ΓΔ: 2295.32 0.67% Τζίρος: 235.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μαθητής
Αυξημένος αριθμός φορέων και όχι κρουσμάτων στρεπτόκοκκου στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τους υπευθύνους του.

Από δυσγραφία πάσχει το 15% των μαθητών

Είναι μια νευρολογική διαταραχή με κύρια χαρακτηριστικά τις παραμορφώσεις στα γράμματα και τα λάθη, η οποία συνήθως γίνεται αντιληπτή στη δεύτερη τάξη του δημοτικού

Το 15% των μαθητών πάσχει από ειδική μαθησιακή δυσκολία στο γραπτό λόγο, ή αλλιώς δυσγραφία όπως λεγόταν παλαιότερα, με τα αγόρια να υπερτερούν σε ποσοστό ένα αγόρι προς πέντε κορίτσια, όπως άλλωστε σε όλες τις μαθησιακές δυσκολίες που είναι γένους αρσενικού. Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο ειδικός παιδαγωγός και συγγραφέας Φώτης Παπαναστασίου, ειδική μαθησιακή δυσκολία στον γραπτό λόγο, είναι μια νευρολογική διαταραχή με κύρια χαρακτηριστικά τις παραμορφώσεις στα γράμματα και τα λάθη, η οποία συνήθως γίνεται αντιληπτή στη δεύτερη τάξη του δημοτικού.

Σημάδια

Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι το παιδί έχει πρόβλημα; Από τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δυσκολίας, απαντά ο κ. Παπαναστασίου και εξηγεί: «Σημάδι πρώτο τα δυσανάγνωστα γράμματα: Ακανόνιστο μέγεθος γραμμάτων, ενίοτε απουσία κενού ανάμεσα στις λέξεις, απουσία τόνων που το παιδί ξεχνάει να βάλει, χρήση πεζών και κεφαλαίων ακόμα και μέσα στην ίδια λέξη, πολλά ορθογραφικά ακόμα και σε λέξεις που έχει ξαναδιδαχτεί. Επίσης στις προτάσεις του, μπορεί να “φάει” κάποια γραμματάκια ή κάποιες λεξούλες. Δηλαδή κάνει παραλείψεις και αντικαταστάσεις γραμμάτων και λέξεων, ενώ δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους κανόνες γραφής, πχ βγαίνει έξω από τα περιθώρια του τετραδίου».

Συχνά συνυπάρχει με δυσλεξία 

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία συνυπάρχει με άλλες όπως πχ. δυσλεξία. Σύμφωνα με τον ειδικό παιδαγωγό κάποιες φορές συνυπάρχει με Δεπυ ή δυσλεξία ή μπορεί και με ειδική μαθησιακή δυσκολία στα μαθηματικά, η οποία αφορά περίπου στο 7-9% του μαθητικού πληθυσμού. Το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει την ορολογία των μαθηματικών, το λεξιλόγιο και τις τέσσερις βασικές πράξεις. Επίσης δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ποσότητα, το χρόνο, το χώρο και οτιδήποτε εμπλέκεται με τα μαθηματικά. «Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες συνήθως συνυπάρχουν με κάτι άλλο και το πιο συχνό είναι η δυσλεξία». 

Η μόνη ειδική μαθησιακή δυσκολία που διορθώνεται

Σε τι ποσοστό όμως μπορεί να προληφθεί, ή ακόμη ακόμη να ξεπεραστεί η συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία; Είναι ίσως η μόνη ειδική μαθησιακή δυσκολία που μπορούμε να μιλήσουμε για ουσιαστική παρέμβαση μέσα από την εργοθεραπεία και την ειδική διαπαιδαγώγηση, απαντά ο κ. Παπαναστασίου. «Αν το πρόβλημα εντοπιστεί εγκαίρως, το παιδί θα μπορέσει να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε το γραπτό του να είναι ευανάγνωστο και να μην κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί τόσο καλύτερα. Δεν θεραπεύεται πλήρως, αλλά διορθώνεται». Και η γραφή στον υπολογιστή βοηθάει ή δυσκολεύει τα πράγματα; « Βοηθάει, γιατί πλέον τα παιδιά είναι πιο εξοικειωμένα με το πληκτρολόγιο, απ΄ότι με τα παραδοσιακά εργαλεία γραφής».

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρει ακόμη ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς μπερδεύουν τη δυσγραφία με την κακογραφία.«Η κακογραφία συμβαίνει ίσως γιατί τα παιδάκια δεν εκπαιδεύτηκαν σωστά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ωστόσο όταν προσπαθούν, κάνουν καλύτερα γράμματα, λιγότερα ορθογραφικά λάθη και θέλουν απλά μία ενισχυτική διδασκαλία». Καμία μαθησιακή δυσκολία δεν σημαίνει απαραιτήτως ακαδημαϊκή αποτυχία καταλήγει ο κ. Παπαναστασίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑ: Διαδημοτικές δράσεις στο ΚΠΙΣΝ

Η ΟΕΣΑΔ Δ' Αθήνας, για δεύτερη χρονιά, σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ, διοργανώνει Δράσεις ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ για μαθητές όλων των σχολείων, με στόχο την ενίσχυση των υγιεινών συνηθειών και των αξιών μέσω του αθλητισμού.
τάξη με παιδιά διδασκαλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ξεκινά στο σχολείο

Περίπου 1.200 μαθητές από 35 σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Γραμματισμός στις Ειδήσεις για Νέους», μαθαίνοντας να διακρίνουν την αξιόπιστη ενημέρωση και να ξεφεύγουν από την παραπληροφόρηση της ψηφιακής εποχής.
Νικητής AI Hackathon
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθήτριες Γυμνασίου κέρδισαν ευρωπαϊκό βραβείο με συσκευή για το άγχος

Τέσσερις μαθήτριες από τα Χανιά δημιούργησαν τη συσκευή «Calmify AI» για τη μείωση του άγχους στη μελέτη, κερδίζοντας την πρώτη θέση και εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό τελικό του Skills Upload Jr Challenge.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Όλη η κοινωνία θα αγωνιστεί κατά της παραπληροφόρησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην τελετή βράβευσης σχολικών εφημερίδων, τόνισε τη σημασία της κριτικής σκέψης στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και εξήρε τις πρωτοβουλίες που προωθούν τον ομαδικό πνεύμα και τη δημοκρατία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Καμία έκπτωση στα αναγκαία μέτρα για το ΑΠΘ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία έκπτωση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για το Πανεπιστήμιο και εξέφρασε στήριξη στον Αντιπρύτανη Μιχαηλίδη.