Δέκα χρόνια πίσω, το 2013, μέσα στην έξαρση της οικονομικής κρίσης, ο όμιλος Viohalco της οικογένειας Στασινόπουλου ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα του στο Βέλγιο. Η διοίκηση ήθελε να αλλάξει την έδρα της μητρικής –τα εργοστάσια θα παρέμεναν στην Ελλάδα– ώστε να εξασφαλίσει φθηνή χρηματοδότηση για ένα τριετές επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ τότε, άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Το 65% της παραγωγής του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας κατευθυνόταν στην Ευρώπη, αλλά οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές του δανείζονταν με 2%, ενώ η Viohalco με 7%, είχαν φθηνότερο ρεύμα και χαμηλότερα μεταφορικά κόστη.
Για να εξαλείψουν αυτά τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα οι θυγατρικές της έπρεπε να προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα με αυστηρές προδιαγραφές. Να ξέφευγαν από τις αγορές των commodities και να μην επηρεάζονται από τις φθηνές εισαγωγές της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Στα Σωληνουργεία Κορίνθου κατασκευάστηκε νέα γραμμή παραγωγής σωλήνων υψηλής καταπόνησης για θαλάσσιους και χερσαίους αγωγούς που αντικατέστησε τους απλούς σωλήνες ραφής. Στο εργοστάσιο της Fulgor (Eλληνικά Καλώδια) στην Κόρινθο άρχισε η κατασκευή υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης. Στη Σιδενόρ λειτούργησε νέος φούρνος ενώ οι επενδύσεις συνεχίστηκαν στην Εlval με το νέο τετραπλό έλαστρο που κόστισε άλλα 150 εκατ. ευρώ.
Πλέον οι σωλήνες της Σωληνουργεία Κορίνθου είναι απαραίτητοι σε κάθε ενεργειακό έργο μεταφοράς υγρών και αέριων καυσίμων στον κόσμο. Τα καλώδια της Fulgor προτιμούνται για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο και τα προϊόντα της ΕlvalHalcor γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση καθώς είναι φιλικά προς το περιβάλλον και έχουν εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις συσκευασίες τροφίμων και φαρμάκων.
Aυτή η στρατηγική για εστίαση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας, έχει αρχίσει και αποδίδει. Το 2022 μάλιστα ήταν έτος-ρεκόρ για τις επιδόσεις της μητρικής και των θυγατρικών της (ΕlvalHlacor, Cenergy, Σιδενόρ, Νoval Property).
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco ανήλθε στα 7 δισ. ευρώ (+30% σε ετήσια βάση) και τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 649 εκατ. ευρώ (+52% σε ετήσια βάση) λόγω των υψηλών επιδόσεων στους τομείς αλουμινίου και καλωδίων. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 266 εκατ. ευρώ από 195 εκατ. ευρώ το 2021.
Το καθαρό χρέος έφτασε τα 2 δισ. ευρώ (έναντι 1,7 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2021), καθώς οι υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων οδήγησαν σε υψηλότερες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, ωστόσο το Καθαρό Χρέος/EBITDA βελτιώθηκε στο 3,1x.
Η μετοχή δυστυχώς δεν ακολουθεί την πορεία των μεγεθών και με 1,2 δισ. κεφαλαιοποίηση έχει μείνει αρκετά πίσω. Η μετοχή διαπραγματεύεται στο ΧΑ με δείκτη P/E μόλις 4,4, 41% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία και με μερισματική απόδοση 2,7% (τετραπλασιασμός μερίσματος στο 0,12 ευρώ).
Αυτή την περίοδο οι θυγατρικές της εταιρείας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στα εργοστάσιά τους, καθώς η προνομιακή σύμβαση με τη ΔΕΗ έληξε στο τέλος του 2022.
Πώς κινήθηκαν οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου
ElvalHalcor (τομέας αλουμινίου και χαλκού)
Ο όμιλος κατέγραψε σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 28,8%, στα 3,714 δισ. ευρώ το 2022 σε σύγκριση με τα 2,883 δισ. ευρώ το 2021. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην άνοδο του όγκου πωλήσεων του κλάδου αλουμινίου, τις αυξημένες τιμές των μετάλλων, καθώς και τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας. Ο όγκος πωλήσεων παρουσίασε αύξηση κατά 5,2%, καθώς ο όμιλος εκμεταλλεύτηκε την ισχυρή ζήτηση στους τομείς που έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις του, όπως ο κλάδος της συσκευασίας τροφίμων και αναψυκτικών και ο κλάδος των μεταφορών.
Το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 62% στα 271 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 162 εκατ. ευρώ από 113 εκατ. ευρώ το 2021 και η διοίκηση ανακοίνωσε πως θα διπλασιάσει το μέρισμα (0,06 ευρώ).
Ο δανεισμός αυξήθηκε λόγω αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, αλλά και επενδύσεων για αύξηση παραγωγής. Παρόλα αυτά, βελτιώθηκε η σχέση καθαρού χρέους/EBITDA στις 3,5 φορές από 4,7 φορές. Το 79% του χρέους είναι μακροπρόθεσμο και το 48% «κλειδωμένο» με σταθερό επιτόκιο.
Η διοίκηση εμφανίζεται επιφυλακτική για τις προοπτικές του 2023, καθώς το 2022 χαρακτηρίστηκε ως έτος εξαιρετικής ζήτησης που δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί.
Οι εκτιμήσεις όπως ανέφερε η διοίκηση είναι παρακινδυνευμένες γιατί δεν γνωρίζουμε την πορεία των επιτοκίων, ούτε αν η Ευρώπη θα εμφανίσει ύφεση ή ανάπτυξη. Θετική εξέλιξη πάντως αποτελεί η μείωση του ενεργειακού κόστους. H πορεία της μετοχής είναι απογοητευτική αφού με καθαρά κέρδη 162 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται μόλις στα 645 εκατ. ευρώ.
Cenergy (τομέας καλωδίων με τα Ελληνικά Καλώδια και σωλήνων χάλυβα με τα Σωληνουργεία Κορίνθου)
Ισχυρή κερδοφορία για τον κλάδο καλωδίων και ανάκαμψη για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα κατέγραψε η Cenergy για το 2022. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 35% και ανήλθαν σε 1,43 δισ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA από τα 104,1 εκατ. ευρώ του 2021 έφτασε στα 136,8 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 60 εκατ. ευρώ έναντι 22 εκατ. ευρώ το 2021. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Cenergy διανέμει μέρισμα ύψους 0,05 ευρώ.
Το ανεκτέλεστο «έπιασε» τα 2 δισ. ευρώ λόγω της ανάληψης νέων έργων και από τους δύο τομείς δραστηριότητας: Περίπου 1,35 δισ. από τα Καλώδια και 650 από τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Η ζήτηση για καλώδια παραμένει ισχυρή και τα έργα που γίνονται σε όλο τον κόσμο αυξάνονται, ιδίως για διασυνδέσεις με ΑΠΕ. Ο τομέας των χαλύβδινων σωλήνων ανέκαμψε μετά την ανάληψη έργων με καλά περιθώρια κέρδους και εμφάνισε και θετικό καθαρό αποτέλεσμα.
Ο δείκτης ρευστότητας «καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA» διαμορφώθηκε στις 3,2 φορές παρά γεγονός ότι υπήρξαν αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης που αύξησαν τον καθαρό δανεισμό κατά 174 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2023 η Cenergy δεν θα έχει τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης που είχε το 2022, οι οποίες επιβαρύνθηκαν από τον πόλεμο και τις τιμές των πρώτων υλών.
Το deal με τη δανέζικη Orsted για ίδρυση εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων από κοινού στις ΗΠΑ προχωρεί αλλά εξετάζονται πάρα πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που έχουν προκύψει.
Τα Ελληνικά Καλώδια έχουν δρομολογήσει επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ για τη διετία 2023-2024 που θα κατευθυνθούν κυρίως για το διπλασιασμό της παραγωγικής δραστηριότητας των υποβρυχίων καλωδιων (Fullgor) στην Κόρινθο καθώς και για εκτεταμένες αναβαθμίσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Με 60 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη η μετοχή δεν είναι υποτιμημένη αφού δίνει ένα P/E κοντά στο 13 αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν έχει ενσωματωθεί το growth που υπάρχει και υποστηρίζεται από το «θηριώδες» ανεκτέλεστο.
ΣΙΔΕΝΟΡ (τομέας Χάλυβα)
H θυγατρική Σιδενόρ με 70% εξαγωγές πραγματοποίησε πωλήσεις 1,4 δισ ευρώ από 1 δισ. το 2021 και προσαρμοσμένα EBITDA 196 εκατ. ευρώ από 124 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν στα 88 εκατ. ευρώ από 109 εκατ. ευρώ το 2021 λόγω της πτώσης της τιμής του μετάλλου το δεύτερο εξάμηνο και του αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων. Οι όγκοι πωλήσεων χονδροσύρματος αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ οι λαμαρίνες θερμής έλασης με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα κατάφεραν να εισέλθουν σε πέντε νέες ευρωπαϊκές αγορές. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα για την παραγωγική διαδικασία ειδικών χαλύβων, διευκολύνοντας την είσοδο του προϊόντος σε νέες αγορές.
NOVAL(ακίνητα)
H θυγατρική Noval Property έκλεισε το 2022 με την εύλογη αξία των επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών να προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Τα μισθώματα έφτασαν τα 25 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 33,7% με την άνοδο να αποδίδεται στην ενσωμάτωση ενοικίων από νέες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West.
Τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογη αξία για τη χρήση του 2022 ανήλθαν σε 18,2 εκατ. ευρώ, έναντι 27,5 εκατ. ευρώ το 2021.
Τα καθαρά κέρδη για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2022 ανήλθαν σε 24,5 εκατ. ευρώ, έναντι 35,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2021, κυρίως λόγω των χαμηλότερων κερδών από αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογη αξία. Η διοίκηση εργάζεται ώστε η Noval Property να εισαχθεί στο ΧΑ έως το τέλος του 2023. Η διορία που έχει λάβει από το XA για την εισαγωγή της στο ΧΑ φτάνει το 2024.