Η διοίκηση της Austriacard (πρώην Inform Λύκος) κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών δεν έδωσε guidance για το 2024- κάτι που αναμένεται να κάνει μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου- αλλά ανέφερε πως οι προοπτικές σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται είναι θετικές. H αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη διοίκηση, συνεισφέρει όλο και περισσότερο στα έσοδα, ενώ στην Ελλάδα η εταιρεία είναι μέσα σε όλα τα έργα για την ψηφιοποίηση του κράτους με κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης.
Η αγορά των ΗΠΑ παραμένει προτεραιότητα για τον όμιλο και η διοίκηση αναμένει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η κρίση των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ που επηρέασε το δεύτερο εξάμηνο του 2023 φαίνεται να εξομαλύνεται και η ζήτηση για Secure Chip & Payment (παραγωγή καρτών) ενισχύεται. Tα έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου στην Ελλάδα θα δώσουν το 2024 έως και διπλάσιο τζίρο, από 15 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ. Η Austriacard έχει εξασφαλίσει έργα 80 εκατ, ευρώ που θα τρέξουν την επόμενη τριετία, ενώ θα διεκδικήσει αντίστοιχα έργα στη Ρουμανία και την Αυστρία.
Στο 10% η διασπορά της μετοχής
Οι αναλυτές ρώτησαν αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διασποράς της μετοχής με τη διοίκηση να αναφέρει πως η απόφαση αυτή ανήκει στον βασικό μέτοχο. Επισήμαναν όμως πως είναι αντιληπτό από όλους ότι με την ενίσχυση της διασποράς θα αυξηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα και θα επιτευχθεί ο στόχος για την είσοδο στη μετοχή και θεσμικών επενδυτών.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία εισήχθη στο ΧΑ τον Μάρτιο του 2023 όχι με δημόσια εγγραφή αλλά με διασυνοριακή συγχώνευση της αυστριακής Ausriacard και την ελληνικής Infom Λύκος. Στο νέο σχήμα ο Νίκος Λύκος έχει το 77% και άλλο ένα 13% ανήκει σε πρώην ιδιοκτήτες εταιρειών που εξαγοράστηκαν από την Austriacard και έλαβαν ως τίμημα μετοχές της, οι οποίες δεν προσφέρονται για trading.
Η Αustriacard δραστηριοποιείται σε 35 χώρες -σε εννέα από αυτές έχει παραγωγικές εγκαταστάσεις- σε τρεις τομείς: στην παραγωγή καρτών για τράπεζες (payment), στις ψηφιακές λύσεις και στις ψηφιακές μεταβλητές εκτυπώσεις για λογαριασμούς(εταιρειών ενέργειας, κινητής τηλεφωνίας κ.α. Το 2023 ο τομέας του payment συνεισέφερε στον τζίρο 223 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος τομέας περί τα 15 εκατ. ευρώ και ο τρίτος 112 εκατ. ευρώ.
Συνολικά το 2023 ο όμιλος εμφάνισε τζίρο 351 εκατ ευρώ αυξημένο κατά 13,5% σε σχέση με το 2022, ebitda 49,3 εκατ. ευρώ (+27%) και καθαρά κέρδη 17 εκατ. ευρώ (+220%). Εάν εξαιρεθεί το μη επαναλαμβανόμενο έσοδο από τις εκλογές στην Κένυα το 2022, οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι 23% στα έσοδα και 50,6% στα ebitda.
Το 20%-25% των ετήσιων καθαρών κερδών θα μοιράζεται ως μέρισμα
H εταιρεία θα μοιράσει μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή ή 3,6 εκατ. ευρώ. Γενικά η μερισματική πολιτική της εταιρείας προβλέπει να μοιράζεται μέρισμα που θα αντιστοιχεί στο 20%-25% των καθαρών κερδών, καθώς έχει μπροστά τις εξαγορές τις οποίες θα πρέπει να χρηματοδοτήσει και με ίδια κεφάλαια.
Η εταιρεία έχει καθαρό δανεισμό 95 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρός δανεισμός προς ebitda διαμορφώνεται στο 1,9x. Tον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία είχε αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της και είχε εξασφαλίσει και ανοικτές γραμμές πίστωσης περί τα 70 εκατ. ευρώ.
Η Αustriacard έχει enterprice value (καθαρός δανεισμός και κεφαλαιοποίηση) 335 εκατ. ευρώ και διαπραγματεύεται 7 φορές τα ebitda της. Ένας χαμηλός πολλαπλασιαστής για εταιρεία τεχνολογίας όπου το 90% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό.