Η τέταρτη διοργάνωση του φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» ανέδειξε για ακόμη μία φορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Νάξου, συνδυάζοντας τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη φιλοξενία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν δράσεις που στόχευαν στην προβολή της γαστρονομικής ταυτότητας και της πλούσιας παράδοσης του νησιού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης σεφ που αξιοποίησαν τα εξαιρετικά ντόπια υλικά.
Η ιδρύτρια του Φεστιβάλ, Μαρία Πολυκρέτη, τόνισε πως «το Φεστιβάλ δεν είναι απλώς μια γιορτή γεύσεων, αλλά μια ζωντανή γέφυρα που συνδέει τη νέα γενιά με αληθινά παραδείγματα, τους παραγωγούς με την υψηλή γαστρονομία, τη Νάξο με τον κόσμο». Στόχος της διοργάνωσης είναι να εμπνεύσει και να αναδείξει την αξία της τοπικής γης, ενισχύοντας το όραμα για την ανάπτυξη του νησιού στη διεθνή σκηνή.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στον ιστορικό νερόμυλο Δρύλλη του 1860 στην Ποταμιά, με στρογγυλή τράπεζα μεταξύ κορυφαίων Ιταλών σεφ με εμπειρία σε βραβευμένα εστιατόρια Michelin και τοπικών παραγωγών. Οι chef Luca Piscazzi (Executive Head Chef, Four Seasons Astir Palace), Giacomo Tranquilli (Executive Head Chef, Four Seasons London Bridge / Private Club Latour London) και Andrea Mura (Head Pastry Chef, Trinity Members Private Club) αντάλλαξαν απόψεις με διακεκριμένους παραγωγούς της Νάξου για την αξία των πρώτων υλών και τη σύνδεση της παράδοσης με τη διεθνή γαστρονομία.
Όπως υπογράμμισε ο chef Luca Piscazzi, «χωρίς τους παραγωγούς δεν μπορούμε να είμαστε σεφ», επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ τοπικών παραγωγών και επαγγελματιών της εστίασης.
Ακολούθησε δείπνο στο εστιατόριο Χαρδαλιάς του σεφ Γιάννη Οικονόμου, όπου οι προσκεκλημένοι σεφ γνώρισαν τις παραδοσιακές συνταγές και τα υλικά της Νάξου.
Τη δεύτερη ημέρα, οι τρεις Ιταλοί σεφ επισκέφθηκαν το 1ο Γυμνάσιο Νάξου, συζητώντας με μαθητές για τη μαγειρική και το μέλλον της γαστρονομίας, ενώ προσέφεραν ιταλικά cannoli που παρασκευάστηκαν σε συνεργασία με τον pastry chef Μάκη Μαθιάσο.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε το επίσημο δείπνο του Φεστιβάλ στο ξενοδοχείο Naxian Collection, με μενού που δημιούργησαν από κοινού οι διεθνείς και τοπικοί σεφ, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ντόπια προϊόντα.
Στην τρίτη ημέρα, οι σεφ μαγείρεψαν suppli με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου στο εστιατόριο Amour στην Αγία Άννα, δίνοντας στους νέους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη της μαγειρικής.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, στις 18 Οκτωβρίου, ο Μανώλης Μητσιάς μαζί με τους μουσικούς Αχιλλέα Γουάστωρ (πιάνο) και Ηρακλή Ζάκκα (μπουζούκι) θα παρουσιάσουν μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στον ελαιώνα της οικογένειας Πολυκρέτη στους Κάμπονες.
Πηγή: Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»