Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και της πολιτικής δασμών της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, το αεροδρόμιο της Αθήνας στρέφει το ενδιαφέρον του προς Ανατολάς. Αν και η κινεζική αγορά επιστρέφει με σχετικά αργούς ρυθμούς μετά την πανδημία, εκτιμάται ότι θα πάει καλύτερα τα επόμενα χρόνια.
Στις μέχρι σήμερα απευθείας πτήσεις από Πεκίνο και Σαγκάη αναμένεται να προστεθεί μία ακόμη περιοχή, όπως είπε ο κ. Παράσχης, χωρίς όμως να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Πέρα από τις ενέργειες του αεροδρομίου, απέδωσε πάντως την εκτόξευση των μεγεθών του ΔΑΑ και στην επένδυση εγχώριων και διεθνών αερομεταφορέων στην αγορά της πρωτεύουσας. Ειδικότερα, πέρσι, οι εγχώριοι αερομεταφορείς (AEGEAN, Olympic Air, SKY express) κατέγραψαν υψηλή μονοψήφια αύξηση προσφερόμενων θέσεων, ενώ για τους διεθνείς αερομεταφορείς αυτή κινήθηκε πέριξ του 18%.
Ερωτηθείς, δε, σχετικά με την μετοχική τοποθέτηση της AEGEAN και του προέδρου της Ευτύχη Βασιλάκη στον ΔΑΑ, ο κ. Παράσχης περιορίστηκε να υπογραμμίσει τη σημασία της θετικής αξιολόγησης της πορείας του αεροδρομίου από αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες υπάρχει στενή συνεργασία, δείχνοντας εμπιστοσύνη και στην μερισματική του πολιτική.
Άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο επένδυσης και σε άλλα αεροδρόμια, καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «μπορούμε να εξετάσουμε και άλλα αεροδρόμια και θα το κάνουμε με ζέση και λεπτομέρεια όπως κινούμαστε πάντα».