Η διάχυση του κινδύνου από τις επιμέρους βιομηχανικές δραστηριότητες είναι εμφανής στα αποτελέσματα του ομίλου Viohlaco το 2023, καθώς καλώδια και σωλήνες χάλυβα της Cenergy κινήθηκαν έντονα ανοδικά, ακολούθησε ο χαλκός ενώ οι επιδόσεις στο αλουμίνιο και τον χάλυβα (σίδερο) υστέρησαν.
Στον κλάδο του χάλυβα που δεν είναι εισηγμένος -σε αντίθεση με Cenergy και Εlvalhalcor- συμμετέχουν οι όμιλοι Σιδενόρ και Stomana Industry σε Ελλάδα και Βουλγαρία αντίστοιχα, μαζί με τις θυγατρικές τους Sovel, Erlicon, Dojran Steel Dooel κ.α.
Το 2023, ο κλάδος χάλυβα κατέγραψε κάμψη των επιδόσεων, κυρίως ως συνέπεια της συρρίκνωσης της ευρωπαϊκής αγοράς χάλυβα. Αντίθετα, όπως αναφέρει η διοίκηση, ο κλάδος διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά της Ελλάδας, όπου ο κατασκευαστικός τομέας συνέχισε να αναπτύσσεται.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τη φθίνουσα ζήτηση από τον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό τομέα (ο μεγαλύτερος ως προς τη ζήτηση για χάλυβα), το αυξημένο κόστος της ενέργειας και η άνοδος των εισαγωγών από χώρες χαμηλού κόστους είχαν δυσμενή αντίκτυπο στις συνολικές επιδόσεις.
Οι όγκοι πωλήσεων χάλυβα οπλισμού, χονδροσύρματος και προϊόντων μορφοσίδηρου ήταν αυτοί που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. Η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, εν μέρει από την αυξημένη ζήτηση για λαμαρίνες θερμής έλασης από τις χώρες της Βαλτικής και της Βόρειας Ευρώπης, όπου το χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα των λαμαρινών χάλυβα της Stomana Industry παρείχε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Στο περιβάλλον αυτό, το 2023 ο κύκλος εργασιών του κλάδου χάλυβα υποχώρησε κατά 27%, στα 1.014 εκατ. ευρώ, έναντι 1.392 εκατ. ευρώ το 2022. Παράλληλα, ο κλάδος κατέγραψε ζημιές προ φόρων 41 εκατ. ευρώ από κέρδη προ φόρων 88 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του 2023, οι εταιρίες του κλάδου χάλυβα δρομολόγησαν αρκετά έργα με στόχο τη βελτίωση των διεργασιών και την προώθηση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Όπως επισημαίνει η διοίκηση, στο εργοστάσιο της Σιδενόρ, ξεκίνησε η εγκατάσταση ενός νέου συστήματος διαχείρισης της περαιτέρω μείωσης των ατμοσφαιρικών εκπομπών.
Για το 2024, η διοίκηση εκτιμά ότι «στην Ελλάδα θα συνεχιστεί η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα. Ωστόσο, σε ευρύτερο πλαίσιο, η ζήτηση για χάλυβα επηρεάζεται αρνητικά από το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις παγκόσμιες εντάσεις, την ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό, τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και τις ιστορικά υψηλές εισαγωγές που ενδέχεται να ασκήσουν επιπλέον πίεση στους τοπικούς παραγωγούς, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2024».
Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του ομίλου Sidenor, που περιλαμβάνει επιμήκη και πλατέα προϊόντα χάλυβα, καθώς και άλλα καθετοποιημένα προϊόντα, παράγεται σε δέκα βασικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αυστραλία και τροφοδοτεί από κτίρια, έργα οδοποιίας, σταθμούς μετρό, γέφυρες και εμπορικά κέντρα, έως υδροηλεκτρικά φράγματα.