«Η Lavipharm έχει περάσει από τη φάση της βιωσιμότητας στη φάση της εξέλιξης και της ανάπτυξης. Την περίοδο 2019-2023 διπλασιάσαμε τις πωλήσεις μας που πέρυσι έφτασαν σε ενοποιημένη βάση τα 57 εκατ. ευρώ. Πλέον στόχος μας για την επόμενη πενταετία είναι να διπλασιάσουμε και πάλι τις πωλήσεις μας».
Τα παραπάνω τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Lavipharm, Τηλέμαχος Λαβίδας, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.φ
Σε μία πρώτη πρόβλεψη για το τρέχον έτος, η διοίκηση εκτίμησε ότι θα κλείσει με τους ρυθμούς ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου. Ήτοι, αύξηση περίπου 10% στις πωλήσεις και 16% στα κέρδη EBITDA.
Η διοίκηση επανέλαβε τη δέσμευσή της για διανομή μερίσματος το 2025 από τα κέρδη της χρήσης του 2024. Δηλαδή μετά από 18 χρόνια, καθώς τελευταία φορά που είχε μοιράσει μέρισμα ήταν το 2007.
Η εταιρεία προχωρεί σε νέες επενδύσεις στην Παιανία για να μεγαλώσει την παραγωγική δυναμικότητά της στα διαδερμικά φάρμακα. Το 2023 «έπιασε» full capacity με 40 εκατ. patches.
Σημειώνεται πως η Lavipharm είναι η μοναδική φαρμακευτική που δραστηριοποιείται παραγωγικά στα διαδερμικά φάρμακα στην Ελλάδα και μια από τις τέσσερις σε όλη την Ευρώπη, με την κλονιδίνη για την υπέρταση, τη φεντανύλη ως ισχυρό αναλγητικό και τη νιτρογλυκερίνη για καρδιακές παθήσεις. Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διαθέτει το Betadine.
Σημαντική ώθηση στις πωλήσεις πέρσι έδωσε το διαδερμικό φάρμακο Catapresan (κλονιδίνη) για την υπέρταση που εξαγοράστηκε από την οικογένεια Λαβίδα μέσω της αύξησης κεφαλαίου και συνεισέφερε στις πωλήσεις του 2023 6,6 εκατ. ευρώ και EBITDA 3 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν πωλείται στην Ιταλία και στόχος είναι να επεκταθεί και σε 10 άλλες άλλες χώρες. Αυτή την περίοδο γίνονται συζητήσεις ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι συνεργάτες στις χώρες αυτές. Επίσης, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για να αδειοδοτηθεί και στην Ελλάδα. Το φάρμακο παράγεται στις εγκαταστάσεις της Lavipharm στην Παιανία.
Αναμένει ενίσχυση εσόδων από την εξαγορά τριών φαρμάκων
Η εταιρεία αναμένει επιπλέον έσοδα και από τις εξαγορές των φαρμάκων Lonarid N, Lonalgal και Flagyl. Τα δύο πρώτα έχουν εξαγοραστεί από την Boehringer και θα προσδώσουν ετήσιο τζίρο περίπου 8 εκατ. ευρώ και το Flagyl έχει εξαγοραστεί από τη Sanofi και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει ετήσιες πωλήσεις 1,4 εκατ. ευρώ. Τα δύο πρώτα διατίθενται στην αγορά από τον Μάιο και το Flagyl από τον Ιούνιο.
Για τη στρατηγική του 2024 η διοίκηση τόνισε πως θα επικεντρωθεί στους τομείς όπου έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (patches) και θα γίνει προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των εξαγωγών. Όπως επισήμανε ο οικονομικός διευθυντής Βασίλης Μπαλούμης για να βγάλει η εταιρεία κέρδος EBITDA 100.000 ευρώ στην Ελλάδα χρειάζεται να κάνει πωλήσεις 600.000 ευρώ, ενώ για να βγάλει το ίδιο κέρδος το εξωτερικό χρειάζεται μόλις 200.000 ευρώ τζίρο. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί και το χαρτοφυλάκιο των φαρμάκων στην Ελλάδα.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπαλούμης, το business plan έχει καταρτιστεί με τους σημερινούς όρους του clawback και του rebate, ασχέτως αν έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τον εξορθολογισμό και τη μείωσή τους με το υπουργείο Υγείας.
Σε ό,τι αφορά στη νέα δραστηριότητα, αυτή τη διανομή της θεραπευτικής κάνναβης, ο γενικός διευθυντής της Lavipharm Παναγιώτης Γιαννουλέας ανέφερε ότι η ιατρική κοινότητα έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη έχει συνάψει συμφωνία με την Tikun Europe για την διανομή της θεραπευτικής κάνναβης που παράγεται στην Κόρινθο.
Πρόκειται για ένα προϊόν με υψηλά περιθώρια κέρδους, χωρίς clawback και rebate, ενώ και ο ανταγωνισμός είναι ελεγχόμενος καθώς το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει τις εισαγωγές. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννουλέα είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, καθώς κάθε ασθενής πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση. Η εμπειρία από το εξωτερικό δείχνει πως στην αρχή υπάρχει μια σταθερότητα στις πωλήσεις μέχρι να ενημερωθούν οι γιατροί για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης αλλά μετά ακολουθεί έντονη ζήτηση.
Το 2023 o όμιλος Lavipharm εμφάνισε πωλήσεις 57,4 εκατ. (+27,2%), EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ (+72%) και καθαρά κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ το 2022. Τα κέρδη επηρεάστηκαν από τα χρηματοοικονομικά κόστη και τις αποσβέσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ του Catapresan. O καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 23 εκατ. ευρώ αλλά φέτος θα αυξηθεί λόγω των μεγαλύτερων επενδυτικών αναγκών.
Η τιμή διάθεσης των μετοχών στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου στο τέλος του 2022 ήταν 0,34 ευρώ και χθες ο τίτλος έκλεισε στα 0,87 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά τον Μάιο ξεπέρασε και το 1 ευρώ.
Η συνέλευση εξέλεξε νέο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο επανέρχεται η θέση του CEO, την οποία θα έχει ο Τηλέμαχος Λαβίδας. Πρόεδρος παραμένει ο Μηνάς Τάνες και τη νέα θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα Γενικός Διευθυντής της Lavipharm Παναγιώτης Γιαννουλέας.