Διασπορά κινδύνου σε πληθώρα κλάδων που η πανδημία έφερε θετικά στο προσκήνιο, ισχυρά ταμιακά διαθέσιμα, στοχευμένες επενδύσεις, ισχυρή διοίκηση αλλά και διεκδίκηση σημαντικών projects όπως αυτό των ταυτοτήτων αλλά και έργων πληροφορικής του δημοσίου μέσω της πολύ εξειδικευμένης θυγατρικής Unisystems, συνθέτουν το… παζλ αυτού του πολυσχιδούς ομίλου.
Ο λόγος για τον όμιλο Quest Συμμετοχών που είναι ένας από τους πλέον πολυσύνθετους του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο οποίος ανακοίνωσε χθες νέο ρεκόρ αποτελεσμάτων στη 40χρονη ιστορία του, βάζοντας πλέον πλώρη για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. και τον FTSE 25. Ο όμιλος έχει παρουσία σε τομείς όπως είδη πληροφορικής (μέσω των iSquare και iStorm), υπηρεσίες πληροφορικής (μέσω της Unisystems), ταχυμεταφορές (μέσω της ACS), ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (μέσω της Quest Energy), ενώ αποσχίστηκε ο κλάδος των ακινήτων, δημιουργώντας την Briq Properties η οποία εισήλθε αυτόνομα στο Χ.Α. στις 31 Ιουλίου του 2017.
Συνάμα, μέσω της θυγατρικής Clima Quest Μ.Α.Ε. έχει αναλάβει την αποκλειστική διανομή στην ελληνική αγορά του συνόλου των προϊόντων κλιματισμού του διεθνούς οίκου GREE, ενώ εισέρχεται και στο χώρο των λευκών συσκευών μέσω της Γ.Ε. Δημητρίου. Η τελευταία είναι επίσημος αντιπρόσωπος σημαντικών brands όπως τα Τoyotomi, IZOLA, Kerosun, Singer κ.α.
Με κεφαλαιοποίηση στα 513 εκατ. ευρώ και τη μετοχή όχι μακριά από τα ιστορικά υψηλά των 15,20 ευρώ που βρέθηκε στις 3 Αυγούστου 2021, η Quest Συμμετοχών είναι πρώτη επιλαχούσα μετοχή στον FTSE 25 και ως φαίνεται σε μια από τις επόμενες αναθεωρήσεις του δείκτη, θα αποτελέσει μέλος του.
Η Quest έχει κεφαλαιοποίηση σταθερά πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ εδώ και πολλούς μήνες, είναι η πρώτη σε αποτίμηση στον Mid Cap με δεύτερη τη Cenergy Holdings, ενώ ξεπερνά και μετοχές του FTSE 25 όπως Ελλάκτωρ, Aegean Airlines, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ. Η μετοχή της Quest έχει σταθερά καλή πορεία όλα τα τελευταία χρόνια χωρίς εξάρσεις και ακραίες εξαλλοσύνες, ενώ ενισχύεται σε ποσοστό 37,42% το 2021. Παράλληλα, καταγράφει ράλι 1.100% την τελευταία πενταετία, στη διάρκεια της οποίας ο όμιλος άλλαξε ολοσχερώς την εικόνα του.
Παρ’ ότι τον Οκτώβριο του μακρινού 1999 η μετοχή είχε κλείσει και πάνω από τα 16 ευρώ, εντούτοις τα σημερινά της επίπεδα αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει κάνει σημαντικές χρηματικές διανομές, μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, ενώ έχει διανείμει και δωρεάν μετοχές της θυγατρικής BriQ Properties.
Υπερδιπλασιασμός κερδοφορίας στο πρώτο εξάμηνο
Στα 447,5 εκατ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος της εισηγμένης στο εξάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 47,2% σε ετήσια βάση, κέρδη EBITDA 39,3 εκατ. ευρώ (+44,6%) και κέρδη προ φόρων 30,4 εκατ. ευρώ (+94,1%) και καθαρά κέρδη 23,39 εκατ. ευρώ (+111,9%). Μέσα στο πρώτο εξάμηνο η Quest Holdings υπέγραψε συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της στις εταιρείες Cardlink A.E. και Cardlink One A.E., η ολοκλήρωση της οποίας τελεί υπό τον όρο και την προϋπόθεση της έγκρισης των Κεντρικών Τραπεζών Ελλάδος και Βελγίου. Η πώληση της δραστηριότητας αυτής θα αποφέρει έκτακτο κέρδος στον όμιλο 87 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται να περιληφθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του 2021.
Η καθαρή δανειακή θέση (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) του ομίλου διαμορφώθηκε σε 20,6 εκατ. έναντι - 10,2 εκατ. στις 31/12/2020. Η μεταβολή από τις 31/12/2020, οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κεφαλαίου κίνησης, τάση που παρατηρείται κάθε χρόνο κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Οι επενδύσεις στο Α΄ εξάμηνο 2021 ανήλθαν σε 8,57 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητα αυτών να κατευθύνεται στις υποδομές του κλάδου ταχυδρομικών υπηρεσιών. H ρευστότητα παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης ύψους 170 εκατ. ευρώ περίπου.
Τα αποτελέσματα ανά δραστηριότητα
Στην εμπορική δραστηριότητα, που κυρίως αφορά προϊόντα πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest), το πρώτο εξάμηνο του 2021 σημειώθηκε ισχυρή διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+71,2%), ενώ τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν (+155,9%) σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ουσιαστικά πρόκειται για σύγκριση δυο διαφορετικών εποχών, πριν και μετά την πανδημία Covid -19, με κύριο χαρακτηριστικό την ενίσχυση της ζήτησης σε προϊόντα πληροφορικής και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Στις υπηρεσίες πληροφορικής (Uni Systems) σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+22,1%), υπερδιπλασιασμός στην προ φόρων κερδοφορία (+135,2%) και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους. Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής αυξάνεται, καθώς επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στις ταχυδρομικές υπηρεσίες μέσω της (ACS Courier) καταγράφηκε βελτίωση στις πωλήσεις (+16,2%), η οποία συνοδεύτηκε από μεγαλύτερη αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας (+40,6%). Η κερδοφορία της ACS φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με πέρυσι λόγω και έκτακτων κερδών που οφείλονται σε αντιστροφή παλαιότερων προβλέψεων που ενισχύουν την EBT κερδοφορία κατά περίπου 760 χιλ. ευρώ και τη μετά φόρων κερδοφορία κατά περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.
Εκτιμήσεις για το σύνολο του ’21 και η επίδραση της πανδημίας
Οι περισσότερες εταιρείες του ομίλου προσαρμόστηκαν γρήγορα στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και τα μεγέθη τους παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το 2020. Από τα έως τώρα στοιχεία διαφαίνεται ότι οι περισσότεροι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιείται ο Όμιλος (πληροφορική, ταχυμεταφορές, ηλεκτρονικό εμπόριο) ενισχύονται από τις νέες καταναλωτικές συνήθειες που διαμορφώνονται στη μετά Covid εποχή.
- Εμπορική Δραστηριότητα: Παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση τόσο των προϊόντων πληροφορικής, όσο και του ηλεκτρονικού εμπορίου, που είναι οι κύριες δραστηριότητες του κλάδου. Εκτιμάται ισχυρή διψήφια αύξηση εσόδων στο σύνολο του 2021 με ηπιότερο όμως ρυθμό από αυτόν που εμφανίζεται στο Α’ εξάμηνο.
- Υπηρεσίες Πληροφορικής: H δραστηριότητα της Uni Systems επηρεάζεται θετικά από τις συνθήκες αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών πληροφορικής κατά το 2021. Εκτιμάται διψήφια αύξηση εσόδων, προερχόμενη κυρίως από τη συνέχιση της ζήτησης για τις υπηρεσίες της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αντίστοιχη αύξηση των κερδών EBT.
- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: Προβλέπεται αύξηση των εσόδων προερχόμενη κυρίως από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, η οποία θα συνεχίσει να αυξάνεται σε ηπιότερο ρυθμό από την αύξηση του Α’ εξαμήνου. Η εταιρεία συνεχίζει τις αναπτυξιακές επενδύσεις της σε υποδομές, κυρίως στο νέο κέντρο διαλογής στο Αιγάλεω Αττικής, που θα ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2021. Κύριος στόχος της εταιρείας, παράλληλα με τη δυνατότητά της να διακινεί περισσότερα δέματα ανά ημέρα, είναι να βελτιώσει την εμπειρία εξυπηρέτησης (customer experience) των καταναλωτών.
- Ηλεκτρονικές Συναλλαγές: Μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης και την άρση των περιορισμών, η εταιρεία έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας, με θετικές προοπτικές λόγω της αύξησης της χρήσης των υπηρεσιών της. Για το 2021 προβλέπεται αύξηση των εσόδων προερχόμενη κυρίως από την αύξηση των συναλλαγών και νέα έργα. Παράλληλα εκτιμάται διψήφια αύξηση της κερδοφορίας, λόγω και του περιορισμού των επιβαρύνσεων του 2020, που προκάλεσε η συμφωνία ανανέωσης της συνεργασίας με τις τράπεζες.
- Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές: H παραγωγή και η διάθεση ενέργειας προερχόμενη από φωτοβολταϊκά συστήματα, συνεχίζεται κανονικά. Για το 2021 οι εκτιμήσεις προβλέπουν ήπια ανάπτυξη, προερχόμενη κυρίως από τις επενδύσεις του 2020. Οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη θα προέλθει από νέες επενδύσεις.
Για το σύνολο του 2021 σε επίπεδο ομίλου, με βάση τα διαθέσιμα έως σήμερα στοιχεία, εκτιμάται ότι η αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων, των λειτουργικών κερδών EBITDA και της προ φόρων κερδοφορίας, θα είναι διψήφια σε σχέση με το 2020, πιθανότατα σε χαμηλότερο ποσοστό, σε σχέση με τα αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου 2021.