Εδώ και σχεδόν εφτά χρόνια, η εταιρεία DownVillage που εδρεύει στον Βόλο μαγειρεύει... καινοτομία, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές καλλιέργειας και upcycling μοντέλων επεξεργασίας και τυποποίησης δημιουργώντας νέες γευστικές προτάσεις με «πρωταγωνιστή» το μαύρο σκόρδο, με προσδοκία να κατακτήσει ισχυρή θέση στην αγορά των υπερτροφών.
Η παραγωγική αρχή της DownVillage έγινε το 2013, στο Κατηχώρι, ωστόσο από το 2018 πραγματοποιήθηκε μετεγκατάσταση στο Βόλου όπου πλέον λειτουργεί η παραγωγική μονάδα.
Όπως εξηγούν οι δημιουργοί της DownVillage, Γρηγόρης Χέλμης και Παναγιώτης Γανωτής, το μαύρο σκόρδο προέρχεται από το λευκό σκόρδο, το οποίο με μια φυσική διαδικασία χωρίς πρόσθετα και χημικά καραμελώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασίες για περίπου 40 μέρες.
Η διαδικασία της καραμελοποίησης έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από την αλλαγή του χρώματος, να αλλάζει και την υφή και τη γεύση, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τη θρεπτική αξία και τα ευεργετικά οφέλη του σκόρδου.
Η φιλοσοφία της δραστηριότητας κινείται στον άξονα της καθετοποίησης και των βέλτιστων πρακτικών παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο τόσο οι συνεργασίες με τους παραγωγούς για την προμήθεια πρώτων υλών που εστιάζουν στις περιοχές του Ριζόμυλου στο Βόλο, στο Πλατύκαμπο στη Λάρισα και στη Νέα Βύσσα στον Εβρο, βασίζονται σε συγκεκριμένα πρότυπα, όσο και η ανάπτυξη του μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος δημιουργήθηκε με την μέθοδο επαναχρησιμοποίησης προϊόντων.
Στις εγκαταστάσεις της DownVillage παράγονται: μέλι με μαύρο σκόρδο, πάστα μαύρου σκόρδου, «χαβιάρι» μαύρου σκόρδου, κέτσαπ μαύρου σκόρδου, σκελίδες μαύρου σκόρδου και ένα starters kit (που περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς κωδικούς από τους αναφερόμενους σε μικρότερες ποσότητες).
Ταυτόχρονα, η DownVillage συνεργάζεται με άλλους παραγωγούς για τους κωδικούς σαλαμιού με μαύρο σκόρδο και μέλι με ταχίνι και μαύρο σκόρδο καθώς και με παραδοσιακό τυροκομείο κοντά στην Ουτρέχτη στην Ολλανδία για την παραγωγή γκούντα με μαύρο σκόρδο, αλλά και με τυροκομείο στην Κοζάνη όπου ετοιμάζεται κεφαλογραβιέρα με μαύρο σκόρδο, καθώς και με τυροκομείο στη Μαγνησία για την παραγωγή μαυροσκορδάτου κασεριού.
Πέρα από την παρουσία των προϊόντων της DownVillage σε ντελικατέσεν σημεία πανελλαδικά, το μαύρο σκόρδο ετοιμάζεται να μπει και στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ, με την αρχή να έχει ήδη γίνει στην αλυσίδα Χαλκιαδάκης.
Εξαγωγικά, πέρα από την αγορά της Ολλανδίας όπου η DownVillage τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, στο επίκεντρο βρίσκεται η Β. Ευρώπη ενώ γίνονται επαφές και σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ινδία.