ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Έδιωξα την κόρη μου από το σπίτι μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο»

Ο οικονομικός σύμβουλος Τεντ Τζένκιν εξηγεί γιατί είναι καλύτερο να διώξετε τα παιδιά σας από το σπίτι μόλις αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο.

Αν κάτι μπορεί να κάνει δύσκολα ένας γονέας στην Ελλάδα είναι να αφήσει τα παιδιά να φύγουν από την σπιτική «φωλιά» και να ζήσουν μόνα τους. Στις ΗΠΑ, όμως, οι γονείς μιας νεαρής κοπέλας αποφάσισαν πως μόνο ένα σκληρό μάθημα μπορεί να βοηθήσει την κόρη τους.

Ο Τεντ Τζένκιν, συνιδρυτής και στέλεχος της oXYGen Financial, που ειδικεύεται σε οικονομικές συμβουλές για τις γενιές X και Y, δίνει, μέσα από ένα άρθρο του στην Wall Street Journal, μια πρωτότυπη συμβουλή στους γονείς σε όλο τον κόσμο. «Πετάξτε τα παιδιά σας από το σπίτι μόλις αποφοιτήσουν»!

Σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες η ιδανική ηλικία για να φύγει ένα παιδί από το σπίτι του, είναι στην ηλικία των 23 με 27, ενώ υποστηρίζουν πως όταν το παιδί νιώθει αρκετά ασφαλές για να αποχωρήσει για να ξεκινήσει την δική του ζωή, τότε θα πρέπει και οι γονείς να στηρίζουν αυτή την απόφαση. Από την πλευρά του, ο Τεντ Τζένκιν σημειώνει πως όταν η κόρη του βρισκόταν στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου, πήρε μια σημαντική απόφαση μαζί με την σύζυγο του.

Έδωσαν διορία στη κόρη τους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να βρει δουλειά, σπίτι και να μάθει να διαχειρίζεται τα έσοδα που έχει για να μπορεί να καλύπτει τα μηνιαία έξοδα της. O Τεντ Τζένκιν αναφέρει πως αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει κάθε γονιός για να μάθει τα παιδιά του να είναι συνεπείς οικονομικά και να μάθουν να αντιμετωπίζουν κάθε δυσκολία που θα βρεθεί στον δρόμο τους.

Πολλοί γονείς μπορούν να σκεφτούν να φύγει το παιδί από το σπίτι αμέσως μετά τις σπουδές, αλλά μπορούν να το ενισχύσουν οικονομικά για ένα διάστημα, ή να το φιλοξενούν στο σπίτι μέχρι να αποταμιεύσει αρκετά χρήματα για να ζήσει μόνο του. Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο, είναι καλύτερη επιλογή να δείχνουμε στα παιδιά τι τα περιμένει μετά το πανεπιστήμιο, καθώς η αγορά εργασίας στον πραγματικό κόσμο δεν κάνει... χάρες. Είμαστε ακόμα σε μια κοινωνία που οι κοινωνικές συναναστροφές μπορούν να βοηθήσουν κάποιον στην αγορά εργασίας και πολλές φορές να μην υπάρχουν τα ίδια κριτήρια ανάμεσα στους εργαζόμενους, όμως η αλήθεια είναι πως δύσκολα χαρίζονται κάποια πράγματα.

Το Plan B

Όπως αναφέρει ο Τεντ Τζένκιν συζήτησαν με την κόρη τους και της ανέφεραν όλα εκείνα τα οποία που τους οδήγησαν στην επιτυχία, με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να βοηθήσουν και εκείνη. Υπογραμμίζει πως ο ίδιος μετά το πανεπιστήμιο έφυγε μαζί με την γυναίκα του έχοντας ελάχιστα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και αναγκάστηκαν να δουλέψουν αμέσως για να επιβιώσουν. Δεν υπήρχε Plan B για εκείνους. Είναι σημαντικό, τονίζει ο Τζένκιν, για την επαγγελματική πρόοδο ενός νέου να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι πρέπει να καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να εφαρμόσει το Plan, πολύ απλά επειδή θα ξέρει ότι δεν υπάρχει Plan B (κάλυψη των εξόδων από τους γονείς).

Η οικονομική ανεξαρτητοποίηση βοηθάει σημαντικά, σύμφωνα με τον κ. Τζένκιν, να μαθαίνουμε πώς να ξοδεύουμε τα χρήματα μας, ενώ παράλληλα εκτιμάς πολύ περισσότερα αυτά που κερδίζεις στη ζωή σου, παρά εκείνα που σου χαρίζονται. Επιπλέον μαθαίνοντας να διαχειρίζεσαι τα έξοδα σου, γίνεσαι και καλύτερος διαχειριστής της οικογένειας σου που μπορεί να αποκτήσεις στο μέλλον.

Όπως τονίζει ο κ. Τζενκιν το να διώχνεις τα παιδιά σου από το σπίτι, δεν σημαίνει πως δεν θα τους προσφέρεις βοήθεια όταν την έχουν ανάγκη, αλλά τους μαθαίνει πως θα είναι υπεύθυνα για να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, το ενοίκιο, το φαγητό και τη διασκέδαση τους. Πράγματα που πρέπει να κάνει πλέον και η κόρη του, καθώς αν θέλει να ψωνίζει φαγητό από ακριβότερο σούπερ μάρκετ τότε θα είναι εκείνη που θα πρέπει να βρει λύση στο πρόβλημα των μειωμένων χρημάτων που θα έχει. «Τον πρώτο χρόνο θα πληρώνουμε το κινητό της γιατί είναι στο οικογενειακό πακέτο, και την ασφάλεια του αυτοκινήτου, αλλά από του χρόνου θα είναι μόνη της», σημειώνει ο Τζένκιν.

Ένα από τα trend της εποχής είναι η συγκατοίκηση. Λύση που ειδικά στη Νέα Υόρκη πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει καθώς τα έξοδα της διαβίωσης είναι μεγάλα. Η τελική απόφαση ανήκει πάντα στα παιδιά για το αν θα πρέπει να βρουν ένα συγκάτοικο για να μοιράζονται τα κόστη, ενώ και η επιλογή δουλειάς δεν θα είναι εύκολη επιλογή. Από την στιγμή που θα μένουν χωρίς την οικονομική βοήθεια των γονιών, τα παιδιά θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δουλέψουν στη δουλειά που πάντα ονειρεύονταν ακόμα και με πολύ λιγότερα χρήματα, ή αν θα πρέπει να αναλάβουν μια δουλειά χωρίς μεγάλες προοπτικές, που όμως θα τους βοηθάει περισσότερο να καλύπτουν τα έξοδα τους.

Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της oXYGen Financial, ο γονιός θα πρέπει να είναι αποφασισμένος να αφαιρέσει το δίχτυ προστασίας. «Είπαμε στην κόρη μας πως ίσως χρειαστεί συγκάτοικο, αν δει πως δεν βγαίνουν τα έξοδα της, και πως θα πρέπει να ζήσει ίσως ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από εκείνο που είχε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Επιμείναμε και επισημάναμε με κάθε τρόπο πως αυτό που σε οδηγεί στην επιτυχία είναι η συνεχής προσπάθεια και όχι οι... γονείς», αναφέρει.

Σίγουρα το να αφήσει ένα παιδί το σπίτι του και να ζήσει μόνο του σε οποιαδήποτε ηλικία δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα στις περιόδους που ζούμε. Όταν τα έξοδα για μια αξιοπρεπή ζωή αυξάνονται συνέχεια, ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι (στην καλή περίπτωση των ΗΠΑ) ή εξαϋλώνονται (στην κακή περίπτωση της Ελλάδας) κάποιες επιλογές δεν δείχνουν τόσο απλές. Όμως όπως αναφέρει ο Τεντ Τζενκιν, όταν αφήνουμε τα παιδιά να ξέρουν πως υπάρχει Plan B, δεν θα τα βοηθήσουμε ποτέ να καταφέρουν να πετύχουν το Plan A όπως πρέπει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι στην εποχή της τηλεργασίας

Χαμηλόμισθοι, μερικής απάσχολησης, νέοι αλλά και γυναίκες, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να δουν τις κοινωνικές ανισότητες να μεγαλώνουν εις βάρος τους καθώς η πανδημία αλλάζει τον τρόπο εργασίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Όταν το σπίτι γίνεται γραφείο: Ποιες παγίδες να αποφύγετε

Η επέκταση του εργασιακού χρόνου εις βάρος του προσωπικού και η αδράνεια που φέρνει... πρόσθετα κιλά είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι της εργασίας στο σπίτι στην εποχή της πανδημίας κορονοϊού.
DYPA, DIPA, YPOYRGEIO ERGASIAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: 148 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής τον Νοέμβριο για ανέργους

Στο κάθε εργαστήριο υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων συμμετοχής και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης συμμετοχής.