Όταν το απόγευμα της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωνε ότι θα ήταν ο φορέας υλοποίησης της εμβληματικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, κανείς δεν φανταζόταν ότι λίγες ώρες αργότερα το Ισραήλ θα δεχόταν επίθεση στο έδαφος του από την Χαμάς με τις γνωστές έως σήμερα εξελίξεις. Αν και οι περισσότεροι πίστεψαν ότι το έργο θα έμπαινε για μία ακόμη φορά σε περιδίνηση αβεβαιότητας οι εξελίξεις τους διέψευσαν.
Χθες από το βήμα του συνεδρίου «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε αναφορά στο έργο, λέγοντας ότι είναι πολύ κοντά στο να ξεκινήσει. Τα λεγόμενα του πιστοποιεί η κίνηση του ΑΔΜΗΕ την περασμένη Παρασκευή να πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα που δεν είναι άλλο από την σύσταση της εταιρείας του θα «τρέξει» το έργο της διασύνδεσης.
Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση της εταιρείας «Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Electric Interconnection Greece – Cyprus – Israel Μονοπρόσωπη Α.Ε.» με αντικείμενο την κατασκευή Κοινωφελών Έργων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών. Το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 25 χιλ. ευρώ.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας απαρτίζεται από μέλη του Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ καθώς διευθυντικά στελέχη του. Συγκεκριμένα την θέση του Προέδρου κατέχει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, Μανούσος Μανουσάκης, Αναπληρωτής Πρόεδρος είναι ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης και μέλη η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του ΑΔΜΗΕ, Ελένη Ζαρίκου και ο Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού & Νομικών Θεμάτων του Διαχειριστή, Ιωάννης Βρεττός.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η φάση κατασκευής του έργου της διασύνδεσης από το EuroAsia Interconnector,το project που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027 και να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2028. Οι ημερομηνίες υλοποίησης που παρέχει η εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το στάδιο Α της ηλεκτρικής διασύνδεσης, προβλέπουν πως η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.
Η ιδέα της διασύνδεσης που αρχικό στόχο είχε την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού της Κύπρου ξεκίνησε το 2011 και τα θεμέλια της μπήκαν το 2017 με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Το έργο κινδύνευσε πολλές φορές να μπει στο συρτάρι κυρίως λόγω της αδυναμίας της Κύπρου να χρηματοδοτήσει το σκέλος που την αφορά όμως κομβικό ρόλο, όπως παραδέχονται όλοι, έπαιξε η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς και του ΑΔΜΗΕ.