Η Naval Group με το Εθνικό Κέντρο για την Επιστημονική Έρευνα «Δημόκριτος» διοργάνωσαν στην Αθήνα στις 4 Ιουνίου την τέταρτη στη σειρά, εκδήλωση του «R&D Partners Days».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ελληνική βιομηχανία, ακαδημαϊκοί και ερευνητικά κέντρα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη του ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού) και του HASDIG (Hellenic Aerospace Security & Defense Industries Group).
Σκοπός της ήταν η προώθηση της συνεργασίας με τους Έλληνες εταίρους σε τομείς έρευνας και ανάπτυξης στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αμυντικών καινοτομιών.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Naval Group, παράλληλα με την ανάπτυξη του προγράμματος των φρεγατών FDI, η Naval Group έχει αναπτύξει ισχυρές σχέσεις με πολλές εταιρείες υψηλής εξειδίκευσης στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους προκειμένου να υπάρξει συνεργασία σε προγράμματα καινοτομίας.
Μέσω αυτών των προγραμμάτων, συνεχίζει η ανακοίνωση, η Naval Group επιδιώκει να διευρύνει το πεδίο των καινοτόμων δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα και να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μελλοντικών ελληνικών δυνατοτήτων ναυτικού πολέμου.
Η «Ημέρα Συνεργατών Έρευνας και Ανάπτυξης» (R&D Partners Days) αποτελεί, κάθε χρόνο, την ευκαιρία για συναντήσεις με υφιστάμενους και νέους συνεργάτες και για συζητήσεις σχετικά με τρέχοντα και μελλοντικά προγράμματα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η εκδήλωση παρείχε νέες ευκαιρίες για τον προσδιορισμό μελλοντικών έργων συνεργασίας μεταξύ της Naval Group και των Ελλήνων εταίρων στις επερχόμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για ανταλλαγή απόψεων σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς, όπως οι νέες μορφές ενέργειας, η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική τεχνολογία, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Έμφαση δόθηκε στην ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις σε μελλοντικά έργα, επωφελούμενες από την ευελιξία και την ικανότητά τους να επιταχύνουν την έρευνα σε διάφορους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη τον Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας του ΝΑΤΟ για τον Βόρειο Ατλαντικό (DIANA) και το ευρωπαϊκό HEDI (Hub for European Defense Innovation).
Ο νέος διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε τη σημασία των καινοτομιών και της συνεργασίας R&D για την υποστήριξη της ανάπτυξης των δυνατοτήτων του ελληνικού ναυτικού πολέμου.
Επιβεβαίωσε, δε, την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Naval Group για την έναρξη γόνιμης συνεργασίας.
Εξάλλου, σε αρκετά έργα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχαν η Naval Group και ελληνικές εταιρείες με επιτυχή αποτελέσματα, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για μελλοντική συνεργασία (PANDORA, ECHO, EFFECTOR, MIRICLE, SEA NICE), επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, αρκετά έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη όπως το έργο DTHOR για την αρχιτεκτονική παρακολούθησης δομών, το FARADAI για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, το SIMTRAIN για τα εργαλεία προσομοίωσης, το E-NACSOS για τη συνεργατική επιτήρηση, το Swat shoal για τη μη επανδρωμένη ομαδοποίηση και δημιουργία σμήνους, το Federates για την προσομοίωση και άλλα.
Ειδικότερα, τρία νέα έργα στα οποία συμμετέχουν η Naval Group και ελληνικές εταιρείες μόλις επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρόσκλησης 2023 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Συγκεκριμένα, αφορούν στη δεύτερη πρόσκληση για την ευρωπαϊκή κορβέτα, το έργο Seacure για το μη επανδρωμένο υποβρύχιο και τον πόλεμο στο βυθό και το έργο Calipso για τα καινοτόμα συστήματα πρόωσης, το οποίο συντονίζει «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Naval Group.
Πέρα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, πολύ γόνιμες διμερείς ακαδημαϊκές συνεργασίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τα σύνθετα υλικά, με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το BT-Composite, καθώς και με την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέσω ενός πολύ εμπνευσμένου παιχνιδιού πολέμου για τα μη επανδρωμένα συστήματα που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα με δόκιμους, αξιωματικούς, καθηγητές και εμπειρογνώμονες, καταλήγει η ανακοίνωση.