ΓΔ: 2670.73 -0.61% Τζίρος: 138.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:35
Πίτα παραδοσιακή ψωμάκι
Φωτογραφία Shutterstock

Η 4η Γιορτή Πίτας στη Θεσσαλονίκη τιμά τις γεύσεις και την παράδοση

Στη 4η Γιορτή Πίτας συμμετέχουν πάνω από 100 άτομα και παρουσιάζονται παραδοσιακές συνταγές με συνοδεία μουσικής και χορού στη Λεωφόρο Παπανικολάου.

Η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αλευρομηχανία “Μύλοι Ροδιάς Γρεβενών” διοργανώνουν σήμερα την 4η γιορτή πίτας 2025 στη Θεσσαλονίκη .

«Η εκδήλωση γίνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά. Στόχος μας είναι η διάσωση και συνάμα η διάδοση των παραδόσεων μας, καθώς όλη τη διάρκεια της χρονιάς παραδίδονται στα γραφεία του συλλόγου και μαθήματα παρασκευής χειροποίητης πίτας. 

Βασίζονται πάντα στις παραδοσιακές μας συνταγές», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Στη σημερινή εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν ενεργά περισσότερα από 100 άτομα, αλλά και πλήθος επισκεπτών, θα παρουσιαστούν πίτες με κάθε γεύση αλλά και... μικρά μυστικά για την επιτυχημένη παρασκευή της.

Η γιορτή πίτας στη Θεσσαλονίκη, ήρθε για πρώτη φορά μετά την επίσκεψη μελών της Βοϊακής Εστίας στη Σηλυβρία (τουρκικά Silivri‎‎), πόλη της Ανατολικής Θράκης στην ακτή της Προποντίδας που βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος «η ιδέα ήρθε από τους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν εκεί πριν τουλάχιστον 100 χρόνια... Θέλοντας όμως να κρατήσουν μνήμες και παραδόσεις του τόπου τους καθιέρωσαν τη γιορτή της πίτας. Σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουν πάνω από 1000 άτομα. 

Κάθε οικογένεια κάνει δύο πίτες. Οι νεαρές κοπέλες παρουσιάζουν περίτεχνα τη δική τους πίτα που την εκθέτουν προσπαθώντας να «κερδίσουν» τους επισκέπτες της γιορτής και να αναδείξουν πέρα από την παράδοση και τα προσόντα της μαγειρικής τους» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

 «Αυτή η μεγάλη γιορτή στην Τουρκία ήταν που ώθησε και μας να κάνουμε μία γιορτή στη Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο, ώστε να γίνει θεσμός», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Η σημερινή 4η Γιορτή πίτας στη Θεσσαλονίκη που θα λάβει χώρα στις 6 το απόγευμα, στο κατάστημα Άλευρα “Μύλοι Ροδιάς Γρεβενών” , Λεωφόρος Παπανικολάου 25 Πεύκα στο Ρετζίκι, θα πλαισιωθεί από μουσική και παραδοσιακούς χορούς, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την παράδοση και την τοπική ταυτότητα της περίφημης χειροποίητης πίτας της Δυτικής Μακεδονίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΘ: Ειδικό πλαίσιο ανάπτυξης Κ. Μακεδονίας για ανταγωνισμό με Βαλκάνια

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ τόνισε την ανάγκη ειδικού αναπτυξιακού πλαισίου για Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, με κίνητρα και ενίσχυση υποδομών, καθώς και μεταρρυθμίσεις στη φορολόγηση για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Campus τεχνικών σχολών στη Σίνδο προτείνει το ΒΕΘ στον πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ πρότεινε στον πρωθυπουργό τη δημιουργία πρότυπου campus τεχνικών σχολών στη Σίνδο με κρατική χρηματοδότηση, μέτρα στήριξης για βιοτέχνες και νέα στρατηγική αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης και τοπικής επιχειρηματικότητας.
Μπουλντόζα κατασκευαστικό έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ρωμανός: Η Θεσσαλονίκη περνά από υποσχέσεις σε υλοποίηση έργων

Ο Νίκος Ρωμανός τόνισε πως η Θεσσαλονίκη αλλάζει ουσιαστικά χάρη στα κυβερνητικά έργα, σχολιάζοντας πως η πόλη φεύγει από τα υποσχόμενα «θα» και περνά στις πράξεις. Κάλεσε την αντιπολίτευση να παρουσιάσει τον απολογισμό της.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η επέκταση του Μετρό στη Καλαμαριά μεταμορφώνει τις μετακινήσεις

Την επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά χαρακτήρισε «σημαντική ημέρα» για την περιοχή ο υφυπουργός Στ. Καλαφάτης, τονίζοντας ότι το έργο αναβαθμίζει τις μετακινήσεις και αποδεικνύει τη συνέπεια της κυβέρνησης.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Με έργα κι όχι συνθήματα – Παράδειγμα το μετρό Θεσσαλονίκης

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι η παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης δείχνει το κυβερνητικό έργο της ΝΔ, ενισχύοντας την καθημερινότητα, την οικονομία και τα έσοδα. Υπογράμμισε ότι τα έργα γίνονται πράξη χάρη στον σχεδιασμό και τη βούληση.
Θανάσης Κοντογεωργής πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κοντογεώργης: Συστηματική και ουσιαστική παρουσία της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη

Η κυβέρνηση προωθεί την Εθνική Στρατηγική «Περιφέρεια 2030», με στόχο να ενισχύσει την ανάπτυξη και το κοινωνικό αποτύπωμα της περιφέρειας, μέσα από τοπικά σχέδια και παρεμβάσεις, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης.