Στα έργα πληροφορικής που άπτονται της αμυντικής βιομηχανίας στρέφει το ενδιαφέρον της η Unisystems, επιδιώκοντας να ανοίξει δουλειές με το NATO. Η εταιρεία του ομίλου Quest συνεχίζει την ανοδική της πορεία με «καύσιμο» τα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό που έχει αναλάβει, με τη διοίκησης να εκφράζει την αισιοδοξία της για τη φετινή χρονιά.
«Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems, Γιάννης Λουμάκης, αναφέροντας ότι η εταιρεία έχει ενταχθεί στη λίστα των εγκεκριμένων προμηθευτών του ΝΑΤΟ. Όπως τόνισε ο κ. Λουμάκης, η είσοδος της UniSystems στον κατάλογο προμηθευτών του NATO αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα για την είσοδο της εταιρείας σε αυτό τον νέο τομέα.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της UniSystems, το NATO αποτελεί έναν από το μεγαλύτερους αγοραστές υπηρεσιών Πληροφορικής, ενώ η εταιρεία, έχοντας το «διαβατήριο» του εγκεκριμένου προμηθευτή, στοχεύει να «χτυπήσει» και άλλα έργα στις χώρες της συμμαχίας. «Αναμένεται να πέσουν πάρα πολλά κονδύλια από την ΕΕ στον χώρο της άμυνας. Είτε σε ερευνητικά κέντρα, ή σε εταιρείες για να αναπτυχθούν. Θα δοθούν κονδύλια στα κράτη για αγορά εξοπλισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται για τη UniSystems.
Ο κ. Λουμάκης ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει ήδη μια εσωτερική μελέτη «για να δούμε ποιες λύσεις έχουμε να προσφέρουμε. Να δούμε τις μπορούμε να κάνουμε με τις δικές μας δυνατότητες». Στη συνέχεια θα προσπαθήσει να καλύψει τις ελλείψεις της με στρατηγικές συμφωνίες, ή με εξαγορές, «αν αυτό χρειαστεί για να μην χάσουμε χρόνο, δημιουργώντας από το μηδέν μια γραμμή παραγωγής πχ». Παράλληλα, η εταιρεία θα αναζητήσει και πιθανές συνεργασίες στη διεκδίκηση έργων, ωστόσο «πρώτα θέλουμε να χτίσουμε αυτά που έχουμε να προσφέρουμε εμείς».
Επισήμανε ότι η εταιρεία δεν θα στοχεύσει μόνο σε έργα λογισμικού. «Είναι επίσης το κομμάτι της κυβερνοασφάλειας, της προστασίας κρίσιμων υποδομών, της ενεργειακής ασφάλειας. Μας ενδιαφέρουν όλα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η ΕΕ έχει προϋπολογίσει ένα κονδύλι ύψους 20 δισ. ευρώ μόνο για έργα πληροφορικής στον τομέα άμυνας τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας τεράστιες προσδοκίες.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ έχει πολλά κονδύλια τα οποία θα αφιερώσει στο χώρο της άμυνας. Για χρόνια, η Ευρώπη δεν είχε οργανωμένο σχέδιο άμυνας και βιομηχανίας και είχε μείνει πολύ πίσω στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας. Ωστόσο έχει γίνει πλέον αντιληπτό στην Ευρώπη πως πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός και θεωρώ ότι η UniSystems πρέπει να κινηθεί δυναμικά στο χώρο αυτό», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της UniSystems.
Σε ανοδικούς ρυθμούς και μετά τα υψηλά του 2023
«Το 2023 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για τη Unisystem», σημείωσε ο κ. Λουμάκης. Η εταιρεία έκλεισε το 2023 με τζίρο που έφτασε τα 250 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο που ξεπέρασε το 22%. «Ήταν η μεγαλύτερη ανάπτυξη που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η UniSystems, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος στα επίπεδα κερδοφορίας», τόνισε.
Το 2023 για πρώτη φορά η ανάπτυξη εντός συνόρων ήταν μεγαλύτερη από εκείνη εκτός συνόρων, καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα στα 115 εκατ. ευρώ με αύξηση 25%. Εδώ λειτουργούν τα έργα του Δημοσίου, ενώ το εξωτερικό αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της Unisystems, με τα έσοδα να έχουν διπλασιαστεί την τελευταία πενταετία. Η εταιρεία έχει παρουσία σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σημειώνοντας 19% άνοδο και είναι πολύ ενεργή σε Κύπρο και Βρετανία.
Τα αυξημένα έσοδα προέρχονται και από τις τέσσερις βασικές αγορές που κινείται η εταιρεία, οι διεθνείς αγορές, ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός τομέας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός, καθώς και από την επένδυση στους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου που περιλαμβάνει λύσεις στις περιοχές Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Fintech, IT Consulting, Managed Services και Customer Experience. Κατά τη διάρκεια της τριετίας 2021-2023, τα έσοδα των ψηφιακών πυλώνων αυξήθηκαν κατά 96%, καθώς από 28 εκατ. ευρώ το 2021 έφτασαν στα 55 εκατ. ευρώ το 2023.
Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο των εσόδων της Unisystems, ειδικά μετά τη συμφωνία με τη Finastra που άνοιξε την πόρτα για μεγάλα έργα στο εξωτερικό. Ο κ. Λουμάκης έκανε αναφορά και σε δυο μεγάλα έργα στον τραπεζικό κλάδο που έχει αναλάβει η εταιρεία και αφορούν τη Garanti, θυγατρική της BBVA στη Ρουμανία και την Alpha Bank στη Βρετανία. Και τα δύο έργα αφορούσαν την αναβάθμιση των συστημάτων τους.
Επίσης η UniSystems έχει αναλάβει δύο πολύ σημαντικά έργα της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα έχει αναλάβει τον μετασχηματισμό των καταστημάτων της και επίσης σε ένα έργο ύψους 30 εκατ. ευρώ θα εκσυγχρονίσει τα δίκτυα SD LAN στα εργοστάσια της.
Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της UniSystems σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο στόχαστρο, ο κ. Λουμάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι μόνο το 14% των εσόδων της UniSystems προέρχεται από τον ελληνικό δημόσιο τομέα, γεγονός που υποδηλώνει οικονομική ανεξαρτησία από τον δημόσιο τομέα.
Συνολικά, στα 530 εκατ. ευρώ ανέρχεται το υπόλοιπο ανεκτέλεστο της UniSystems που αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερα από 900 ενεργά έργα.
Σε σχέση με το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της τεχνολογίας, ο κ. Λουμάκης τόνισε ότι αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις του κλάδου για το άμεσο μέλλον. «Τους εργαζομένους πλέον η κάθε εταιρεία πρέπει όχι μόνο να τους αναζητήσει προσεκτικά αλλά και να τους εκπαιδεύσει, αν θέλει να βρει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης» σημείωσαν στο BD στελέχη της διοίκησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το 2023 η UniSystems πραγματοποίησε περισσότερες από 200 νέες προσλήψεις, ξεπερνώντας πλέον τους 1.400 εργαζομένους σε Ελλάδα και εξωτερικό, με το εργατικό της δυναμικό να αποτελείται από 40 διαφορετικές εθνικότητες.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του προσωπικού, περιλαμβάνονται η αύξηση των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού, οι ακαδημίες εκμάθησης κώδικα, η εσωτερική εκπαίδευση, τα upskilling και reskilling, πρόγραμμα συστάσεων από συναδέλφους, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η επένδυση στην εξωστρέφεια.
Ο κ. Λουμάκης αναφέρθηκε και στον τομέα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας που πρακτικά είναι ο τομέας που θα φέρει την εταιρεία στην επόμενη μέρα της. Σημείωσε πως μέσω των δραστηριοτήτων του εν λόγω τομέα η εταιρεία έχει έρθει σε επαφή με την ερευνητική κοινότητα και κάνει προσπάθειες για τη εσωτερική διάχυση της κουλτούρας καινοτομίας.