Σαν σήμερα στις 30 Ιουλίου 1996 ο Νίκος Κακλαμανάκης γίνεται χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοσανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Το 1982 η Μελίνα Μερκούρη θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Σήμερα 30 Ιουλίου είναι επίσης η Διεθνής Ημέρα Φιλίας που καθορίστηκε από τη ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών το 2011, στα πλαίσια του Προγράμματος Δράσης για έναν Πολιτισμό της Ειρήνης και «κουλτούρα μη βίας προς όφελος των παιδιών του κόσμου». Πέρσι τέτοια μέρα συνιστούσαν «να γιορτάσετε με τους φίλους σας πίνοντας ένα καλό mojito, το επίσημο κοκτέιλ αυτής της επετείου».
336 π.Χ. δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β’ ο Μακεδών, βασιλιάς της Μακεδονίας, από έναν από τους πιο έμπιστους σωματοφύλακές του
762 Ιδρύεται η Βαγδάτη.
1729 Ιδρύεται η Βαλτιμόρη.
1733 Συστήνεται στη Μασαχουσέτη η πρώτη Μασονική Μεγάλη Στοά των (μελλοντικών) Η.Π.Α.
1797 Επανάσταση των ποπολάρων στη Ζάκυνθο. Καίνε τη «Χρυσή Βίβλο» και τα εμβλήματα των ευγενών στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάλυση της Ενετοκρατίας.
1818 Γεννήθηκε η βρετανίδα συγγραφέας Έμιλυ Μπροντέ (“Ανεμοδαρμένα ύψη”)
1824 Στο πλαίσιο της δεύτερης απόπειρας των Τούρκων να καταλάβουν τη Σάμο, έρχονται από την Ικαρία τα Υδραίικα [20 πολεμικά και 4 πυρπολικά] με το ναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη για να ενισχύσουν και να σώσουν το νησί. Ο Χοσρέφ, που περιμένει ενισχύσεις από το Τσεσμέ για να τις ρίξει στο Καρλόβασι, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα του νησιού και τα αποβιβασθέντα τμήματά του και να καταφύγει στο νότιο, μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών παραλίων. Ο Σαχτούρης αγκυροβολεί ανοιχτά του Κοκκαρίου.
1863 Γεννήθηκε ο Αμερικανός Χένρι Φορντ, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Φορντ
1898 Γεννήθηκε ο Βρετανός γλύπτης Χένρι Μουρ.
1898 Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Ότο Φον Μπίσμαρκ. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος.
1903 Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το 2ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο έβαλε τις βάσεις για το κόμμα των μπολσεβίκων.
1905 Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη νήσο Σαχαλίνη. Είναι η πρώτη ιαπωνική επέμβαση σε ρωσικό έδαφος κατά τον 20ό αιώνα.
1906 Εξεγείρονται οι στρατιώτες και ναύτες στην Κροστάνδη και το Σβεαμπόργκ (Ρωσία).
1919 Γεννήθηκε η Αλέκα Παΐζη, η κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου
1920 Τα Ιουλιανά: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας και δύο μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, που δημιούργησε «την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ο Ελευθέριος Βενιζέλος παίρνει το δρόμο της επιστροφής, κομιστής του μεγάλου αγγέλματος. Ενώ βρίσκεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Λυών των Παρισίων για να επιβιβασθεί στο Οριάν Εξπρές, δέχεται δολοφονική επίθεση από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς, τον Γεώργιο Κυριάκη και τον Απόστολο Τσερέπη. Τον πυροβολούν με τα περίστροφά τους δέκα φορές και τον τραυματίζουν επιπόλαια στο δεξί χέρι.
1920 Συγκροτείται στο Μπιελοστόκ η Προσωρινή Επαναστατική Επιτροπή της Πολωνίας.
1929 Στις 30 και 31 Ιουλίου διενεργούνται δεκάδες συλλήψεις κομμουνιστών και συνδικαλιστικών στελεχών των ταξικών συνδικάτων. Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του Ριζοσπάστη, συλλαμβάνει 2 συντάκτες, 10 τυπογράφους και τον διορθωτή της εφημερίδας.
1930 Η Εθνική Ουρουγουάης κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή με 2-1.
1932 Αρχίζουν οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες.
1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Indianapolis» βυθίζεται από ιαπωνική τορπίλη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εννιακόσιοι άνθρωποι επιβιώνουν της επίθεσης, πηδώντας στη θάλασσα. Λίγες ημέρες μετά, οι 580 από αυτούς θα γίνουν τροφή των καρχαριών που σπεύδουν στην περιοχή, μυρίζοντας ανθρώπινο αίμα.
1946 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στην έδρα της ΓΣΕΕ για να αφαιρέσει τη Διοίκηση από τους νομίμους εκπροσώπους της εργατικής τάξης (που εκλέχθηκαν στο 8ο Συνέδριο ένα χρόνο περίπου πριν). Την επόμενη μέρα ο υπουργός Εργασίας διορίζει ως επί το πλείστον μεταξικούς και κατοχικούς συνδικαλιστές, τόσο στη διοίκηση της ΓΣΕΕ όσο και των Εργατικών Κέντρων.
1947 Ξεκινούν διήμερες επιχειρήσεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη. Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, τα Αμάραντα, τα Λάβαρα και τις Φέρες της Θράκης.
1948 Το πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πλήττει στρατιωτικούς στόχους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
1962 Καθιερώνεται στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.
1973 Λήγει στη Βρετανία, η 11ετής δικαστική διαμάχη των θυμάτων του φαρμάκου Θαλιδομίδη, που ευθυνόταν για τη γέννηση 5.000 παιδιών σε όλο τον κόσμο με παραμορφωμένα άκρα, με την απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 20 εκ. λιρών.
1982 Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.
1996 Ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.
1998 Ξεκινάει το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα.
2002 Μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κωνσταντίνος Τέλιος, φερόμενοι ως μέλη της 17Ν. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρονται ο καθένας σε ξεχωριστό αυτοκίνητο και δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετάει συνέχεια και ελέγχει το χώρο γύρω από την ευρύτερη περιοχή των φυλακών.
2003 Στο Μεξικό παράγεται το τελευταίο “Σκαθάρι” της Volkswagen.
2007 Πεθαίνει ο Ιταλός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι
2007 Πέθανε ο Σουηδός σκηνοθέτης, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
2013 Πέθανε η σκηνοθέτιδα Αλίντα Δημητρίου
2015 Πέθανε ο Έλληνας Πολιτικός Θανάσης Μάτης
2015 Πέθανε ο Έλληνας Πολιτικός Βαγγέλης Στάικος