ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Ναι» από SSM για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου του σχεδίου «Ηρακλής»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και των επικεφαλής των τραπεζών έγινε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα του RWA και τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Δεκτό μετά από πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις έγινε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την εποπτική αντιμετώπιση των senior τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής, ως μηδενικού κινδύνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και των επικεφαλής των τραπεζών έγινε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα του RWA και τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας εξέλιξης καθώς ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των πωλήσεων μεγάλων τιτλοποιήσεων  μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων, «Ηρακλής», μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά.

Σημειώνεται ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) εδώ και μήνες είχε εγείρει αντιρρήσεις στο αίτημα των ελληνικών τραπεζών για την στάθμιση ως μηδενικού κινδύνου (Risk Weigthed Asset) των τίτλων που θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές ως μηδενικού κινδύνου εγγυήσεις μιας χώρας που δεν βρίσκεται σε επίπεδο investment grade. Ο επόπτης, προκειμένου να δεχθεί ως μηδενική τη στάθμιση κινδύνου, είχε ζητήσει εδώ και αρκετούς μήνες την κάλυψη των εγγυήσεων του Δημοσίου με μετρητά από το μαξιλάρι ρευστότητας.

Ακολούθησε σκληρή διαπραγμάτευση με την Τράπεζα της Ελλάδος να καταθέτει αναλυτικό τεχνικό υπόμνημα με σειρά επιχειρημάτων για τους λόγους που η ΕΚΤ θα έπρεπε να δεχθεί τους senior τίτλους που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής ως μηδενικού κινδύνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, το οποίο τελικά αποδέχθηκε ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία, ήταν ότι δεν μπορεί η ΕΚΤ να αποδέχεται ως μηδενικού κινδύνου δάνεια που έχουν την κρατική εγγύηση και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει ως μη μηδενικού κινδύνου senior τίτλους που θα εκδοθούν με βάση καλής ποιότητας προβληματικά δάνεια και οι οποίοι θα έχουν την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι τη ευθύνη της διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς είχαν δυο στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος: ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, σύμβουλος της ΤτΕ και μέλος του Supervisory Board του SSM και η κ. Σίσσυ Παπαγιαννίδη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας, που είναι αναπληρωματικό μέλος, τα οποία χθες δέχθηκαν τα συγχαρητήρια των επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank_building
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται ο Ηρακλής ΙΙΙ για τις… ουρές «κόκκινων» δανείων ύψους 3,5 δισ.

Με την εκ νέου ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, με έμφαση σε αυτή τη φάση στις μικρότερες τράπεζες, όπου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλός.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Οι φιλοδοξίες του 5ου πυλώνα και η πραγματικότητα των αριθμών

Η συγχώνευση Attica - Παγκρήτιας δημιουργεί ένα σχήμα με αξιόλογο αποτύπωμα, ωστόσο η απόσταση που το χωρίζει από τις συστημικές τράπεζες παραμένει χαώδης. Πού μπορεί να κάνει τη διαφορά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση «κόκκινων» δανείων κατά 1,2 δισ. για πρώτη φορά από τον Μάρτιο 2016

Το «κοκκίνισμα» δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου και η πίεση σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων, οι κύριοι λόγοι για την αύξηση των NPEs το α ‘τρίμηνο στα 11,1 δισ. από 9,94 δις. τον Δεκέμβριο. Γιατί δεν ανησυχούν οι τράπεζες.