ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ψάχνει τα επόμενα deals ο όμιλος Quest, έντονο ενδιαφέρον για Μπενρουμπή

Υπάρχουν συζητήσεις για την Μπενρουμπή, είναι μια επιτυχημένη δραστηριότητα, τόνισε ο Θ. Φέσσας. Τι είπε για την ACS, τον τομέα Πληροφορικής και την επέκταση στη Ρουμανία με την Xiaomi.

Σε δημιουργικό αναβρασμό βρίσκεται ο όμιλος Quest που αναζητά επιχειρηματικές ευκαιρίες, μπαίνει σε νέες αγορές, ενώ παράλληλα οδεύει για μια ακόμα κερδοφόρα χρονιά με ενισχυμένα μεγέθη, έχοντας ως οδηγούς την Πληροφορική και την επέκταση στη Ρουμανία. Ο όμιλος Quest, αν και δεν κατάφερε να αποκτήσει την Κωτσόβολος, δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο εισόδου στη λιανική, και συνεχίζει να εξετάζει την επέκταση σε δραστηριότητες που μπορούν να ενισχύσουν την κερδοφορία του.

«Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στην ελληνική αγορά και σαν εταιρεία συμμετοχών εξετάζουμε διάφορα ενδεχόμενα και πιθανές συνέργειες γιατί δημιουργούμε οικονομίες κλίμακος», σημείωσε ο πρόεδρος της Quest Θ. Φέσσας κατά τη διάρκεια της χθεσινής ΓΣ των μετόχων, αναφέροντας ότι ο όμιλος έχει στραμμένο το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Quest Συμμετοχών, Απόστολος Γεωργάτζης, σημείωσε πως «βλέπουμε περίπου 50 εταιρείες τον χρόνο. Είναι μια διαρκής συζήτηση το ενδιαφέρον μας για άλλες εταιρείες και άλλων επιχειρήσεων για τις δικές μας», ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε μια πολύ καλή χρηματοοικονομική θέση και διαθέσιμα κεφάλαια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, κάτι που μας επιτρέπει να αναζητούμε ευκαιρίες για εξαγορές που θα μας δώσουν ανάπτυξη».

Ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι η Πληροφορική θα οδηγήσει τον όμιλο σε νέα ιστορικά υψηλά και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε την ευτυχή συγκυρία να έχουμε αυτή τη στιγμή την μεγαλύτερη ίσως εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής στην Ελλάδα, τη Unisystems. Την αναπτύσσουμε οργανικά και ανόργανα». Ανέφερε πως αποτελεί κύριο στόχο η ανάπτυξη στο εξωτερικό καθώς από εκεί προέρχεται περισσότερο από το 50% των εσόδων της και «εκεί οι ευκαιρίες είναι πολύ καλύτερες από το πλαίσιο που διαμορφώνει το RRF στην Ελλάδα».

Επέκταση σε νέες δραστηριότητες και η ACS

«Είμαστε θετικοί στο να κοιτάζουμε διάφορες περιπτώσεις που θα μας βοηθούσαν να επεκταθούμε σε δραστηριότητες που έχουν καλύτερα περιθώρια κέρδους από τα παραδοσιακά περιθώρια των ειδών τεχνολογίας», σημείωσε ο κ. Γεωργάτζης.

«Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες, σε άλλους τομείς. Το retail είναι μια επέκταση που είχαμε συζητήσει σε μια προηγούμενη ΓΣ. Είναι ένας τομέας που εξετάζουμε το πώς θα βγούμε περισσότερο στον καταναλωτή. Αλλά δεν είναι ο μόνος τομέας που κοιτάμε» πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής της Quest.

Για την περίπτωση εξαγοράς της Μπενρουμπή που έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι «υπάρχουν συζητήσεις. Είναι μια πετυχημένη δραστηριότητα», ενώ ο κ. Γεωργάτζης σημείωσε πως είναι μια εταιρεία με καλύτερα περιθώρια κέρδους από την Quest και «σε αυτό το πλαίσιο είναι στα ενδιαφέροντά μας».

Η ACS παραμένει το «αντικείμενο του πόθου πολλών αγοραστών» όπως σημείωσε ο κ. Φέσσας που τόνισε ότι «αποτελεί την καλύτερη εταιρεία από άποψη απόδοσης για τον όμιλο» και δήλωσε ότι η Quest έχει καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων για ενδεχόμενη πώλησή της, καθώς «όταν μια εταιρεία έχει φτάσει πολύ ψηλά στην αγορά σαφώς και γίνεται στόχος πολυεθνικών ομίλων». Ωστόσο, μετά από τρία χρόνια, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ευτυχής κατάληξη, με τον κ. Φέσσα να δηλώνει πως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. «Το συζητάμε τόσο καιρό που τελικά μπορεί ξαφνικά να γίνει κάτι ή να μην γίνει και ποτέ», ανέφερε, σημειώνοντας πως «όταν υπάρξει και το κατάλληλο deal θα προχωρήσουμε».

«Είμαστε όμιλος συμμετοχών, και κάθε συμμετοχή μας τη δουλεύουμε και την αναπτύσσουμε σαν να την έχουμε εφ’ όρου ζωής, αλλά σαφώς όταν έρχεται μια ελκυστική πρόταση και οι συνθήκες είναι κατάλληλες, διαπραγματευόμαστε και κοιτάμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους και την εταιρεία και να πάμε παρακάτω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με οδηγό την Πληροφορική σε ενισχυμένα μεγέθη το 2024

Παρά το γεγονός ότι η εικόνα του πρώτου τριμήνου δεν ήταν καλή για τον όμιλο που κατέγραψε μείωση της κερδοφορίας του, οι εκτιμήσεις της διοίκησης της Quest είναι αισιόδοξες για το 2024. «Ήδη στο ξεκίνημα του δευτέρου τριμήνου είχαμε ένα πολύ καλό μήνα τον Απρίλιο, με την πρόβλεψη μας για το σύνολο του έτους να βελτιώνεται» υπογράμμισε ο κ. Γεωργατζής που σημείωσε ότι ήδη στο δεύτερο τρίμηνο, ο όμιλος ισοσκέλισε την πτώση των κερδών του πρώτου τριμήνου.

Η διοίκηση της Quest εκτιμά πως και οι τέσσερις τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τα περσινά ρεκόρ, συνεχίζοντας την πορεία ανάπτυξης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, με τον κλάδο της Πληροφορικής  να καταγράψει την μεγαλύτερη ζήτηση. Νέες δραστηριότητες και η επέκταση στη Ρουμανία μέσω της Xiaomi πρόκειται να αποτελέσουν επίσης πυλώνες της ανάπτυξης της Quest, με τους τομείς πλην της Πληροφορικής να καταγράφουν μια μέτρια ανάπτυξη, αλλά να υπεραποδίδουν έναντι της αγοράς.

Ειδικότερα, με ένα ανεκτέλεστο της τάξης των 550 εκατ. ευρώ, η Quest αναμένει πως οι υπηρεσίες Πληροφορικής θα καταγράψουν την μεγαλύτερη άνοδο από τους τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου, φτάνοντας σε υψηλά διψήφια, εξαιτίας της ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Μπορώ να πω ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά» ανέφερε ο κ. Γεωργάτζης σημειώνοντας ότι υπάρχουν και σημαντικές προοπτικές από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αρχίσουν να τρέχουν πιο έντονα τα επόμενα χρόνια.

Οι εμπορικές δραστηριότητες του ομίλου αν και έχουν επιβραδύνει από την εκρηκτική άνοδο που είχαν σημειώσει την περίοδο της πανδημίας, αναμένεται πως θα έχουν μια ήπια ανάπτυξη εσόδων σε πωλήσεις και λειτουργική κερδοφορία, και τα κέρδη προ φόρων να αναμένεται να είναι χαμηλότερα στο πρώτο εξάμηνο.

Ωστόσο, η διοίκηση εξέφρασε την αισιοδοξία της πως θα επανέλθουν οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης καθώς σταδιακά θα υπάρξει η ανανέωση των προϊόντων που είχαν αγοραστεί την περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα η επέκταση στη Ρουμανία πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά τον τομέα των εμπορικών δραστηριοτήτων, καθώς η δραστηριότητα είναι ήδη κερδοφόρα όπως ανέφερε ο κ. Γεωργάτζης, και αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα στο εξωτερικό που θα δώσει τη δυνατότητα στη Quest να επεκταθεί στην πώληση περισσότερων προϊόντων εκτός Xiaomi.

Οι ταχυμεταφορές που είναι απόλυτα εξαρτώμενες από το ηλεκτρονικό εμπόριο το οποίο έχει επιβραδύνει μετά την πανδημία καθώς ο κόσμος επιστρέφει στα καταστήματα, αναμένεται να υπάρξει μια ήπια άνοδος των μεγεθών, καθώς ακόμα αναζητούνται οι σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης, σύμφωνα με την διοίκηση της Quest. Η διοίκηση σημείωσε πως είναι πιο έτοιμη από τον ανταγωνισμό σε περίπτωση που επιστρέψουν οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης που αναμένονται, και είναι σε θέση να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Την  ίδια στιγμή, οι ΑΠΕ αποτελούν μια αρκετά σταθερή δραστηριότητα για τον όμιλο, και συνεχίζει να αναπτύσσεται με ήπιους ρυθμούς και συνεχίζει να επεκτείνεται μέσα από νέες εταιρείες και εξαγορές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Quest Holdings
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Quest: Ψάχνει διέξοδο για την κερδοφορία σε Πληροφορική και εξωτερικό

«Φρένο» έχει τραβήξει η κερδοφορία της Quest με τον όμιλο να επηρεάζεται από τις μειώσεις τιμών της Apple. Αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει τα μεγέθη της εν μέσω ενός δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη λίστα προμηθευτών του NATO η UniSystems, «χτυπάει» έργα της Άμυνας

«Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει», τονίζει ο πρόεδρος και CEO Γιάννης Λουμάκης. Στο στόχαστρο έργα κυβερνοασφάλειας, προστασίας κρίσιμων υποδομών και ενεργειακής ασφάλειας.
Quest Holdings
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε νέες εξαγορές στοχεύει η Quest, όλα ανοικτά για πώληση της ACS

Ο όμιλος σκοπεύει να διαθέσει περί τα 15 εκατ. προς διερεύνηση νέων εξαγορών, ενώ επενδύει και στην ACS με στόχο να φτάσει τα 1.000 smart locker μέχρι τέλος του έτους. Μεγάλο ανεκτέλεστο δημόσιων έργων Πληροφορικής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Quest: Πτώση 13% των καθαρών κερδών το α' εξάμηνο, στα 21,13 εκατ. ευρώ

Σταθερή πορεία διατήρησε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο όμιλος Quest και με ώθηση από τις πωλήσεις iPhone ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 478,8 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 7%. Θετικές οι προοπτικές για μέχρι τέλος του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλώρη για την υψηλή κεφαλαιοποίηση βάζει η Quest Holdings με επιδόσεις ρεκόρ

Η μετοχή της εταιρίας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και αποτελεί ισχυρή υποψηφιότητα για ένταξη στον δείκτη FTSE 25. Πως υπερδιπλασίασε τα καθαρά κέρδη sτο πρώτο εξάμηνο και οι προοπτικές για το σύνολο του έτους.