ΓΔ: 2080.68 1.32% Τζίρος: 143.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:20:34
Μπιγκ Μπεν Λονδίνο
Φωτο: Shutterstock

Βρετανικός στρατός: 2 στις 3 γυναίκες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση

Έρευνα δείχνει ότι τα 2/3 των γυναικών στον βρετανικό στρατό βιώνουν σεξουαλική παρενόχληση. Το ΥΠΑΜ ανακοινώνει νέες δράσεις πρόληψης, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για δικαιότερο σύστημα καταγγελιών.

Σημαντική ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας στο βρετανικό στράτευμα, σύμφωνα με την οποία το 67% των γυναικών ανέφερε ότι βίωσε συμπεριφορές με σεξουαλικά χαρακτηριστικά κατά το περασμένο έτος. Η έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει ότι το 21% των γυναικών υπέστη στοχευμένες συμπεριφορές, όπως ανεπιθύμητο άγγιγμα ή σεξουαλικές προτάσεις.

Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των ανδρών είναι αισθητά χαμηλότερα, με το 32% να δηλώνει ότι βίωσε γενικευμένες συμπεριφορές και το 6% στοχευμένες. Η βρετανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τα ευρήματα ως "απολύτως απαράδεκτα", υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση.

Σε ανακοίνωσή της, η υπουργός Βετεράνων Λουίζ Σάντερ-Τζόουνς τόνισε τη σημασία της διασφάλισης αξιοπρέπειας και σεβασμού για όσους υπηρετούν τη χώρα. 

Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας προχωρά στην ανάπτυξη ειδικών ομάδων πρόληψης σε εκπαιδευτικές βάσεις στη βόρεια και νοτιοδυτική Αγγλία, με πρόβλεψη επέκτασης του προγράμματος στην Κύπρο και σε βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας έως το 2026.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα εστιάσει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των στρατιωτών σχετικά με τη συναίνεση, τον μισογυνισμό και τις βλαβερές διαδικτυακές επιρροές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο βρετανικός στρατός αριθμεί περίπου 137.000 τακτικά μέλη προσωπικού, εκ των οποίων οι 16.300 είναι γυναίκες, αντιστοιχώντας σε περίπου 12% της συνολικής δύναμης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά εκφοβισμού, κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης νεαρών στρατιωτών. Πρόσφατα, πρώην αρχιλοχίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 19χρονης στρατιώτη, η οποία στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Η ανακοίνωση για την έρευνα ακολουθεί έντονη κριτική για το σύστημα καταγγελιών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Συνήγορος Καταγγελιών στο Στράτευμα δήλωσε ότι το υπάρχον σύστημα δεν είναι "αποδοτικό, αποτελεσματικό ούτε δίκαιο"

Ο αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων πτέραρχος Ρίτσαρντ Νάιτον σημείωσε πως τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω δράση, ώστε να εξαλειφθούν συμπεριφορές που δεν έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Ρέιτσελ Ριβς
ΔΙΕΘΝΗ

Η βρετανική οικονομία «φρενάρει» πριν τον προϋπολογισμό της Ριβς

Η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο περιορίστηκε στο 0,1% το τρίτο τρίμηνο, με φόβους φορολογικών αυξήσεων και την κυβερνοεπίθεση στη Jaguar Land Rover να πλήττουν τη δραστηριότητα ενόψει του προϋπολογισμού της 26ης Νοεμβρίου.
Είσοδος κτιρίου BBC
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Το BBC οφείλει να συμμαζέψει τα εσωτερικά του ζητήματα

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ τόνισε την ανάγκη για ανεξάρτητο BBC εν μέσω παραπληροφόρησης, ζητώντας ταυτόχρονα να διορθώσει τα εσωτερικά του προβλήματα, καθώς το δίκτυο αντιμετωπίζει κρίση και απειλές αγωγής από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κιρ Στάρμερ επικεφαλής των Εργατικών στις εκλογές 2029, δηλώνει Υπουργός

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Γουές Στρίτινγκ, τόνισε ότι δεν επιδιώκει τη διαδοχή του Κιρ Στάρμερ, ξεκαθαρίζοντας πως ο Στάρμερ θα παραμείνει ηγέτης των Εργατικών ως τις εκλογές του 2029, παρά τα σενάρια για «πραξικόπημα».
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Δεν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες με τη Βρετανία

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε επαφή μεταξύ του σύμβουλου εθνικής ασφαλείας της Βρετανίας και συμβούλου του Κρεμλίνου, δηλώνοντας ότι ο διάλογος δεν ήταν επιτυχής, καθώς το Λονδίνο δεν ήθελε να ακούσει τη ρωσική θέση για την Ουκρανία.
AML καταπολέμηση ξεπλύματος χρήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 11 χρόνια φυλάκιση στην Τσιάν για απάτη με bitcoin $6 δισ.

Η Ζιμίν Τσιάν, γνωστή ως «θεά του πλούτου», καταδικάστηκε στο Λονδίνο σε 11 χρόνια και 8 μήνες για ξέπλυμα χρημάτων που προέρχονταν από κολοσσιαία απάτη τύπου «πυραμίδας» με πάνω από 128.000 θύματα και κατάσχεση 61.000 bitcoin.