Μετά από μια περίοδο ταχύρυθμης ανάπτυξης η Quest αναζητεί τρόπους για να αυξήσει την κερδοφορία της, με τον όμιλο να αναζητεί σε Πληροφορική και εξωτερικό τη διέξοδο και τη διοίκηση να κάνει λόγο για ήπια αύξηση των μεγεθών τη φετινή χρονιά.
Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η διοίκηση του ομίλου Quest στο χθεσινό call των αναλυτών αναφέροντας ότι αναμένεται ήπια άνοδος στον κύκλο εργασιών, τη λειτουργική κερδοφορία, και την προ φόρων κερδοφορία, με τον όμιλο να συνεχίζει να εξετάζει την επέκταση σε δραστηριότητες που μπορούν να ενισχύσουν την κερδοφορία του ενώ στοχεύει να προχωρήσει και σε νέες εξαγορές μέχρι το τέλος του έτους.
Η Πληροφορική, με έσοδα 119,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο σημειώνοντας αύξηση 17% έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου, θα συνεχίσει να ενισχύει τα έσοδα του ομίλου και το αποτύπωμά του στο εξωτερικό, με την αύξηση της δραστηριότητας να προέρχεται κυρίως από την υλοποίηση μεγάλων έργων του ελληνικού Δημοσίου. Εξίσου σημαντική με την Πληροφορική είναι η εκτός συνόρων παρουσία του ομίλου, με την Ρουμανία και την Κύπρο να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς η Quest στοχεύει στην ενίσχυση των θυγατρικών της από άποψη υποδομών και διαθέσιμων πόρων, θέλοντας να πετύχει την περαιτέρω επέκτασή τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Info Quest Technologies Romania πέτυχε σημαντική αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 (+419% σε ετήσια βάση), φτάνοντας τα 27,8 εκατ. ευρώ τζίρο, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις.
Με οδηγό την Πληροφορική
Το δυνατό χαρτί του ομίλου θα αποτελέσει ο τομέας της Πληροφορικής όπου αναμένεται να υπάρξει ισχυρή αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας, προερχόμενη τόσο από την έντονη ζήτηση που υπάρχει από Ελλάδα και το εξωτερικό σύμφωνα με τη διοίκηση της Quest, με το ανεκτέλεστο να ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει η εταιρεία, ο δημόσιος τομέας των έργων πληροφορικής αναμένεται να ενισχυθεί από τις επενδύσεις που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αρχίσει να αποτυπώνεται την επόμενη διετία στα έσοδα του ομίλου. Επίσης, και στον ιδιωτικό τομέα παραμένει πολύ υψηλή η ζήτηση για αυτοματοποίηση και ψηφιακό μετασχηματισμό με την τάση αυτή να συνεχίζεται με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη διετία.
Στο πρώτο εξάμηνο, η Unisystems, που έχει επικεντρωθεί στην επέκταση του αποτυπώματός της εκτός συνόρων, σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 18% έναντι του αντίστοιχου περσινού φτάνοντας τα 120 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα από δραστηριότητες στο εξωτερικό να ενισχύονται κατά 9% φτάνοντας τα 55,5 εκατ. ευρώ αποτελώντας το 46% των συνολικών εσόδων της εταιρείας και το 55% των εσόδων από υπηρεσίες.
Η εταιρεία είχε επίσης σημαντικές επιτυχίες με συμβασιοποίηση μεγάλων έργων πληροφορικής στον Τραπεζικό Τομέα και στην Ενέργεια. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, με τα έργα του RRF να αποτελούν το 37% των συνολικών εσόδων από το Δημόσιο Τομέα, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
Για τα χαμηλά περιθώρια κέρδους που παρουσιάζει η Unisystems τη φετινή χρονιά παρά τα εντυπωσιακά νούμερα που καταγράφει, ο CFO του ομίλου Μάρκος Μπιτσάκος ανέφερε πως τα μεγέθη της εταιρείας διαφοροποιούνται κάθε χρόνο καθώς έχει διαφορετικού τύπου έργα να εκτελέσει. «Αυτή την περίοδο κάποια από τα προϊόντα που έχει να παραδώσει η Unisystem τρέχουν με χαμηλό περιθώριο κέρδους, και επιπλέον τρέχει ορισμένα μεγάλα έργα που θα ενισχύσουν τις ροές εσόδων αλλά έχουν χαμηλά περιθώρια κέρδους καθώς μεγάλο μέρος τους αποτελείται από hardware», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, συνεχίζει να αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογικές λύσεις και λογισμικό που είναι συμπληρωματικό με τις δραστηριότητες της UniSystems, και προχωράει στην ανάπτυξη νέων λύσεων που θα ενισχύσουν την παρουσία της εντός και εκτός συνόρων. Η καλή πορεία του πρώτου εξαμήνου προβλέπεται να συνεχιστεί για τη Unisystems με την ανάπτυξη να αναμένεται να προέλθει από όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία και κυρίως τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και τον Τομέα της Ενέργειας.
Ήπια ανάπτυξη σε όλους τους τομείς μέχρι το τέλος του 2024
Στον τομέα της εμπορικής δραστηριότητας εκτιμάται πως θα υπάρξει ήπια αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2023. Η κερδοφορία αναμένεται να, λόγω πίεσης του μικτού περιθωρίου, και των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων (υψηλού Euribor). Όπως ανέφερε η διοίκηση της Quest, οι πωλήσεις στους πρώτους μήνες του 2024 μπορεί να μην ήταν υψηλές, ωστόσο η εταιρεία υπεραπέδωσε έναντι του ανταγωνισμού με υψηλότερες πωλήσεις σε χονδρική και λιανική. Παρόλα αυτά η κερδοφορία αναμένεται να βρεθεί υπό πίεση και στα ίδια περίπου επίπεδα, κυρίως εξαιτίας των αλλαγών που επέβαλλε η Apple και μείωσαν το μικτό περιθώριο κέρδους, αλλά και η πτώση των πωλήσεων στην αγορά κλιματισμού.
Σύμφωνα με την διοίκηση της Quest, τις πωλήσεις έπληξε το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών όπως πέρυσι, και παρά την άνοδο των πωλήσεων που υπήρξε στο δεύτερο τρίμηνο, αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να καλύψει τη διαφορά. «Ωστόσο αν κάνετε τους υπολογισμους, θα δείτε ότι στο δεύτερο τρίμηνο που τα μεγέθη ήταν πιο ισχυρά, το περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε έναντι της περσινής χρονιάς αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό» επισήμανε ο CFO του ομίλου Quest Μάρκος Μπιτσάκος που υπογράμμισε ότι υπάρχει αισιοδοξία πως στο επόμενο διάστημα οι πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους θα βελτιωθούν καθώς καταγράφεται αύξηση της ζήτησης από τα τέλη του δευτέρου τριμήνου.
Στον τομέα των ταχυμεταφορών, η ACS κατέγραψε θετική πορεία όσον αφορά τα έσοδα και την κερδοφορία της, λαμβάνοντας ώθηση και από τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο, διευρύνοντας τα μερίδια αγοράς της παρά την ασθενική αύξηση που υπήρξε στην αγορά. Η διοίκηση της Quest εκτιμά πως μέχρι το τέλος του 2024 θα συνεχιστεί η ήπια ανάπτυξη των μεγεθών της, ενώ θα συνεχιστεί το επενδυτικό πλάνο ενδυνάμωσης του last mile με την επέκταση των smart lockers σε περισσότερα από 1.000 μέχρι τις αρχές του 2025. Η αγορά πηγαίνει καλύτερα και η ACS είναι καλά τοποθετημένη για να αυξήσει τα μεγέθη της ενώ συνεχίζει τις επενδύσεις της που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητά της. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργατζής, «εκτιμούμε πως η ACS κερδίζει μερίδια αγοράς, αλλά η αγορά ακόμα δεν έχει ισχυρή ανάπτυξη. Αν το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξηθεί στη συνέχεια όπως και προβλέπουμε, εξαιτίας της χαμηλής διείσδυσής του στην Ελλάδα έναντι των ευρωπαϊκών χωρών , θα συνεχίσουμε να βλέπουμε βελτιωμένα μεγέθη».
Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα έσοδα και η κερδοφορία λόγω των νέων επενδύσεων και υπό την προϋπόθεση φυσιολογικών κλιματικών συνθηκών όσον αφορά στην ηλιοφάνεια. Η εταιρεία, μετά και την ολοκλήρωση εξαγορών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 4,9 MW κατά 2024, αύξησε περαιτέρω την ισχύ του χαρτοφυλακίου της, το οποίο πλέον ανέρχεται σε 39,2MW.